Велинград - online - Направи повече, бъди повече, създавай приятелство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· Приключение в библиотекатa
· Деца отбелязаха Международния ден на толерантността
· Предпазиха куполите на църква от корозия
· На театър в Ракитово
Tuesday, November 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.11.2022
· Камион с дърва и куп аварии оставиха половин Лъджене без вода
· В община Велинград: 15.9 висшисти, 1.5% неграмотни, 21.5% безработни
· ПРЯКА РЕЧ: Къде изчезна кристалният полилей от читалището в Каменица?
· С пари за магистрала „Хемус“ е купен хотел във Велинград
· Община Велинград купува автомобили с поръчка за 90 000 лева
· Вторият етаж на Детско отделение е изцяло обновен
· Първи дарения на детски книжки за Детско отделение
· Защитените територии: природно богатство, което трябва да пазим и популяризираме
· КРИМИ ХРОНИКА 15.11.2022
· НЧ „Васил Левски-1904“ откри сезона с благотоворителен концерт
· Малки обяви: 15.11.2022
· Николай Урумов представя нов прочит на „Службогонци“
· За пещерите на Ракитово - образователно и практично
· Футболните отбори на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ спечелиха три финала
· „Чепинец“ е втори след изиграни 8 кръга

Направи повече, бъди повече, създавай приятелство
Публикувано 2019-11-19 09:32:14 от Темпо

На 4 – 6 ноември 2019 г. бяхме участници във Втората международна конференция “Допълваща и алтернативна комуникация” - Парк-хотел “Москва ”, г. София. За втора поредна година конференцията представя световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) за деца и възрастни със затруднения в комуникацията – ДЦП, синдром на Рет, аутистичен спектър, множество увреждания, интелектуални затруднения, латерална амиотрофична и др.
Споделихме и своя опит. От началото на 2019 г. използваме системата за контрол с поглед в обучението и в терапевтичните дейности в ЦСОП Велинград. Работата с обучителна софтуерна програма „Комуникатор 5“ и високотехнологично устройство за контрол с поглед Tobii Dynavox и софтуер Look to Learn, предостави на децата с тежки физически увреждания възможност да пишат, да учат, да рисуват. Да могат да говорят чрез синтезирана реч и да изразяват сами какво мислят, чувстват и да бъдат разбрани, да избират и да взимат самостоятелни решения.
Според потребностите на всяко дете и неговата силна страна сме създали индивидуални приложения за комуникация и обучение. Благодарение на технологията Ивана, невербално дете, при която концентрирането върху занимание беше почти невъзможно, вече се научи да получава удоволствие от процеса на обучение, започна да се отпуска и да контактува. Вече сама може да каже, какво иска да яде или да пие. Може да изрази предпочитанията си с помощта на символи и синтезираната реч от „Комуникатор5“.
Лили вече има любими образователни игри, които играе с поглед, благодарение на високотехнологично устройство Tobii Dynavox и софтуер Look to Learn задържа вниманието си върху определен обект. При издаването на звук тя реагира емоционално, като проява на интерес и разбиране, че именно тя въздейства върху ситуацията на екрана.
За нас, като специалисти - работещи в ЦСОП Велинград, е мисия да подпомагаме децата и учениците да могат да общуват, да се обучават, да се развиват и нашият център да стане достъпен за всички деца и ученици, които имат нужда от допълнителна подкрепа. От ноември започваме да работим по проект „Направи повече, бъди повече, създавай приятелство“, финансиран от ЦОИДУЕМ (Център за образователна интеграция на деца и учениците от малцинствен произход).
Основна цел на проекта: Интеграция и реинтеграция на отпаднали ученици и в риск, за преодоляване на обучителните трудности и създаване на устойчив интерес към учебната дейност чрез предлагане на интересни творчески занимания и терапии, използване на иновации, ИКТ и обучителни софтуерни програми, опитни специалисти за работа в интеркултурна среда, ангажираност на родители.
Основни дейности:
1. Издирване на отпадналите от образователната система учениците, диагностициране на образователните потребности и нуждите на учениците от уязвими групи и в риск от отпадане в общините Велинград и Ракитово.
2. Предоставяне на допълнителна подкрепа на всички нуждаещите се според индивидуалните потребности, на разнообразни занимания по интереси, работа с психолог, логопед, арттерапевт, трудотерапевт и др. занимания и специалисти за преодоляване на образователните трудности и повишаване на образователните резултати.
3. Взаимодействие с всички заинтересовани институции на територията на двете общини за разработване на реална действаща структура за работа с уязвими групи.
Проектът е с продължителност 10 месеца. Възлагаме големи надежди и очакваме, че чрез съвместните дейности ще се преодолее сегрегацията, ще се работи за реинтеграцията, намаляване на безпричинните отсъствия, преодоляване на обучителните трудности и образователната интеграция, повишаване на резултатите от обучението. Всички институции ще бъдат обединени в един работещ механизъм за осигуряване на ефективен процес на обхват, задържане и реинтеграцията в образователната система на учениците в неравностойно положение.
Елена Канлиева, директор ЦСОП-Велинград

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 51.16 %
PM 2.5 µg/m3 16.10
PM 10 µg/m3 22.47

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай