Велинград - online - Празникът на картофите показа: отрасълът се развива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Празникът на картофите показа: отрасълът се развива
Публикувано 2005-10-18 08:50:16 от темпо

Макар и с много трудности и проблеми, картофопроизводството е отрасъл, който се развива. Това е мнението на специалистите от бранша, обобщено от Атанас Бирников по време на тазгодишния Празник на картофите и след проведеното ден преди това годишно събрание на Националната асоциация на картофопроизводителите в България.
Празникът се проведе на 15 октомври, доказвайки, че родилата се преди шест години идея е нужна и полезна - и за хората от отрасъла, и за община Велинград, където картофопроизводството дава хляб и поминък на стотици хора. Организаторите бяха Агенция за регионално развитие-Център за бизнес и информация, Националната асоциация на картофопроизводителите в България, Община Велинград, “Спортни имоти и плажове”, “Пазари и тържища”, а помощ за провеждането оказаха програма “Джобс” и ПРООН.
Празникът на картофите бе под егидата на кмета на общината, но бе открит от зам.-кмета Реджеп Ходжов. След него заместник-министърът на земеделието и горите Стефан Юруков даде висока оценка на “пионерите от Велинград”, които са допринесли изключително много за развитието на бранша. Той определи като много мъдър ход създаването на НАКБ, защото това е начинът да се ползват пари от европейските фондове.
Директорката на АРР-ЦБИ Васка Милушева изрази голямата радост на организаторите, че Празникът на картофите вече е утвърдена традиция. Тя прочете поздравителен адрес от вицепремиера и министър по бедствията и авариите Емел Етем с пожелания инициативата да се разраства и да носи желаните ползи на хората. Сред официалните гости на празника бяха председателят на НАКБ Кръстьо Трендафилов, който е и съветник на президента Георги Първанов и народният представител от БСП Костадин Кобаков, а общинските съветници от Велинград се брояха буквално на пръсти. Тази година своя продукция показаха 11 фирми, сред които и френската “Сементис” с представител за България “Стойчев консулт”. Участваха още “Биостар” с щанд за чайове и сладка, Областната службаза съвети в земеделието, “Али Пехливан”, “Словбул-Соланиум” ООД, “Бонеро”, “Атанас Бирников”, “Агроспейс”, “Биовет”, “Лечо Роев”, “Салих Еджевит” и щанд на Сърница, на който гостите посрещаше кметът Шукри Якубов. Особено полезна за участниците бе личния разговор, който зам.-министър Стефан Юруков проведе с всеки от тях и така чу от първа ръка проблемите на картофопроизводителите. С голям интерес посетителите разгледаха щанда на ПГИТ “Ал. Константинов”, както и изработените от децата от ЦДГ “Еделвайс” с много въображение играчки от картофи.
За провеждането на Празника на картофите помогнаха съорганизаторите и спонсорите: радио “ЧЛК”, “Юниън телевижън”, сладкарница “Мариам”, “Меденка любимка”, “Серина - Стоил Димитров”, “Ат. Бирников”, “Биостар”, “МИК-Ко - Г. Банев”, кино “В. Левски”. Фирма “Роял патейтос” осигури 50 килограма пържени картофи, които посетителите получиха безплатно заедно със 150 литра бира “Каменица” от ЕТ “Атанас Янакиев”. За всички (а те не бяха никак малко), които в съботната сутрин посетиха Празника на картофите, пяха възпитаниците на музикална школа “Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви. Те откриха празничната програма, водена от Маргарита и Иван Гергеви, с превърналата се в символ на празника “Ода за картофите” по текст на Анна Маргова и музика на Иван Казалиев. С латино танци настроение създадоха четири двойки от КСТ “Импулс” с треньори Петър Милчев и Десислава Петачка. А финалът на програмата бяха великолепните песни на народната певица Стоянка Бонева от трио “Българка”.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.86 %
PM 2.5 µg/m3 29.20
PM 10 µg/m3 31.67

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай