Велинград - online - Тошостайкови страдания 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Тошостайкови страдания
Публикувано 2019-07-30 09:10:46 от Темпо

Израснал съм край улица „Тошо Стайков” и минавам през нея, за да ида в центъра. Беше красива павирана уличка, по която се пързаляхме през зимата от „Двореца” до Стария съвет.
Освен естественото изхабяване, нейното принудително разрушаване започна някъде от 2000-та година, тъй като тогава се извършваше ремонта на „Двореца” и цялата тежка техника минаваше именно по тази уличка. Окончателно бе разбита преди няколко години, когато под нея трябваше да мине водопроводът за минерална вода до хотелите на едни познати местни персони.

Това наложи през 2019-та година най-после (!) да се направи ремонт и на „Тошо Стайков”, за което благодарим на общината и най-вече на кмета.
Дотук добре. Но сега започват въпросите и проблемите. Първото, за което искам да попитам общината: участваха ли със собствени средства в ремонта на улицата тези, които в най-голяма степен я разбиха? Години наред предлагам в общинските наредби да се включи текст, на база на който всеки, който планира ново строителство или тежък ремонт, да внесе предварително по сметка необходимата сума за ремонт на улиците, които ще засегне и чак тогава да му се издава строителното разрешение. Нещо, което е практика в редица български общини. Но нашата община хем се оплаква от вечен недостиг на пари, хем позволява на някои безнаказано и безплатно да разбиват улиците ни!
Ремонтът завърши и от пръв поглед се вижда, че има много пропуски. Ще започна с тротоарите и бордюрите. Преди десетина години се извърши обновяване на десетина парка и зелени площи, в т.ч. и на Боров парк. В рамките на този проект се укрепи брега на улицата откъм парка и се направиха нови красиви тротоари. При сегашния ремонт на улицата част от тротоарите по нея си останаха почти същите, със старите надигнати плочи, но и още по-грозни. Защото се запазиха старите бордюри, като гледката е особено фрапираща от моста към Стария съвет, където се вижда грозния контраст между новата асфалтова настилка и старите олющени бордюри, все едно изгризани от мишки.
Толкова скъпо ли струваше подмяната (след 50-60 години) на няколко бордюра, при положение че се прави основен ремонт на улицата? Кога пак ще се прави такъв ремонт? Искам да попитам общинарите: защо вие ремонтирахте вашите сгради и отвън и отвътре, като сменихте всичко? Защо там не направихте икономии и не ви остана старата мазилка (например)? Защо не задължихте разрушителите на тази улица да дадат малко средства за подмяна на тротоарите? Откъде-накъде ние, гражданите, ще трябва да плащаме с данъците си за нечии зулуми?
Друга грозна гледка, която остана и след ремонта, са дънерите на отсечени огромни дървета по западния тротоар от моста до ул”Гоце Делчев”. Дърветата бяха отрязани, защото имаше заплаха от тях, но защо се запазиха дънерите? Беше дошла тежка техника, в т.ч. и кран, улицата беше разкопана заради комуникациите - какво пречеше тези дънери да бъдат извадени, а тротоарът да придобие нормален вид? Сега по него могат да минават само шампиони по бягане с препятствие или овчарски скок!
Но за мен върхът на абсолютната некомпетентност по ремонта на улицата е липсата на нормално отводняване по нея! Никъде, от ул.”Пушкин” и „Двореца” до самия мост, няма нито една шахта или решетка! Нито една! По този начин при всеки валеж водата от улица „Пушкин”, улицата над „Двореца” за Каменица, улиците „Боров парк” и “Братя Кръстини” директно се влива в ул. ”Тошо Стайков”, тъй като на мястото на пресичането им няма решетки!
Улицата има наклон на запад и дори при малък валеж, потокът преди моста е доста голям и се образува нещо като малка рекичка. Преди моста има решетка около 15 см. Нейната крайно дясна скара може да поема малки потоци. Но когато валежът е голям, порой, елате да видите какво става! При единия порой тази крайна скара се беше изкъртила и стоеше перпендикулярно на настилката! Наложи с един ден да дайде ремонтна бригада, в т.ч.и асфалтираща машина и валяк, но така и не я закрепиха добре.
Нещо повече! При големи порои по „Тошо Стайков” (каквито в последния месец имаше) се образува голям поток по цялата широчина на улицата с височина над 20 см. Той си тече безпрепятствено от „Двореца”, набира огромна енергия до моста и никаква решетка не може да го спре! Да, част от водата се оттича по ул. ”Евлоги Георгиев”, където уж има решетки, но и те не могат да поемат големия дебит и той продълава към Стария съвет. В този участък улицата има обратен наклон - от съвета към моста и така се получава завиряване!
На разрушаване са подложени и средните скари на решетката, защото потокът я удря с голяма сила и тя играе ролята на препятствие. По този начин се беше изкъртила един сектор, който след това завариха. Да, но какво ще стане с другите скари и тях ли ще заварят? Създадени са предпоставки за изхвърчане на скари с опасност за хора или МПС!
Как беше допуснато всичко това, при положение че цялата улица беше разкопана заради канализацията и нямаше никакъв проблем да се постави верига от решетки още от „Двореца” до моста? Що за ”специалисти” са това, които си нямат представа от вода и отводняване и кой е одобрявал проекта?
Липсата на достатъчно отводняване на улица „Тошо Стайков” тепърва ще създава много проблеми, но очевидно ние няма даразберем кои са виновниците за тях! Защото единственото, което отчита общината е...колко средства са били УСВОЕНИ за улиците!
За качеството никой не говори. Велинград е обречен на водни проблеми. Или няма вода за пиене, или няма вода за напояване на парковете, или има водни порои по улиците заради липсата на отводняване. Та такива работи с нашата любима и многострадална уличка ”Тошо Стайков”!
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 73.82 %
PM 2.5 µg/m3 21.95
PM 10 µg/m3 27.47

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica