Велинград - online - Месец за обсъждане на правилника за работа на Общинския съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори
· „Чепинец“ натрупа нови три точки в актива си
· Изключително представяне на плувеца Антон Тупаров
· В ПК „Белмекен“ трупат медали и опит
· „Велинград волей“ започна участието си в първенствата
· 24 училищни отбора на старта на волейболния турнир

Месец за обсъждане на правилника за работа на Общинския съвет
Публикувано 2019-11-19 09:45:16 от Темпо

От 14 ноември тече едномесечният срок, в който могат да бъдат давани писмени предложения по проекта за Правилник на дейността на Общински съвет – Велинград. Проектът е публикуван на сайта на Община Велинград, а гражданите могат да направят предложения по електронен път или чрез деловодството на общината.

Проектът за правилник в голяма степен повтаря текстовете на досегашния. Запазва се текстът, че заседанията на Оперативното бюро, което определя дневния ред на сесиите, са закрити. Това е практика, която бе въведена през април 2011 г. Преди това заседанията на Оперативното бюро бяха открити за граждани и медии, но явно работата при закрити врата се оказа удобна за всички следващи общински съвети.
Според проекта за правилник заседанията на шестте постоянни комисии ще бъдат открити. Гражданите могат да присъстват, но ако иската да зададат въпрос или питане, то трябва да е входирано в писмен вид. Отговорите от комисиите също ще се дават в писмен вид, в 7-дневен срок.
Предлага се минималният брой общински съветници, които могат да образуват политическа група, да бъде двама. Този въпрос бе обект на спорове в предишния мандат, когато предложението бе групата да бъде минимум 4 съветника и това породи напрежение. Сега конюнктурно се предлага група да се прави от двама, тъй като при по-висока граница групи ще имат само ГЕРБ, ДПС и Глас народен. Темата е важна, защото всяка политическа група има свой представител в Оперативното бюро.
Проектът за правилник предвижда общинските съветници във Велинград да получават възнаграждения (да припомним, че в предходния мандат съветниците в община Сърница решиах и 4 години работиха без възнаграждения, но техният пример не бе последван от нито една друга община в България). Предложението е председателят на Общинския съвет за пълен работен ден да получава 90% от възнаграждението на кмета на общината. За съветниците се предлага, както и досега, за участие в сесия и две комисии да получават 70 на сто от средната брутната работна заплата на общинска администрация за съответния месец. За участие в едно заседание на временна комисия съветниците получават още 20 лева. По правилник общинският съветник няма право да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.
Цяла глава в проекта е отделена за обществения посредник. До момента съветниците са направили само един опит за изобр на обществен посредник, но той не се увенча с успех. Последните 3 местни парламента нито са обсъждали темата, нито са откривали процедура.
За гражданите е важно какво предвижда правилникът за тяхното участие в работата на Общинския съвет. Според проекта лица, които не са общински съветници, по време на заседание заемат определените за това места и нямат право да нарушават реда по какъвто и да е начин. Те могат да вземат думата за становище, когато дебатираният въпрос се отнася до тях, само след разрешение на председателя на Общинския съвет. Изказването може да продължи до 3 минути, като по един и същи проблем могат да се изкажат до 3 минути не повече от двама представители на гражданите. Заявления за изказване се подават в писмен вид до председателя на Общинския съвет не по късно от 24 часа преди провеждане на заседанието. Председателят може да отнема думата, ако изказването не е по темата. За да въдвори ред в залата, председателят може да се разпореди граждани, нарушаващи реда, да бъдат отстранени от заседанието. Така разписаните правила действаха и в предходния мандат.
Срокът за предложения по проекта за правилник е едномесечен - до 14 декември 2019 г.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.47 %
PM 2.5 µg/m3 28.64
PM 10 µg/m3 43.94

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica