Велинград - online - СПА столицата се готви за празници под знака на Ковид-19 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

СПА столицата се готви за празници под знака на Ковид-19
Публикувано 2020-12-22 09:55:57 от Темпо

От 22 декември 2020 г. влиза в сила поредната заповед на министъра на здравеопазването, която въвежда нови правила за работата на хотелите и ресторантите в навечерието на Коледа и Нова година. Във Велинград правилата бяха очаквани с огромен интерес от целия туристически бранш, но донесоха голяма доза напрежение и разочарование.
Министерската заповед остави затворени ресторантите и другите заведения, включително нощните, до 31 януари 2021 г. Разрешено е да работят само ресторантите на територията на местата за настаняване и то с условието, че могат да посрещат само своите гости, при използване на 50% от капацитета им и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа.

Новите правила създадоха условия за разделение в бранша, противопоставяйки заведенията във и извън хотелите. Пред Българското национално радио дългогодишният председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов бе категоричен в оценката си: „Едно голямо двуличие и лукавост, която не се харесва на нито един. Това е дискриминация, в момента в големите вериги е най-голямото струпване на хора. Там трябва да има абсолютен пропускателен режим. При нас хотелите работят, но ресторантите – не. Това първо е незаконно, второ се прави, защото нямат пари да ни компенсират, а решението ресторантите в хотелите да отворят от 22-ри декември до 22 часа ражда повече въпроси, отколкото отговори.“ Той се обяви против дискриминацията на отделните браншове и критикува предложените от държавата мерки за подпомагане заради огромната бюрокрация. Ситуацията с песонала е критична, хората са използвали вече всичките си варианти за отпуски, а липсват постъпления, с които да се плащат възнаграждения.
Дни преди Коледа и Нова година туристическият сектор, който представлява огромна част от икономическата дейност във Велинград, е изправен пред лавина от проблеми. Част от хотелите затвориха напълно още в началото на новия локдаун и няма да отворят за празниците. Други бяха затворили временно, но обявиха офертите си за Коледа и Нова година. Трети се опитват да работят през целия период, като слагат акцент върху мерките за безопасност. За първи път част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за Ковид-19 и за гостите, и за персонала, за да гарантират безопасните условия. Има и други иновативни предложения като кът за хранене и коледна украса по стаите, както и помощ от учител за децата, които са на дистанционно обучение.
Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро. Но така до последния момент няма да има яснота каква ще е заетостта на хотелската база. Допълнителна трудност са ограниченията за работа на ресторантите в хотелите на 50% от местата на фона на високите цени за празничните програми. Браншът ще трябва да реши и как да спази изискването за „вечерен час“ и да спре посрещането на 2021 г. два часа преди нейното настъпване.
В още по-тежка ситуация са заведенията извън местата за настаняване, които бяха затворени през един от най-силните месеци от годината, а ще пропуснат и Коледа и Нова година, когато обичайно имат най-много клиенти и печалби. Единственият полезен ход за част от тях са кетъринг услугите и доставките на храна до домове и офиси. Пандемията даде тласък на този сегмент от пазара, но не всички фирми отговарят на изискванията и могат да се включат в тази пазарна ниша.
Сред най-лошите ефекти от така въведените мерки е противопоставянето вътре в бранша, защото неизбежно възниква въпросът каква е разликата между ресторантите в хотелите и извън тях и защо едните все пак ще имат възможността да работят, а другите остават напълно затворени.
Ако има добра новина, тя е, че интересът на туристите към Велинград като СПА столицата на Балканите остава голям. Чак след края на трудната 2020 година ще е ясна равносметката какво донесе тя за туристическия сектор във Велинград.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.82 %
PM 2.5 µg/m3 34.80
PM 10 µg/m3 37.09

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica