Велинград - online - Николай Гяуров не е артист за един ден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Николай Гяуров не е артист за един ден
Публикувано 2019-08-27 09:24:41 от Темпо

Настоящата 2019 е година на Николай Гауров, защото ние и светът ще отбележим: 90 години от неговото рождение,15 години от смъртта му и 10 години от откриване на паметника му до общината.
И докато България се готви да отбележи достойно този юбилей с голям концерт на Софийската опера и балет на 20 септември, поне до изготвяне на настоящата статия нямаше никаква общинска програма по този повод!
Но дори и да се приеме такава, това ще стане към края на м. август, като очевидно ще засяга само рождената дата на певеца - 13 септември! И ще стане както и при т.н. ”празници на културата” - програмата за тях беше публикувана само дни преди началото им! Очевидно драгите общинари още си мислят, че тези програми са за тях самите, за кмета и за някои видни велинградчани, а не за хилядите туристи, в т.ч. и чуждестранни, с които е пълен градът ни! Те трябва да бъдат запознати с нея достатъчно дълго време преди началото, за да могат да си изберат интересуващите мероприятия и да си планират времето!
А лично за мен такава програма трябваше да бъде изготвена и приета още през 2018 г. и трябваше да обхване цялата 2019 – ГОДИНАТА НА НИКОЛАЙ ГЯУРОВ! Трябваше да бъде съвместна програма с Министерството на културата, със Софийската опера (а и други опери) и с други институции. Програмата трябваше да бъде изготвена на няколко езика и да съдържа подробна информация за Гяуров. Всеки месец във Велинград трябваше да има поне една значима проява в областта на операта или класическата музика, да гостуват известни български и чужди оперни певци и инструменталисти! Изминилите празници на културата също трябваше да преминат под знака на Гяуров.
Ние само си говорим, че „младите не обичали класическата музика”, но забравяме да кажем: а дали ние им предлагаме такава музика? Операта вече изнася концерти на живо, в т.ч. и пред Народния театър. Какво пречеше през летния сезон да се изнасят концерти на естрадата на площада? Вместо това летният културен календар на Велинград е по-постен от постен фасул, и на практика след т.н. ”празници на културата” в града ни няма никаква значима културна проява.
А ние помним какво правеше бай Ангел Герин - велинградският Караян. Точно през лятото, почти всеки ден надвечер, той дирижираше на онази естрада на площада хор или оркестър, като тогава нямаше такова понятие „културни празници”! Всеки ден беше такъв празник! Може ли някой да си представи сега местен оркестър да изпълни на площада увертюра към някоя опера, например „Крадливата сврака” или „Севилският бръснар”, както правеше бай Ангел Герин? А защо не? Къде е Министерството на туризма, което вместо да си измисля успехи в туризма, да съдейства за подобно мероприятие, тъй като през лятото градът ни е пълен с чужди туристи, които много добре знаят кой е Николай Гяуров! Или за общината е по-важна онази „Балканска магия” с привкус на бира-скара? Очевидно „професионализмът” и манталитетът стига само да организират подобни прояви, но не и нещо мащабно, значимо за световноизвестна личност като Николай Гяуров!
Да, сигурно на 13 септември ще има тържество пред паметника на Гяуров,чието съдържание почти знаем, тъй като се повтаря всяка година, а и речите си приличат. Но Николай Гяуров не е Веско Маринов или някой чалга певец! Велинград пропусна да изпълни със съдържание и почит годината на Николай Гяуров! Очевидно това е над нивото на компетентност на общината!
Имам предложение. След 30-годишна сага, стана ясна съдбата на т.н. ”културен дом”. Без да изпадам в подробности за това как се стигна до това просешко положение на общината, предстои същата да изкупи културния дом от неговия собственик, за което ще трябват много пари. В тази връзка предлагам да се организира кампания за набиране на средства от всички желаещи не само в България, но и в чужбина! За целта обаче, веднага след закупуване на сградата, Общинският съвет със свое решение трябва да я именува:” ДОМ НА КУЛТУРАТА” НИКОЛАЙ ГЯУРОВ”! И кампанията да бъде точно за този дом! Не трябва да се забравя, че след изкупуването ще се необходими огромни средства за вътрешното обзавеждане на сградата, за да може тя да бъде в състояние да изпълнява функциите си! Разбира се, че и държавата трябва да планира и да отпусне много средства за този дом, а не само да дава милиони за дупка във Варна или за печално известните и във Велинград „къщи за гости”! Но трябва и може да се организира кампания в страната и чужбина!
Да, знам, че не всички са еднозначни за личността на Николай Гяуров с аргументи, че той ”не бил направил нищо за града”?! Очевидно може би имат предвид да е бил оправил...водния цикъл? Вероятно си имат своите справедливи основания, заради които велинградчани не избраха за личност на 20-ти век Гяуров, а Йосиф Шнитер (кмет от 1934-38 г.)! Но нека да припомня на някои яростни негови местни отрицатели, че Николай Гяуров не е станал световен певец чрез някакъв европроект!
Аз съм свързан емоционално с него, тъй като моята майка (лека й пръст) е живяла на квартира в къщата на Гяурови и много добре помнеше в каква мизерия е живял той и семейството му и как е бил принуден да работи в местна дъскорезница, за да се издържа в училище! Именно майка ми е първият човек в света, която го е завела да гледа опера на живо в София, като до край на живота си помнеше и ни е разказвала в какъв транс е изпаднал от това преживяване младият Николай (тогава ученик).
Не може всички сайтове за Велинград да започват с Николай Гяуров, драгите общинари всеки път да се тупат в гърдите, че във Велинград е роден Николай Гяуров, че централният площад носи неговото име, че най-хубавият паметник в града и то до общината е именно на Гяуров, а в същото време той да бъде принизяван ! Николай Гяуров не е артист за един ден! Той е бас номер 1 на планетата!
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.34 %
PM 2.5 µg/m3 31.59
PM 10 µg/m3 34.24

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай