Велинград - online - При поименно гласуване 19 съветници “за” нова болница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Бизнес: При поименно гласуване 19 съветници “за” нова болница
Публикувано 2005-08-02 10:01:54 от темпо

19 общински съветници дадоха съгласие собственикът на бившата поликлиника “ДКЦ 1” ООД да започне строеж на нова болница във Велинград. Частното здравно заведение ще се строи над 4 етажа зад сега съществуващата сграда на поликлиниката и ще разполага с 60 легла в 5 отделения.
До решението се стигна след поредица от срещи с лекари и обсъждания в комисиите към местния парламент. На сесията на 28 юли дискусията в залата също бе дълга и бурна, а съветниците трябваше да гласуват по три искания на “ДКЦ 1”: дали да продадат на дружеството останалите след приватизацията на поликлиниката общински части, дали като съсобственици да разрешат строеж на частна болница и какво да се прави с неработещата седми месец микробиологична лаборатория. В самото навечерие на сесията се появи нов казус, тъй като 9 общински съветници официално внесоха искане за освобождаването на д-р Йорданка Савова като управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград” ЕООД. Припомняме, че д-р Савова даде пълна подкрепа за строежа на частна болница и неколкократно бе категорична, че това не застрашава бъдещето на ръководеното от нея общинско здравно заведение. До обсъждане на искането за нейното освобождаване не се стигна, тъй като независимият съветник Георги Михайлов предложи точката да не влиза в дневния ред. След три прегласувания с 15:14 гласа предложението му бе прието.
Отправна точка в дискусията бе какво е действителното състояние на общинската болница и как върху нея ще се отрази създаването на нова болница. Врид кметът Атанас Водев каза, че финансовото състояние не е добро, възможностите за инвестиции са нулеви, а акредитацията крие рискове. Той посочи цифри за над 300 хиляди лева загуби и задължения на “МБАЛ”. Г. Михайлов посочи други цифри - че болницата за шестмесечието има печалба от 52 000 лева. Резултатите не са розови, болницата е пред фалит и без съществуването на частно заведение, каза Александър Даскалов. Той обясни, че точно за да си въведат ред в собствения дом съветници са поискали освобождаването на д-р Савова. Приели сме оздравителна програма за болницата, нека дадем на управителката поне 5-6 месеца да я реализира, бе мнението на Иван Пукнев.
Двупосочни бяха мненията и за строежа на нова болница. Иван Пукнев подкрепи идеята, за да има конкуренция и да видят хората, че съветниците милеят за тях. Според Димитър Касапски така се доказва, че Велинград търси, а не спира инвеститорите. Д-р Дафов напомни, че колегите му лекари искат нова болница. Заварин Маров поиска решението да бъде отложено, защото е важно и трябва да узрее. Съветниците от БСП не са против нова болница, но частната не трябва да се гради на гърба на общинската, каза Иван Лебанов, който също първоначално бе за отлагане на решението и изслушване и мнението на гражданството. Той подчерта, че ако се вземе базата, ще се заложи фалит на “МБАЛ”, че е направена класическа схема за източване на общинска собственост и рано или късно “МБАЛ” ще бъде приватизирана. Реджеп Сиджим припомни приватизацията на поликлиниката и заяви, че човек се лъже един път. Венко Бозев съобщи, че част от лекарите са подписали под натиск и диктат, че преди сесията е оказван такъв и върху съветници и техни родители. Като съветници трябва да чуем и мнението на хората, не само на лекарите, на които мнозина нямат доверие, призова В. Бозев. Той се обяви против сравняването на инвестициите в нова болница с инвестиции в плаж или хотел, защото там човек отива, ако има пари, а в здравно заведение при нужда. Г-н Бозев бе категоричен, че д-р Савова не изпълнява решения на Общинския съвет и с действия или бездействие води “МБАЛ” към фалит. И попита може ли д-р Тиков да сложи ръка върху общинската болница на принципа “дълг срещу собственост”. Думите му, че хората го питат дали и съветниците са напазарувани, предизвикаха Екатерина Каферинова. Това, че имам друга гледна точка не означава, че съм напазарувана, заяви тя и обясни, че за нея решаващо е била подкрепата за нова болница от страна на лекари от “МБАЛ”.
Пред Общинския съвет искането си за строеж на нова болница представи и мажоритарният собственик на “ДКЦ 1” д-р Михаил Тиков. Той обеща европейска болница, в която санитарно-хигиенните изисквания ще са по-високи от хотелски, ще има модерна апаратура, скенер и целия спектър на здравни услуги. Ще функционираме успоредно с “МБАЛ”, лекарите ни подкрепят, защото искат по-адекватно възнаграждение, каза д-р Тиков. Той обеща до 10 дни да разкрие и микробиологична лаборатория. Съветникът Д. Гаджев припомни, че сме лъгани с много обещания и поска публично поетите от д-р Тиков ангажименти да бъдат поети и в писмена форма, но това не стана.
По предложение на Надежда Ключкова (прието чак след 3 прегласувания) съветниците решиха за първи път да гласуват поименно и така да е ясна отговорността на всеки. 20 съветници отхвърлиха предложението общината да продаде на “ДКЦ 1” общинските части в сградата на поликлиниката и така запазиха позицията на общината като съсобственик. След това 19 съветници подкрепиха строежа на новата частна болница, а 10 се въздържаха (публикуваме кой как е гласувал при поименния вот). Това гласуване завърши със скандал, тъй като Тома Пачалов обяви, че двама съветници (Иван Панов и Георги Михайлов) не са имали право да участват, тъй като са в съпружески и роднински връзки с лекари от “ДКЦ 1”. Г-н Пачалов поиска прегласуване, но съветници му опонираха, че е трябвало да изтъкне аргумента преди гласуването и че 2 гласа не променят крайния резултат.
Последното решение на съветниците бе да се сключи споразумение с “ДКЦ 1” за пускане на микробиологичната лаборатория. Тук казусът пак е сложен, защото вече има решения и подписан договор с “МБАЛ” за пускане на лабораторията и те не могат да бъдат отменени.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.72 %
PM 2.5 µg/m3 29.07
PM 10 µg/m3 31.55

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай