Велинград - online - Над 100 състава и 2000 изпълнители на гостоприемната сцена в Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Над 100 състава и 2000 изпълнители на гостоприемната сцена в Дорково
Публикувано 2019-07-30 08:59:23 от Темпо

Вечерта на 26 юли ансамбъл “Овчарска песен” за 21-и пореден път поведе дефилето, с което по традиция започва Международния фестивал за автентичен фолклор в Дорково. Над 100 състава с над 2000 изпълнители и още стотици и хиляди гости в подножието на Цепина - това бе картината в Дорково през трите фестивални дни. В дефилето на откриването наред с домакините се включиха гостите от чужбина: ансамбли от Италия, Румъния, Словакия, Кипър, Молдова и българската детска фолклорна група “Малките приятели” от Лондон.

Нашият фестивал е празник на българския дух, хармония между песен и танц, нещо, което кара сърцето ти да затупти. Думите са на водещите на официалната церемония, която всяка година дава знак за почит към хората, по чиято инициатива се ражда и утвърждава фестивалът в Дорково - Ангел Попов, Георги Пеев и към основателите на “Овчарска песен” Васил Кривошийски и Щерю Дузов. Техните потомци продължават делото и завета да бъдат пазители на българщината, да съхраняват богатството на автентичния фолклор. За да просъществува фестивалът, отново заедно работиха 100-годишното Народно читалище “Св.св. Кирил и Методий-1919”, ансамбъл “Овчарска песен”, Кметство Дорково, Община Ракитово със съдействието на Министерството на културата и за първи път под патронажа на президента на България Румен Радев.
Фестивалът бе открит от Николай Ковачев - председател на организационния комитет и кмет на Дорково, който приветства гостите с “Добре дошли” на най-добрата сцена за автентичен фолклор. И с пожеланието да покажат своя фолклор, но и да занесат по техните места частица от атмосферата на Дорково.
Поздрав към организаторите и участниците отправи и народният представител от БСП Надя Клисурска-Жекова. Хората аплодираха думите й, че Дорково - това е България, с която трябва да се гордеем. Кметът на Община Ракитово Костадин Холянов обеща, че местното ръководство ще продължи да работи и да подкрепя всяка добра инициатива на дорковци. Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, депутатът Йордан Младенов и областният управител Стефан Мирев.
Сред официалните гости на откриването бяха още председателят на Общински съвет - Ракитово Нина Димова, областните председатели на БСП Петя Цанкова и на ДПС Юмер Хамза, кметовета на Батак, Нова махала и Варвара, зам.-кметът на Велинград Исмаил Моллов, директорът на ОД “Земеделие” Стоян Траянов, на ДГС “Ракитово” Муса Али, кметът на Костандово Валентин Вигнев, зам.-кметовете на Община Ракитово Цанко Молов и Димитър Топалов. Националната секция на ЦИОФФ - България представиха акад. Иван Тодоров и Борис Вълков, както и музикологът Весела Николова. Сред гостите, които домакините посрещнаха с хляб и сол, бяха и ръководителите на всички международни състави. Аплодисменти заслужиха и многобройните спонсори, които години наред помагат за провеждането на фестивала.
Първата вечер бе открита от ансамбъл “Овчарска песен” и продължи с изпълнения на гостите от Италия, Румъния, Словакия, Кипър, Молдова и ДФГ - Лондон. Шест европейски държави представиха своя фолклор, а след това всички заедно се хванаха на голямо българско хоро под ярките звезди над Дорково и красивата празнична заря. Как песните и танците, независимо от край на България или Европа идват в Дорково, свързват хората и културите, се видя и през следващите два дни на фестивала. А наред с многочасовата програма на сцената пред читалището, край скарите и масите в Дорково си дадоха среща и роднини, приятели и гости от цялата страна.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.50 %
PM 2.5 µg/m3 22.82
PM 10 µg/m3 33.33

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води