Велинград - online - Все още има 155 незаети места за осмокласници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Все още има 155 незаети места за осмокласници
Публикувано 2019-08-06 09:24:26 от Темпо

РУО – Пазарджик публикува резултатите от третото класиране за прием на ученици в 8. клас след проведеното външно оценяване през юни т.г. Единственото училище в община Велинград, което запълни паралелките си преди третото класиране, е СУ „Васил Левски”. В останалите 8 училища общият брой на незаетите места и след третия етап е 155. Припомняме, че бяха обявени за прием общо 520 ученици в 20 паралелки, което показва, че са се записали само 365.

Незаетите места в НПГГС „Хр. Ботев” са 9 в спец. “Горско и ловно стопанство. Техник-лесовъд” и 7 за “Горско стопанство и дърводобив. Техник-лесовъд”. В ПГД „Ив. Вазов” има 15 места за “Организация и технология на фризьорските услуги. Фризьор” и 10 за “Мебелно производство. Техник в дървообработването”. В ПГИТ „Ал. Константинов” има 14 незаети места в “Бизнес администрация. Офис-мениджър”, 12 в “Кетъринг. Ресторантьор”, 8 в “Производство на кулинарни изделия и напитки. Готвач” и 1 в “Организация на обслужването в хотелиерството. Администратор”. 10 места не са заети в СУ „Св. св. Кирил и Методий” в паралелката “Физическо възпитание и спорт”. В СУ „М. Драгинов” има 16 свободни места за специалността “Производство на облекло от текстил. Оператор в производството на облекло”, 12 за “Автотранспортна техника, Техник по трансп. техника” и 5 за “Природни науки”. Двете обединени училища в Кръстава и Пашово имат съответно 10 места за паралелката “Хуманитарни науки” и 12 за “Природни науки”. Училището в Света Петка има 9 незаети места в “Софтуерни и хардуерни науки” и 5 в “Природни науки”.
Какво предстои? В момента директорите на училищата с все още свободни места издават заповеди за определяне на срокове за подаване на документи за 4-то класиране. След неговото приключване ще се разбере кои паралелки няма да успеят да съберат поне 18 ученици и какъв ще бъде техният статут. От РУО – Пазарджик съобщиха, че в нашата община има общо 44 седмокласници, от които една част не са подали документи за приемане, а други са останали на поправителни изпити. Те могат да запълнят част от свободните места преди началото на новата учебна година.
Съществува и друга възможност за т. нар. маломерни паралелки (под 18 ученици) да попаднат в един от двата списъка, посочени в Постановление на Министерския съвет от 2018 г. В единия списък са изброени защитените от държавата специалности от професии за учебната 2019/2020 г. А в другия списък са специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Ако паралелките отговарят на условията от тези списъци, те могат да съществуват и в маломерен вариант. По първия списък са достатъчни 9 ученици, а по втория – 12. Една справка със списъците показва, че в ПГД „Иван Вазов” паралелката по „Мебелно производство” и две от паралелките на СУ „Методий Драгинов” за „Оператор в производството на облекло” и „Техник по транспортна техника” попадат при професиите с очакван дефицит на трудовия пазар, което ще им позволи да съществуват и само с 12 ученици. Те и в момента отговарят на това изискване.
Що се отнася до паралелките в средните училища, които не попадат в защитените списъци, проблемите с недостига на ученици може да бъде решен с дофинансиране от страна на финансиращия орган. За общинските училища това е общинският, а за държавните училища е МОН. Практиката в последните години показва, че общините все по-малко се съгласяват или направо отказват да дофинансират маломерни паралелки. Тогава се дава възможност на самите училища да извършат това дофинансиране със собствените си бюджети, ако те им го позволяват. В противен случай се стига до неприятното решение маломерни паралелките без дофинансиране да бъдат закрити.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 21.14
PM 10 µg/m3 34.29

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води