Велинград - online - В новия Общински съвет „старите“ съветници имат мнозинство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· Приключение в библиотекатa
· Деца отбелязаха Международния ден на толерантността
· Предпазиха куполите на църква от корозия
· На театър в Ракитово
Tuesday, November 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.11.2022
· Камион с дърва и куп аварии оставиха половин Лъджене без вода
· В община Велинград: 15.9 висшисти, 1.5% неграмотни, 21.5% безработни
· ПРЯКА РЕЧ: Къде изчезна кристалният полилей от читалището в Каменица?
· С пари за магистрала „Хемус“ е купен хотел във Велинград
· Община Велинград купува автомобили с поръчка за 90 000 лева
· Вторият етаж на Детско отделение е изцяло обновен
· Първи дарения на детски книжки за Детско отделение
· Защитените територии: природно богатство, което трябва да пазим и популяризираме
· КРИМИ ХРОНИКА 15.11.2022
· НЧ „Васил Левски-1904“ откри сезона с благотоворителен концерт
· Малки обяви: 15.11.2022
· Николай Урумов представя нов прочит на „Службогонци“
· За пещерите на Ракитово - образователно и практично
· Футболните отбори на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ спечелиха три финала
· „Чепинец“ е втори след изиграни 8 кръга

В новия Общински съвет „старите“ съветници имат мнозинство
Публикувано 2019-11-05 09:21:30 от Темпо

В осмия поред Общински съвет на Велинград ще има 7 партии и 1 независим общински съветник – ситуация, която почти преповтаря осемте политически сили от предходния местен парламент. “Старите“ общински съветници (с по един и повече мандати) имат мнозинство - 16 от общо 29. От една страна това означава, че ще има хора с опит, но от друга страна практиката показва, че често този опит се трансформира в договорки и мнозинства, които са далече от волята на избирателя.

17% от бюлетините са недействителни
Във вота за Общински съвет участваха 18 335 от имащите право на глас 30 397 избиратели, което се равнява на малко над 60% избирателна активност. Интегралната бюлетина и преференциите явно все още създават сериозни затруднения на част от избирателите, защо броят на недействителните бюлетини е много голям – 3 107, което е близо 17% от гласовете. Тенденцията е към задълбочаване на грешките: преди 4 години също е имало недействителни бюлетини, но са били 2 427 или 12.8% от общия брой. На изборите през 2019 г. най-честата грешка е отбелязването само на преференции в бюлетината, без да се посочва за коя политическа сила се гласува. Ако недействителните 3 107 бюлетини бяха действителни, това вероятно би довело до значителни размествания в Общинския съвет.
Броят на бюлетините, в които е отбелязано “Не подкрепям никого”, е 279. Тези бюлетини имат значение само за определяне на избирателната активност.
Общинската избирателна квота е 516 гласа
29-те места в Общинския съвет се разпределят на базата на общинската избирателна квота – броят на действителните гласове, разделен на броя на мандатите. Общинската избирателна квота бе определена на 516 гласа. Всички партии, коалиции и независими кандидат с толкова и над 516 гласа взимат участие в разпределението на местата в Общинския съвет. Общинската избирателна квота на тези избори е по-ниска в сравнение с 2015 година, когато за мандат бяха нужни минимум 560 гласа. Видно е, че тенденцията е към все по-ниска избирателна активност и съответно по-нисък праг за влизане в Общинския съвет. Това безспорно е удобно за кандидатите за местната власт, но не е добре за представителността на Общинския съвет като орган, който трябва да изразява волята на максимален брой граждани.
За разлика от Столичния общински съвет, където заради големия брой нужни гласове нито една листа за съветници не е разместена от преференции, в Общински съвет – Велинград преференциите са решаващи за листите на всички партии и коалиции, които влизат в местния парламент.
Как се класират политическите сили и кандидати
Големият победител в изборите за Общински съвет отново, както и преди 4 години, е ГЕРБ. Листата на ГЕРБ, водена от досегашния кмет и победител с втори мандат Костадин Коев, спечели 5 476 гласа и съответно 11 места за общински съветници. ГЕРБ разширява подкрепата си в сравнение с 2015 г., когато за листата с водач също Костадин Коев, гласуваха 4 483 избиратели и партията получи 10 места в Общинския съвет. В същото време листата на ГЕРБ събира почти двойно по-ниска подкрепа в сравнение с 10 318-те гласа, които Костадин Коев е събрал като кандидат за кмет на общината от ГЕРБ. Гласовете за съветниците от ГЕРБ са разпределени равномерно: 2 853 гласа във Велинград и 2 623 гласа в селата. В предишния брой публикувахме таблица с гласуването по секции и от нея ясно се вижда, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която има гласове във всички 50 секции в общината. Кандидатите на ГЕРБ събират най-голям преференциален вот и това води до размествания в листата. В новия Общински съвет влизат 5 съветници, които бяха и в предходния: Богдана Пашева, Боян Бозьов, Идрис Пашалиев, Любомир Перчинков и Сашка Целева. В групата на ГЕРБ ще бъдат Емил Моллов и Иван Пукнев, които в предходни мандати също са били съветници. Новите лица са Георги Тетимов, Евгени Янкулов, Ирина Филипова и Цветанка Попова.
Силен резултат от 2 936 гласа във вота за общински съветници направи ДПС с водач на листата депутатът и кандидат за кмет на общината Сергей Кичиков. В новия местен парламент ДПС ще има 6 съветници – с двама повече от досега. През 2015 г. листата на ДПС, водена от Делян Пеевски, събра 2054 гласа, което бе незапомнено нисък резултат. След един труден мандат, по време на който ДПС смени всичките си четирима съветници, сега партията се връща убедително като втора политическа сила в Общински съвет – Велинград. За първи път на този местен вот гласуването с преференции не беше табу за ДПС и избирателите гласуваха за избран от тях съветник. Очаквано Сергей Кичиков се отказа от мандата на общински съветник и се връща като депутат в Народното събрание. На освободеното място в Общинския съвет влиза Злати Льотин. В групата са още Искрен Тюфекиев и Пламен Хаджиев, които работиха и в предходния мандат; Али Тебер, Пламен Влакнов и Мустафа Еюпов, който има зад гърба си мандати като кмет на Кръстава от различни политически сили.
Една от изненадите на изборите е третото място на партията „Глас народен“, която събра 1 822 гласа – 964 гласа във Велинград и 858 гласа в селата, като в Света Петка например има повече гласове от ГЕРБ. В челото на листата бяха досегашните съветници от СДП Тодор Ушев и Орце Орцев, но те не влизат в новия Общински съвет заради липсата на достатъчен брой преференции. Тъй като Тодор Ушев и Красимир Джиханов имаха равен брой преференции – 181, по закон Общинската избирателна комисия проведе жребий между двамата и съветник ще бъде Красимир Джиханов. Останалите трима съветници са Костадин Паунов, Антонио Велев и Муса Рахим. Това е единствената група с изцяло нови съветници.
1033 гласа осигуряват на Земеделски народен съюз с водач Екатерина Каферинова мястото на четвърта политическа сила. Партията почти повтаря резултата си от 2015 г., когато има 1070 гласа. Повтарят се и лицата – редом с Екатерина Каферинова отново ще бъде Александър Даскалов, който бе на 11-то място в листата, но събра нужните преференции.
Единствената местна коалиция, която участва във вота, бе БСДП „ЗС Ал. Стамболийски“ с водач на листата Мария Рангелова, която бе и кандидат за кмет на общината. Коалицията спечели 963 гласа и две места за съветници. Преди 4 години част от кандидатите в листата участваха в изборите като Местна коалиция „Бъдеще за община Велинград“ и тогава спечелиха 1759 гласа и 4 мандата. Настоящият резултат е почти два пъти по-нисък. И в тази листа преференциалният вот доведе до размествания. В крайна сметка съветници стават Мария Рангелова и поставеният на трето място в листата Пламен Мавров.
От 1 508 гласа през 2015 г. сега листата на БСП за България събира едва 865 гласа и това й отрежда място на шеста политическа сила в Общински съвет - Велинград. Водач беше председателят на общинската структура Георги Янчев, а листата бе единствената, в която нямаше нито една жена кандидат за съветник. За първи път БСП ще има само двама съветници в Общински съвет – Велинград и те са досегашните Георги Янчев и Венко Бозев. Едно от обясненията е, че традиционни гласове за БСП се разпиляха към други листи и кандидати, но резултатът се нуждае от по-дълбок анализ на проблемите в общинската организация на партията.
На същия полюс е и представянето на ВМРО-БНД. „Войводите“ с водач Александър Гагов събраха само 543 гласа и ще имат един съветник. Първоначално ОИК обяви за избран с преференции Спас Гардански, което остави извън Общинския съвет и водачът Александър Гагов, и вторият в листата Иван Лебанов, който бе и кандидат за кмет. С решение от 1 ноември 2019 г. ОИК обяви, че Спас Гардански се отказва по свое желание от мястото. В Общинския съвет представител на ВМРО-БНД ще бъде Александър Гагов, за когото това е пореден мандат като съветник.
Единственият независим общински съветник в този мандат ще бъде Радослав Димов. Той успя да получи подкрепата на 892 избиратели и така неговият мандат процентно е подплатен с най-голям брой гласове в сравнение с всички останали 28 съветници. В предишния мандат Радослав Димов беше съветник от Местната коалиция „Задено за Велинград“, а преди това бе в групата на ГЕРБ.
Без общински съветници остават 5 партии и независимият кандидат Славчо Василев със 152 гласа. Демократична България, обединение с водач Димитър Байраков получава 99 гласа – резултат, който е в пъти по-нисък от получените през 2015 г. 562 гласа за Реформаторския блок. НФСБ с водач Венцислав Еличин също намалява резултата си от 156 преди 4 години на 67. Рязък спад има и при Атака с водач Цветко Петлов, който бе и кандидат за кмет – от 212 гласа през 2015 г. до 40 гласа сега. Най-малко гласове получава коалицията Ние, гражданите с водач Спас Юруков, за която са гласували 27 избиратели.
Първата и най-важна тема ще бъде мнозинството в новия Общински съвет. При така очерталото се разпределение на мандатите е ясно, че няма да има никакви проблеми с формирането на управляваща коалиция. Мераклиите да бъдат част от властта ще са много, за сметка на това ще липсват мераклии за опозиция. През последните години това се превърна в модел за управление в Общински съвет – Велинград. Модел, който активните избиратели очевидно харесват, защото отново го легитимираха за следващите 4 години.
Очаква се в 14-дневен срок след провеждането на изборите областният управител да насрочи сесия, на която новоизбраните кмет на община Велинград Костадин Коев, общинските съветници и кметове на кметства да положат клетва.
Елена Баева


СЪСТАВ НА НОВИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГЕРБ: Богдана Пашева, Боян Бозьов, Георги Тетимов, Евгени Янкулов, Емил Моллов, Иван Пукнев, Идрис Пашалиев, Ирина Филипова, Любомир Перчинков, Сашка Целева, Цветанка Попова
ДПС: Али Тебер, Злати Льотев, Искрен Тюфекчиев, Мустафа Еюпов,
Пламен Хаджиев, Пламен Влакнов
ГЛАС НАРОДЕН: Антонио Велев, Костадин Паунов, Красимир Джиханов, Муса Рахим
ЗНС: Екатерина Каферинова, Александър Даскалов
МК БСДП (ЗС АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ): Мария Рангелова, Пламен Мавров
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ: Георги Янчев, Венко Бозев ВМРО-БНД: Александър Гагов
НЕЗАВИСИМ: Радослав Димов

По-по-най в новия Общински съвет
* С най-голям брой преференции в Общинския съвет влиза Идрис Пашалиев от ГЕРБ, за когото са гласували 538 избиратели. От листата на ГЕРБ са и следващите двама в челната тройка: Цветанка Попова с 419 преференции и Любомир Перчинков с 388 преференции.

* С най-много мандати като общински съветник отново ще бъде Екатерина Каферинова, която е избрана за седми пореден път. Като доайен по опит и възраст този път г-жа Каферинова има шанс да сбъдне мечтата си да открие работата на новия Общински съвет.

* С най-голям брой гласове е мандатът на единствения независим кандидат Радослав Димов – 892. С най-малък брой гласове са двата мандата на БСП – по 432 гласа.

* Най-младият общински съветник е Антонио Велев от групата на “Глас Народен”.

* Най-много гласове в двете секции във Велинград, където гласуват ромските махали, събират ГЕРБ, ЗНС и Глас Народен. В секция № 8 ОУ “Г. Бенковски” ЗНС печели 75 гласа, ГЕРБ 47и Глас Народен 22. В секция 20 в Чепино са пуснати 109 бюлетини за ГЕРБ, 67 за Глас Народен и 49 за ЗНС.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 55.05 %
PM 2.5 µg/m3 16.85
PM 10 µg/m3 23.45

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica