Велинград - online - Забравеният юбилей, който може да стане фокус на лято 2020 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Забравеният юбилей, който може да стане фокус на лято 2020
Публикувано 2020-06-16 09:32:39 от Темпо

През 1950 година Министерският съвет на Народна република България издава постановление, с което обявява 9 населени места за балнеологични курорти с национално значение. Сред първите балнео курорти е и Велинград, който е станал град само две години по-рано, но това не пречи да е спечелил национална известност с лековитите си минерални извори, бани, плаж и климат.

Обявяването на Велинград за национален балнеологичен курорт не остава само като административен акт. През същата 1950 г. се случват още две знакови събития, които определят посоката за развитие на града: създадено е местното Санаторно-курортно управление и започва строителството на профсъюзния почивен дом „Двореца“. През следващите години Велинград посреща хиляди туристи и гости, които го познават и избират като град на здравето. Създадена е материална база от почивни домове, хотели, частни квартири. В тях работят специалисти – лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти и др., които създават традициите на велинградската школа в балнеолечението. Това е стабилната основа, която ще позволи на Велинград през 2006 г. да спечели титлата СПА столица на България, а през 2008 г. да стане СПА столица на Балканите.
Тази година се навършват 70 години от обявяването на Велинград за национален балнеологичен курорт. Юбилеят е значим, но сигурно няма да бъде отбелязан – липсва в Културния план на общината за 2020 г., не е тема на Консултативния съвет по туризъм. Всъщност изненада няма: през всичките изминали години Велинград подминава тази годишнина, вместо да се гордее с факта, че е сред първите в страната ни балнеологични курорти с национално значение.Защо е така? Честният отговор включва срам от състоянието на баните-балнеолечебници, от вида на уличните чешми за минерална вода, от огромната несвършена работа на Плажа и на Клептуза - всичко това, което предците ни са създали, а в днешно време ние не сме опазили. Юбилеят идва като повод да не спираме да говорим и да спорим по тези теми, да търсим решения.
В същото време юбилеят може да бъде шанс. 2020 година е различна от всички останали - кризата с коронавируса разбърка живота ни. Наред с многото вълнения и съмнения, едно е безспорно: първи и основен приоритет стана здравето. Днес повече от всеки друг път хората търсят и предпочитат курорти, които могат да им предложат не просто изгодни условия, а такива, които гарантират здравословна почивка. Както казват специалистите: „Здравето е новият маркетинг“.
Дали това не идва да подскаже, че точно сега, през 2020 г., е дошло времето Велинград да разкаже и да покаже своята история като един от първите и водещи балнеологични курорти в България? Тази история не е само 70-годишна, тя продължава векове и е потвърждение на формулата “СПА” - “Здраве чрез вода”.
Лято 2020 няма да е лесно за туристическия сектор, който е толкова важен за просперитета на Велинград. Условията вече са различни, така че е нужна и нова, различна стратегия за реклама на курорта. В последните години градът ни е известен като СПА столица на България и на Балканите, а СПА и балнеология не само не си пречат, а и чудесно се допълват. Все още не е много късно да превърнем 70-годишнината от обявяването на Велинград за национален балнеологичен курорт във фокус на активния туристически сезон. Още повече, че това лято общината реши да няма Празници на културата, но не може целият летен сезон да остане празен откъм събития, а през септември във Велинград предстои да се проведе поредният конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.
Да изпреварим познатото „Няма пари!“ с идеи, които изискват не много пари, а много работа и креативност. Общината би могла да разговаря с местния туристически бранш и да постигне съгласие върху многобройните билбордове на хотели, заведения, атракции това лято да стои знак с еднаква визия „Велинград – 70 години национален балнеологичен курорт“. Същото важи за всеки сайт или профил в социалните мрежи, за модерна и ефективна реклама в онлайн пространството. Няма да е непосилна сумата за създаването на една изложба на открито за историята на лечението чрез вода в Чепинско – от древно до наше време, като тази изложба да „обиколи“ градските паркове и да стигне до повече хора. Празникът на Велинград също може да премине под това мото, както и част от събитията до края на 2020 г. Ако има посока и фокус, ще има и още идеи. Един забравен и подценяван юбилей ни напомня верния път, който са избрали и следвали нашите предци.
Елена Баева

Мраморната статуя в парка на Вельова баня и новата статуя на входа на Велинград са символи на две епохи от развитието на нашия град като курорт. Те са различни, но имат един свързващ елемент - водата, която дава здраве, жизненост и красота.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.93 %
PM 2.5 µg/m3 31.47
PM 10 µg/m3 33.99

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води