Велинград - online - Велинград не помни толкова опустошително наводнение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Велинград не помни толкова опустошително наводнение
Публикувано 2005-08-09 08:54:24 от темпо

5 август 2005 г., петък. Късният следобед на тази дата ще остане в паметта на десетки и стотици велинградчани със спомена за огромната водна стихия, която връхлетя къщи и улици и за броени минути заличи създавано с години.
“Тук е ад”, “При нас е пълна трагедия”, съобщаваха кметове на села от общината. Същото с пълна сила важеше и за Чепино, където реката буквално помете всичко, каквото срещна по пътя си. Общината подаде предварително информация, че се очаква приливна вълна с височина 3-4 метра, тъй като вече се знаеше, че в района над Чепино селата са удавени във вода, кал и тиня и реката приижда. Част от хората взеха поне най-елементарните предпазни мерки, укрепиха входовете на домовете си с чували пясък и подръчни материали. Но едва ли някой е предполагал, че стихията ще дойде с такава сила: ще разруши рибарника, ще преобръща 20-тонни цистери в района на цеха за минерална вода на “Акварекс” АД, ще залее до покрив оранжериите, ще изоре нивите и градините, ще нахлуе в топилата и Чепинска баня, ще съсипе парка на Клептуза, ще стигне до църквата “Свети Георги” и до площада на Чепино... На входа на Чепино водата е откъртила огромни блокове асфалт, разрушила е настилката до стария паваж, а хората след това са ползвали парчетата асфалт, за да правят диги пред къщите си.
Истински ужас са преживели чепинчани, през чийто дворове и домове водната стихия е преминала като хала и е оставила тонове кал и тиня. Особено тежка бе ситуацията на ул. “Бистрица”, където за 5-6 къщи имаше пряка опасност от срутване, но с наличната техника общината успя да ги спаси. Част от къщите в ромската махала Анезица също са негодни за обитаване, а хора от Анезица и Асфалтова база бяха евакуирани в училището в кв. Каменица. Възрастни жители на кв. Чепино са категорични, че това е незапомнено бедствие и предишните наводнения не са били толкова опостушителни. Въпреки ужасното положение, мнозина намериха сили да се шегуват, че е чудесно време за риболов и да ловят рибата, изпусната от рибарника. В парка на Клептуза други събираха картофи от изораните от водата ниви, а туристи се надпреварваха да снимат кадри от едни наистина незабравими дни в наводнения Велинград.
Драматично е положението в Промишлената зона, където десетки цехове на различни фирми са затлачени от кал и тиня, машините са повредени, унижощена е продукция за хиляди левове, загубите на собствениците са огромни и ще трябват месеци, за да се възстанови нормалното производство. Реката преля над моста при Старите гробища в кв. Лъджене и наводни завод “Кентавър”, училище “Г. Бенковски”, десетки къщи в “Жаба махала”, отнасяйки стабилни огради и превземайки мазетата и първите етажи. Пострадаха сериозно цехове и складове около завод “Роботика”, който бе буквално залят и в събота се наложи да се влиза с лодки до цеховете. За силата на стихията е показателно, че успя да разруши новата бетонна ограда на оранжериите на “Булгарцвет”, чиято продукция също остана под водата.
Повече късмет извадиха живеещите около река “Луковица”. Около 18 часа в петък служители на общината и Гражданска защита минаха от къща на къща, за да предупредят за очаквана вълна около 2-3 метра от посока Юндола. Предупредителният вой на сирените също мотивира хората да вземат предварителни мерки за укрепване на домовете и дворовете си и за отсичане на дърветата около моста на ул. “Киселец”. Ако това не бе сторено, реката със сигурност щеше да прехвърли моста. Спасително се оказа и това, че буйно прииждащата “Луковица” се разля, превръщайки в огромно езеро ливадите от “Марбас” до парка на Вельова баня. В един момент от парка се виждаха само стеблата и короните на дърветата, всичко друго бе под водата. След това в събота рано сутринта водата нахлу през стената на реката, образувайки водопад, но дъждът вече бе намалял и “Луковица” не излезе от коритото си. Имаме нова туристическа атракция - водопод и аквапарк Вельова баня, шегуваха се жителите на квартала. В събота Велинград бавно и полека се връщаше към нормалния ритъм на живот. След безсънната нощ стотици хора чистеха, миеха, спасяваха покъщнина и животни. Имаше временни проблеми с ел. захранването, телефонните връзки и водоподаването, но все пак не се стигна до критични ситуации.
Щетите са за милиони левове, смята врид кметът Атанас Водев. На фона на огромното бедствие кураж дава фактът, че нямаше човешки жертви, че нямаше изчезнали хора. Да се надяваме, че най-лошото отмина, макар че е ясно - трудности ще има и още дълго Велинград и общината няма да се възстановят от щетите, причинени от неудържимата водна стихия.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.28 %
PM 2.5 µg/m3 32.61
PM 10 µg/m3 35.37

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай