Велинград - online - Вода + политика = безводие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Вода + политика = безводие
Публикувано 2019-07-16 09:02:40 от Темпо

Защо от година на година кризата за вода във Велинград и особено в кв. Каменица се задълбочава? Защо в СПА столицата на Балканите денят на стотици велинградчани все по-често започва не с „Добро утро“, а с „Има ли вода?“ и завършва с все същия въпрос?

Най-честият отговор, който идва от местните управници е, че основната вина е на предишното общинско ръководство начело с кмета Иван Лебанов, което пропусна шанса да спечели европейски финансиране с проект за цялостен воден цикъл. От месец май насам към това се добавя и публичното говорене от страна на кмета К. Коев и съветници, че настоящият управител на общинското дружество „ВКТВ“ Георги Мяшков е некомпетентен за тази длъжност.
Причините, довели до огромните проблеми във ВиК сектора във Велинград, са много. Историята винаги дава част от отговорите. Ще се върнем 20 години назад, като целта на тази кратка разходка в миналото е да проследим как от постоянното смесване на политика и вода се стигна до днешното безводие. Защото фактите показват, че през последните 20 години нито един управител на „ВКТВ“ не е спечелил конкурс и не е бил избран на поста без политически протекции. И още: нито един управител на „ВКТВ“ не е бил инженер със специалност ВиК, въпреки че на конкурсите са участвали такива специалисти.
1999 г.: управител на общинската фирма „ВКТВ“ е инж. Кирил Тарасенко, който е специалист ВиК. През есента на 1999 г. д-р Цветан Дафов печели кметските избори като кандидат на СДС. През юли 2000 г. Общинският съвет освобождава от длъжност инж. Тарасенко и избира на поста инж. Атанаска Хрисчева. Преди това е проведен конкурс от комисия, съставена от служители в обкщината. Интересното е, че инж. Хрисчева е класирана на трето място, инж. Тарасенко на второ място, а първото място е спечелил инж. Георги Георгиев, по това време управител на „ВиК“ Ракитово. Общинският съвет отхвърля кандидата, класиран на първо място, въпреки че той е специалист, с аргумента, че е от Ракитово (?!). Кметът д-р Дафов заявява, че не одобрява работата на инж. Тарасенко и за управител е гласувана Ат. Хрисчева, която е инженер химик и по онова време е активен член на СДС. Смесват ли се политика и вода?
През август 2001 г. кметът д-р Дафов възлага на доц. д-р инж. Иван Тричков и д-р инж. Ганчо Димитров проучване на загубите на вода по водопреносната мрежа. Специалистите оповестяват , че при обща дължина на водопреносната мрежа във Велинград и Драгиново от 136,7 км загубата на вода за 1 км е 114 куб.м., тоест над 60%. Заради неправилното техническо изпълнение на мрежата пилеенето на вода е още по-голямо и надхвърля 73%.
Няколко месеца след оповестяването на данните от проучването, на 13 декември 2001 г., Общинският съвет взима решение „ВКТВ“ с управител Ася Хрисчева да сключи 10-годишен договор за съвместна дейност с частната фирма „Евроводкомерс къмпани“ („ЕВКК“)с управител Янко Пеев. Договорът предвижда „ЕВКК“ да инвестира 25 500 000 лева за намаляване загубите на вода, пречистване на питейната вода, изготвяне на подземен кадастър, на програма за водоснабдяване на всички населени места в общината и др.
Когато днес търсим причини за безводието, защо ли никой не задава въпроса колко от обещаните средства бяха инвестирани във ВиК мрежата във Велинград и има ли виновни това да не се случи? Под договора наред с подписите на управителите на двете фирми стоят и подписите на кмета Цв. Дафов и петима общински съветници начело с председателя на местния парламент тогава Неджат Кехайов.
2004 г.: с поредната смяна в местната власт идва и смяната на управителя на „ВКТВ“. През март 2004 г., когато на кметския пост е Фидел Беев, Общинският съвет освобождава Ася Хрисчева. За временно изпълняващ длъжността е избран общинският съветник от БСП Никола Делиев. По време на сесията има две други предложения: Кръстьо Тричков, който е ВиК инженер и Йорданка Димитрова, началник на Пречиствателната станция, но те изобщо не са гласувани. И това гласуването е интересно: Никола Делиев печели поста с нужните 15 гласа, като сам гласува за себе си. Смесват ли се вода и политика?
2006 г.: кмет на Община Велинград е Стоян Дулев, а Общинският съвет пак прави смяна на управителя на „ВКТВ“. На мястото на врид управителя Никола Делиев след конкурс е избран друг общински съветник – Иван Пукнев, от листата на БЗНС с лидер Георги Велев. Смесват ли се вода и политика?
През ноември 2008 г. кмет вече е Иван Лебанов. Новото мнозинство в Общинския съвет с председател Мустафа Джамбаз от ДПС, освобождава Иван Пукнев и без да проведе конкурс, избира за врид управител Ибрахим Бухов, който е бил кмет на Света Петка и помощник-директор в тамошното училище. Контрольор става Асан Кепчелев от ДПС. Смесват ли се вода и политика?
В този мандат изтича 10-годишният договор с „ЕВКК“ и на 19 август 2011 г. той е прекратен. Общинският съвет избира 7-членна комисия с председател съветника от ГЕРБ д-р Жеко Чешмеджиев за проверка на изпълнението на договора. Местният парламент излъчва и Одитен комитет за „ВКТВ“, който да извършва финансов контрол на дружеството с членове съветниците Васка Милушева, Сергей Кичиков и Лазар Белев плюс Христо Савов и Албен Купенов от ОА. Реални резултати от работата на комисията и комитета не са постигнати.
Следващият Общински съвет с председател Дияна Кехайова освобождава врид управителя Ибрахим Бухов и прави поредна рокада в управлението на „ВКТВ“ през януари 2012 г. По предложение на групата „Общество за Нова България“ с председател Златко Златанов за врид управител е избран Борис Голомехов – икономист, с 9-месечен стаж като председател на Общинския съвет в предходния мандат.Проведеният конкурс, в който безрезултатно участват и други кандидати, затвърждава на поста Б. Голомехов. Смесват ли се вода и политика?
След изтичането на мандата, през юли 2015 г., комисия от Общинския съвет с председател Йордан Аршинков, секретар Любомир Перчинков и членове Костадин Шулев, Александър Гагов, Златко Златанов, Румен Люгов, Джуна Тупева класира на първо място в проведения нов конкурс за управител Борис Голомехов. В конкурса участва и инж. Стойка Тетимова, която е ВиК специалист.
На извънредна сесия през август 2015 г., в навечерието на местните избори, Общинският съвет обаче не избира класираният на първо място Б. Голомехов и той завежда съдебен иск. На 28 декември 2015 г. новоизбраният Общински съвет с председател Бельо Мандраджиев, въпреки продължаващото съдебно дело, по предложение на зам.-председателя на Общинския съвет Любомир Перчинков избира за врид управител Йордан Нанов, кандидат за съветник от листата на ГЕРБ. Подкрепиха го 20 съветници от ГЕРБ, ДПС, СДП, Народен съюз и „Патриоти“. Смесват ли се вода и политика?
През май 2017 г. се налага Йордан Нанов да напусне поста, за който няма нужния образователен ценз. Общинският съвет обявява конкурс, който е проведен от комисия с председател Ирина Шумарова от ГЕРБ, секретар Никола Делиев от БСП и съветниците от всички групи Тодор Шейнов, Пламен Хаджиев, Радка Димова, Радослав Димов, Александър Даскалов, Орце Орцев и Валентин Бозев. Комисията класира на първо място Георги Мяшков, на второ Благовест Минов (ВиК инженер от Пазарджик) и на трето място Борис Голомехов. За избирането на Георги Мяшков, за чиято кандидатура важна подкрепа дава и кметът Костадин Коев, гласуват 27 съветници с изключение на двамата от „Заедно за Велинград“ Радослав Димов и Радослав Петаков. Така управител на „ВКТВ“ става икономистът и съветник от ГЕРБ Георги Мяшков. Смесват ли се вода и политика?
За 20 години: 7 избора на управител на „ВКТВ“ и 7 пъти отговор „да“ на въпроса смесват ли се вода и политика. Не коментираме качествата на избраните управители и свършената от тях работа. Кометираме факта, че в различни времена, различни кметове, различни общински съвети, рецептата за избор на управител на общинската фирма “ВКТВ” е все една и съща. Критерии като образование, експертиза, опит се пишат в конкурсните условия проформа – главният критерий е управителят да е „от нашите“. След това той назначава още “от нашите”, включително роднини, приятели и ... общински съветници. А резултатите се виждат в спуканите водопроводи и канализации, в некачествените ремонти, в работата на парче, в пропуснатите възможности за европейски средства и в крайна сметка в чешмите, от които велинградчани чакат, надяват се и се молят да потече вода.
Този текст е написан преди извънредната сесия на 15 юли, на която трябва да бъде направен втори опит за смяна на управителя Георги Мяшков. Не е ясно дали Общинският съвет ще продължи да смесва вода и политика или най-после ще смени тази порочна система. Ясно е, че който и да бъде избран сега, на 27 октомври 2019 г. има избори, след което думата ще има следващото мнозинство в местната власт. Ясно е и друго - само със смяна на управителя водната криза няма да се реши.
И тук е мястото на въпрос, на който настоящите управляващи – кмет и Общински съвет, дължат отговор преди изборите: какви действия предприеха, след като още преди години стана ясно, че по Оперативна програма „Околна среда“ има европейски пари за ВиК сектора, но вече не за общините, а за обединените водни асоциации? Темата, която е изключително важна за бъдещето не само на „ВКТВ“, а за жителите на Велинград и общината, не е дискутирана публично нито веднъж в мандата на този Общински съвет! Чуха се планове за ВиК асоциация първо с близки общини от областта, а след това само със съседната Сърница, но реално нищо не се случи. А докато Велинград не влезе във ВиК асоциация, няма да получим европейско финансиране за сектора - независимо кой ще е следващият управител на „ВКТВ“ и каква ще е следващата симбиоза между вода и политика.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.85 %
PM 2.5 µg/m3 23.02
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води