Велинград - online - 50 години град Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

50 години град Ракитово
Публикувано 2019-07-09 08:42:46 от Темпо

Ракитово отпразнува 50 години от обявяването си за град на 7 юли - деня на Света Великомъченица Неделя, чието име носи местната църква и Еньовден по стар стил, както се отбелязва в Ракитово. Ракитово става град през през 1969 г., а 10 години по-късно и център на община, в която влизат още Костандово и Дорково. Юбилейните тържества продължиха от 4 до 7 юли включително. По традиция бе представен обичаят „Еньовден“ от фолклорна група „Горски здравец” към Културен клуб на пенсионера. В програмата на 8 юли се включиха Групата за стари градски песни „Евридика“ към НЧ „Просвета” - гр.Костандово, децата от ДЮВИШ „Звънче” - Велинград, фолклорен ансамбъл „Бояна“ към НЧ „Просвета” - Костандово, певците Магда, Нели Петкова и Фики Стораро. Поради по-ранното отпечатване на броя за тържеството на 7 юли ще разкажем в следващия брой. А ето три акцента от програмата, които ишзбрахме за читателите на “Темпо”:


“Бодливи ноти” - достойно начало на празниците
Честването на 50 години от обяваването на Ракитово за град заочна с ударно начало, както се казваше в близкото минало. Естрадно-сатиричният спектакъл “Бодливи ноти” на театралния колектив “Нишан” към ОНЧ “Будилник-1898” и естрадния състав буквално взривиха претъпканата зала.
Спектакълът е по материали на Петко Райков, възстановен по проект към фондация “Пловдив 2019 - Еврпопейска столица на културата”. Игран е за първи път през 1986 година, а на следващата печели златен медал и първо място на Репуликанския фестивал на художествената самодейност в Габрово. По-голямата част от текстовете са автентични, майсторски осъвременени от Мария Гергененова и звучат актуално и днес в потвърждение на мисълта, че историята се повтаря като фарс.
Зрителите не престанаха да се смеят и да аплодират скечовете и музикалните изпълнения на актьорите Мария Гергененова, Николина Лефтерова, Марияна Ишивова, Атанаска Топуркова, Маргарита Гергененова, Николай Минков, Свилен Топчиев и Георги Балкански, естрадният състав под ръководството на Стоян Арабов, Ангел Паризов, Иван Добрев и Георги Жеребцов и танцьорите Антоанета Гергененова, Микаела Делиева, Йоана Добрева и Здравка Пелева. За художественото осветление се погрижи Илия Казакин.
Счечовете бяха не само смешни, а и злободневни. Обхващаха всички страни от живота: политика, спорт, екология, бюрокрация, емиграция. Поднесени с префинен хумор, те дадоха повод на зрителите да се замислят.
Цялата еуфория, завладяла залата след представлението, бе изразена от кмета на Община Ракитово Костадин Холянов: “Нямам думи!” След това той допълни, че самодейците са сътворили чудеса, за които ракитовската публика е жадна.
От името на участниците Мария Гергененова припомни историята и благодари на ОА и на всички, които са допринесли за осъществяването на спектакъла. За чест на Ракитово трябва да отбележим факта, че естрадно-сатиричен състав (самодейци плюс оркестър) има само в нашия град и в Поморие. Участниците в него са амбицирани да представят “Бодливи ноти” и в други населени места, а ние им пожелаваме успех!
Невена Павлова

Марена Балинова стана почетен гражданин на Ракитово
В юбилейната за Ракитово година Общинският съвет взе решение да обяви за почетен гражданин Марена Балинова-Райхл. Това е високо признание на родената в Ракитово оперна певица, която от години шества по европейските сцени, но не забравя за родния си край.
През 2018 и 2019 г. Марена Балинова заедно със своя съпруг проф. Петер Райхл изнесе внушителна поредица от концерти, посветени на каузата за спасяване на ранно-християнската базилика в местността Николица в Ракитово. Първият концерт бе в църквата „Св. вмчца Неделя“, след това в Народно читалище „Будилник-1898“, навръх националния празник 3 март във Велинград в НЧ „Отец Паисий-1893“, във Военния клуб в София, на 30 юни 2019 г. и в австрийската столица Виена. За да популяризира каузата, семейство Райхл направи премиерен за световната сцена спектакъл „Глория на Белканто“, посветен на творчеството на знаменитата италианска оперна прима Джудита Паста. Марена Балинова дари талант, време и усилия и вложи сърце в благотворителната инициатива на фондация „Николица“, с което заслужи и званието „Почетен гражданин на Ракитово“.
Общинският съвет взе решение и за удостояване с почетния знак на Ракитово на Христо Димов, който е най-възрастният жител на града.
Темпо

Юбилей на националната литературна награда “Милош Зяпков”
На 5 юли 2019 г. салонът на ОНЧ “Будилник-1898” в Ракитовно отново се изпълни с почитатели на словото за отбелязване на юбилейното десето издание на националната литературна награда “Милош Зяпков”, учредена през 2008 г. и съпътстващите я конкурси. Г-н Стоян Арабов откри вечерта с представяне на официалния гост - председателя да ОС Ракитово Нина Димова и обяви, че по повод юбилея операторът Евгени Попов е подготвил филм, синтезирал най-паметните кадри от изминалите години. Пълната зала се наслади на прожекцията, събудила спомени и емоции.
Тазгодишният председател на журито Морис Фабел в кратко изложение направи професионален анализ на творчеството на патрона на конкурса Милош Зяпков, като отбеляза, че “литературното наследство на М. Запков продължава да чака своя задълбочен коментар”. Разнообразно като жанрове и послания, то има една обща черта - подобно на живота на своя автор, трудно може да намери място сред квалификациите и схемите.
Г-н Фабел съобщи, че той и членовете на журито: дългогодишният председател г-н Никола Иванов, г-н Боян Ангелов, г-жа Невена Павлова и човекът, станал причината да съществува националната награда - братът на поета г-н Костадин Зяпков, четейки множеството книги, са се водили несъзнателно от характерното за Милош Зяпков “отклонение от предвидимите канави”. Мнението на комисията е, че поетическите книги, изпратени за конкурса, не бяха на нивото на прозаическите. Конкурсът показа обаче нещо друго: в ситуацията като днешната, където господства дългият разказ - романът, българската литература продължава успешно да произвежда сборници с кратка проза. Силно впечатление направиха сборниците “Кедер” на Йорданка Пелева и “Тая земя, оная земя” на младата авторка Иванка Могилска.
Председателят обяви, че журито е решило да раздели наградата между две книги. “Юлски разкази” на Здравка Евтимова по един много убедителен начин ни среща с литературата, която условно се нарича “реалистична”, тоест търси отношение с преживяванията на настоящето, на живота. Другата - “Внезапно сбогуване” на Ангел Ангелов също така убедително ни сблъсква с противоположната тенденция - към алегоричност, към абстракция, към репрезентация на света, на идеите и идеалното.
Най-напред своите заслужени награди получиха талантливите ученици от Пазарджишка област: за поезия Ася Стоянова, за проза Щилияна Кирова и Метие Ходжова. Община Ракитово отличи с награди за поезия Михаела Митева и за проза Спас Терзиев и Айлин Дрикова.
Голямата награда бе връчена на победителите от г-жа Нина Димова. Г-жа Здравка Евтимова благодари много емоционално, като покори сърцата на ракитовци с признанието, че “от Перник по-хубаво няма, а сега и Ракитово е сред любимите ми места” и пожела здраве и обич на жителите, за да му се радват като на най-златно място. Г-н Ангел Ангелов беше удовлетворен от наградата и факта, че я споделя с “лъвицата на българската литература Здравка Евтимова”. Той определи Милош Зяпков като светъл човек и пожела дълолетие на литературната награда. От името на първия носител на наградата Георги Борисов г-н Арабов прочете неговото вълнуващо послание.
Изисканият коктейл бе на фона на изложбата на художника Коко Анастасов с шаржове на отличените през годините на конкурса творци.
Невена Павлова


_MEDIANAME : marena_balinova.jpeg   

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.60 %
PM 2.5 µg/m3 30.59
PM 10 µg/m3 57.57

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica