Велинград - online - Фестивалът в Дорково: дългът да съхраним родния фолклор 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Фестивалът в Дорково: дългът да съхраним родния фолклор
Публикувано 2021-08-03 08:22:41 от Темпо

Силата на българския дух в трудни времена и дългът да съхраним народните песни и танци - това мотивира организаторите на Международния фестивал за автентичен фолклор в Дорково да го проведат въпреки всички трудности на пандемичната обстановка. Вечерта на 30 юли 2021 г. на площада в Дорково, при температура от 30 градуса, фестивалът започна за 23-ти път с пъстро дефиле на участниците.

„В период на криза ще оцелеем и ще поддържаме традициите живи!“, обявиха домакините от Кметство Дорково, НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1919“, ансамбъл „Овчарска песен“ и техните помощници от Община Ракитово, ОУ „Христо Ботев“ и ДГ „Трети март“. Участието на над 70 групи от България плюс чуждестранните гости от Сърбия и Хърватия бе посочено като пример за разнообразието от обичаи и традиции, които си дават среща в Дорково и доказателство как се справяме в трудни времена.
По стар български обичай с хляб и сол домакините посрещнаха официалните гости на откриването на фестивала: заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска-Жекова, народните представители от коалиция БСП за България Петя Цанкова и Драгомир Стойнев, кмета на Община Ракитово Костадин Холянов и неговите заместници, председателя на Общински съвет - Ракитово Нина Димова и общински съветници, кмета на Костандово Валентин Вигнев, директора на ДГС „Ракитово“ Муса Али и членовете на фестивалното жури.
Кметът на Дорково Николай Ковачев, който е и председател на организационния комитет на фестивала, приветства всички участници и гости.
„Гордейте се с това, което правите и го предавайте на младите“, каза Надя Клисурска-Жекова, която отправи специален поздрав и към ансамбъл „Овчарска песен“ по случай неговия половинвековен юбилей.
За българския фолклор, кото ни връща корените и за ангажимента на Община Ракитово да подкрепа подобни инициативи говори кметът Костадин Холянов.
Петя Цанкова определи фестивала като уникално културно събитие и призова да не живеем в бездуховност. Поздрав към участниците и домакините отправи и Драгомир Стойнев. Поздравителен адрес изпрати Националното сдружение на кметовете на кметства. А организаторите обявиха, че 23-тият Международен фестивал за автентичен фолклор се провежда под патронажа на президента Румен Радев, със съдействието на Министерството на културата и на местни спонсори.
Първи на фестивалната сцена по право запяха и затанцуваха домакините от ансамбъл „Овчарска песен“. Ансамбълът е основан през 1971 г. от Васил Кривошийски и Щерю Дузов. През 50-те години на своето съществуване е носител на златни медали и първи отличия от голям брой фестивали и конкурси. През 2016 г. „Овчарска песен“ заслужи медал „Златен век - печат на цар Симеон Велики“ и бе вписан сред „Живите човешки съкровища“ на ЮНЕСКО, а през 2017 г. издаде и своя първи самостоятелен диск. В празничната вечер пяха, свириха и танцуваха и част от гостуващите групи. В събота и неделя във фестивалната програма се изявиха около 70 състава, които представят автентичен фолклор.
И това лято в трите дни на фолклорния фестивал цяло Дорково не само пя и танцува с участниците, но и посрещна много гости и приятели. Горещи бяха не само летните температури, а и градусът на емоциите и срещите. А удовлетворението, че въпреки пандемията фестивалът го има, бе общо за домакините, участниците и всеки, посетил Дорково във фестивалните дни.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.22 %
PM 2.5 µg/m3 38.42
PM 10 µg/m3 41.04

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica