Велинград - online - Празници на културата 2019 - за всеки по нещо 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Празници на културата 2019 - за всеки по нещо
Публикувано 2019-07-16 08:57:05 от Темпо

За поредна година организаторите на Празниците на културата от Община Велинград заложиха на познатата схема “За всеки по нещо”. В рамките на 9 дни бяха събрани повече от 50 събития. От една страна наистина има по нещо за различните вкусове, от друга страна количеството не винаги е и качество.

РАМКАТА
Новото това лято беше сцената на площад “Н. Гяуров”, която велинградчани чакаха от 2018 г. Общината намери добро решение с осигуряването на пластмасови столове за публиката. Но се открои и един от проблемите на ремонтирания площад: новото място на сцената създава затруднения на хората, които искат да пресекат площада по време на събития. Единственото място за преминаване е точно пред сцената, където се струпва и публиката. Видно е, че е трябвало много по-внимателно планиране на цялото площадно пространство, за да не се налага сега хората да се чудят от къде да минат, особено ако са с количка. Друго неудобство, от което се чуха оплаквания, е високото ниво на звука по време на концертите.
И ако сцената е рамката на Празниците на културата, то да се върнем към самите събития:
ДУХОВА МУЗИКА
Концертите на духовите оркестри са традиция и запазена марка на нашите празници. Вечерта на 7 юли започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на дългогодишния диригент на оркестъра и председател на НЧ “Отец Паисий-1893” Димитър Мечев. В големия концерт участваха два състава от Велинград: Духовият оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” към НЧ “Отец Паисий-1893” с диригент Огнян Митонов и хореограф Биляна Масларова и Младежката музикална формация към ЦПЛР-ОДК с диригент Велислав Стоянов заедно с приятели от Танцов клуб “Надежда”, “Звънче” и “Импулс”. Гости бяха Духовият оркестър с мажоретен състав от Ловеч, който многократно е участвал в Празниците на културата и Софийският духов оркестър под диригентството на нашия съгражданин Васил Делиев, които за първи път свириха във Велинград и бяха едно от открояващите се събития в афиша на Празниците.
ФОЛКЛОР
Във фолклорната палитра и тази година се включиха местните състави: Представителният ансамбъл за народни песни и танци “Чепино” към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”, Представителният детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче” към НЧ “Васил Левски-1904”, Ансамбълът за автентичен фолклор “Драгиново”. Гостуваха фолклорен ансамбъл от Хърватия, фолклорна група от с. Годлево и детската танцова група “Силивряк” от Ракитово. Специален гост беше и народният певец Николай Славеев със своята формация.
БЪЛГАРСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ
От сцената на Празниците на културата българската група “Хоризонт” зададе въпроса в каква звукова среда живеят нашите деца и призова в ефира да звучи повече българска музика. Тяхната кампания “Изпей “Обичам те” на български” спечели публиката, още повече, че беше поднесена с концерт от любими на поколения българи песни.
Празниците започнаха с концерт на българската група “D2” и предложиха участие на български изпълнители като Любо Киров и Дара, чийто концерти бяха запомнящо се изживяване за феновете им. Музика от български автори заедно с фънк, самба и фолклорни обработки предложиха изключителните музиканти от “BRAZZ VILIDJ” под ръководството на Велислав Стоянов. Евъргрийни, френските шансони и класическия джаз изпълниха Надя Тончева и „Hot club de Plovdiv“.
Български песни предложиха и местните състави: Групата за стари градски песни “Вела”, групата за популярни песни “Велина”, Мария Нонева-Мичона, певиците към Клуба на пенсионера в кв. Каменица. С концерти на своите възпитаници се включиха музикална школа “Званче” и вокална група “Караоке”.
Сред гостите на Празниците бяха и участници във формата „Видео фестивал лайф интернешънъл”, които впечатлиха с популярни песни и изпълнения на цигулка.
ТЕАТРАЛНА СЦЕНА
За съжаление за първи път традицонната за Празниците на културата “Театрална сцена” беше без участие на любимата на велинградската публика театрална трупа към НЧ “Отец Паисий-1893”. Зрителите видяха две постановки на гостуващите театри от Свиленград - “Госпожа Министершата” и от Враца - “Зехъ тъ, Радке”.
ФИНАЛЪТ
Вечерта на 14 юли Празници на културата 2019 бяха закрити. Присъстваха областният управител Стефан Мирев, кметът Костадин Коев, председателят на Общинския съвет Али Мареков, заместник-кметовете Светла Томова и Исмаил Моллов, общински съветници и служители.
И тази година, както и предишната, финал на Празниците сложи тържествената проверка с участието на Представителна армейска част от 68 бригада Специални сили, които изпълниха церемонията под съпровод на Представителния духов оркестър на Военнно-въздушните сили. Публиката аплодира военните и зарята, с която завършиха деветте дни на 47-то издание на Велинградските празници на културата.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.68 %
PM 2.5 µg/m3 30.07
PM 10 µg/m3 56.31

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води