Велинград - online - Януарски аномалии 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Януарски аномалии
Публикувано 2021-01-19 09:30:30 от Темпо

Известно е, че в нашите географски ширини през януари са най-студените зимни периоди в годината. Велинград не прави изключение в тази статистика, а дългогодишните наблюдения и опитът на местните хора показват, че именно периодът от Йордановден до Бабинден е наситен с минусови температури, студ, сняг и лед. Доказателство за това е и фактът, че именно в този отрязък от време е измерена и най-ниската температура за нашия град от 1951 г. насам, когато започват да се правят всекидневни измервания на температурата. На 19. 01. 1962 г. термометърът е показал 30,5 градуса по Целзий под нулата – рекорд, който все още не е подобрен!

В последните десетина години обаче се забелязват промени във времето и нетипични за нашия край аномалии. Януари също предлага метеорологични особености, които не винаги са характерни за първия месец на годината.
През 2011 г. се редуваха слънчеви дни с положителни температури и облачни студени дни, а снежната покривка не достигна повече от 10-15 см. Температурите се движеха в интервала от - 7-8 до + 9-10 градуса.
2012 г. донесе много сняг и ниски температури. В средата на месеца падна и тежък, мокър сняг, който предизвика проблеми в електрозахранването и голяма част от селата останаха без ток. Това наложи да бъде обявено бедствено положение в общината.
През 2013 г. януарският студ в началото продължи до средата на месеца, но след това мразовитото време постепенно отстъпи място на слънчеви периоди и в края на месеца се подредиха дни с положителни температури и приятно време около обедните часове.
Януари 2014 г. предложи необичайно топло за сезона време, в което преобладаваха слънчевите дни и високите температури със стойности между 9 и 14 градуса в 14:00 ч. Данните за тези температури са взети от метеорологичната станция във Велинград за периода от 15 до 24 януари. И малкото сняг се стопи много бързо, а друг не заваля. А Бабинден премина с дъх на пролет!
Началото на 2015 г. напомни за истинските зими с минусови температури, сняг, заледявания и на моменти бръснещ вятър. Всичко това влоши пътната обстановка и затрудни почистването на пътищата.
2016 г. – в средата на месеца заваля обилен сняг, който натрупа бързо снежна покривка от 35-40 см. Почистващата фирма разчисти снега по главните улици, но страничните улици останаха непочистени. Бабинден премина в студ, сняг и лед.
2017 г. – студено време и ниски температури през почти целия месец. Още на Йордановден снегът вече беше натрупал покривкака от 20 см и за новата фирма КМД това беше тест за справяне със ситуацията по снегопочистване и опесъчаване на пътната мрежа в града.
2018 г. – януари се запомни с топло и меко време до средата на месеца, но и с обявена грипна епидемия и затваряне на училищата за една седмица. В края на месеца се появи силен вятър, който събори дървета в паркове, около улици и пътища.
2019 г. – сух студ, без снеговалеж и ниски температури. Много случаи на сезонен грип и обявена грипна ваканция за 2 седмици, като освен училищата бяха затворени детските градини и ясли. В края на месеца мокър сняг причини прекъсване на тока в някои от селата.
2020 г. – меко и топло време през почти целия месец, в който бяха отчетени 21 слънчеви дни с положителни температури в обедните часове между 8 и 12 градуса. Заради липса на достатъчно сняг беше отложен и Празникът на снега в местността Старина.
И 2021 г. ни предложи нетипично време за януари след няколкото слънчеви приятни дни след Нова година. И вместо да застудее и да завали сняг, този път времето ни изненада с проливен и продължителен дъжд, който причини наводнения на доста места. Последваха температури под нулата и заледявания по пътищата. Прогнозите на синоптиците до края на месеца показват умерени снеговалежи и редуване на много студени дни с минимални температури, достигащи до -15 градуса, последвани от периоди на затопляне и покачване на температурите до +8, 9 градуса.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.82 %
PM 2.5 µg/m3 37.17
PM 10 µg/m3 39.48

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай