Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Накъде след изборната победа? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори
· „Чепинец“ натрупа нови три точки в актива си
· Изключително представяне на плувеца Антон Тупаров
· В ПК „Белмекен“ трупат медали и опит
· „Велинград волей“ започна участието си в първенствата
· 24 училищни отбора на старта на волейболния турнир

ТЕМПО КОМЕНТАР: Накъде след изборната победа?
Публикувано 2019-11-19 09:40:57 от Темпо

Изборите за местна власт минаха и заминаха, както се случва на всеки 4 години. Хората гласуваха и избраха, наградиха едни с доверие, обърнаха гръб на втори, дадоха урок на трети… Победителите са безспорни: кметът Костадин Коев, спечелил втори мандат още на първи тур с внушителните 10 318 гласа и 29 общински съветници, събрали достатъчно гласове, за да управляват общината от името на гражданите.

Дали жителите на община Велинград гласуваха за „още от същото“? На пръв поглед да – кметът е преизбран, голяма част от съветниците са преизбрани, политическото представителство в местната власт остана почти същото, както през последните 4 години, с малки разлики. И тук е голямото изпитание за тези, които бяха овластени на изборите: дали ще се понесат на крилата на успеха с мисълта, че са най-добрите и най-харесваните, че са безгрешни, незаменими и вечни? Изкушението да направят точно това е голямо. На тържествената сесия съветникът Емил Моллов припомни „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, обаче колцина наши управници си дават сметка, че властта често е „стълбата нагоре, която води надолу“?
След изборите важният въпрос е как ще се развиват нашият град и нашата община през следващите 4 години. Предизборната кампания, в която участваха шестима кандидати за кмет и 172 кандидати за съветници, за съжаление не произведе новаторски, смели и значими идеи за бъдещето. В публичната кампания не се чуха ясни и категорични оценки за изминалия мандат. Изобщо не се стигна до открит дебат и/или диалог между кандидатите по проблемите на Велинград, каквито е имало в предишни години на местни избори. За щабовете и кандидатите това може и да беше комфортно, но за развитието на града и общината не е продуктивно. Пропуснат бе шансът кампаниите на всички кандидати да генерират идеи, да се превърнат в състезание между нови и различни визии за мястото и начина, по който живеем.
На първата тържествена сесия на новия Общински съвет прозвучаха много пожелания за по-добро бъдеще. Кметът Костадин Коев заяви готовността си да продължи започнатото и да надгражда, каквито бяха и обещанията му в предизборната надпревара. Доайенът на съветниците Екатерина Каферинова постави като главни цели да продължи развитието на туризма и обновяването на инфраструктурата, да има повече диалог и консенсус, отколкото конфронтация.
Достатъчно ли е това като програма и посока за развитие на Велинград и общината през следващите 4 години? „Още от същото“ е чест избор, но решава само част от проблемите и никога не е достатъчно – без визионерство няма развитие. Така че голямото предизвикателство на втория мандат на кмета К. Коев е да намери точния баланс между постигнатите успехи и нужните промени.
Не по-малко е предизвикателството пред новия Общински съвет, в който изпратихме 17 съветници с опит от различен брой мандати и 12 нови съветници. Всеки от 29-те най-добре знае защо са го подкрепили неговите избиратели, дали зад бюлетините и преференциите стои доверие, одобрение, натиск, обвързаност, пари? Ако поне пред себе си съветниците дадат честен отговор на този въпрос, ще знаят какъв е техният път – да бъдат част от договорките и схемите, на каквито сме били свидетели в предходни общински съвети или да спазват клетвата, която произнесоха на 11 ноември.
Вместо пожелание към хората, които ще управляват общината в следващите 4 години: върнете диалога в залата на местния парламент, защото това е мястото, където проблемите на Велинград трябва да се решават открито и прозрачно. Върнете в този диалог гражданите, за които в правилника за дейността на Общинския съвет трябва да има не само задължения, а и повече права за изразяване на мнение и позиция. Ако и в този мандат на сесии са само съветници и общинари, значи диалогът си остава само хубаво обещание и пожелание преди избори.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.14 %
PM 2.5 µg/m3 28.20
PM 10 µg/m3 43.07

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води