Велинград - online - Запори и кредитори изправят общината пред финансови проблеми 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Запори и кредитори изправят общината пред финансови проблеми
Публикувано 2019-06-25 09:38:27 от Темпо

Кметът Костадин Коев е изпратил доклад до Министерството на финансите, за да информира за тежките финансови проблеми, пред които е изправена Община Велинград.
Според публикуваните отчетни данни по ЕБК за изпълнението на бюджета за месец май 2019 г. просрочените задължения на Община Велинград възлизат на 11 822 424 лева. Най-голям дял от общата сума са задълженията към доставчици – 9 862 512 лева. За погасяване на заеми общината дължи 1 291 248 лева.

Общинското ръководство неведнъж е изтъквало, че основната причина за големите задължения са дългове, натрупани в предходния управленски мандат. Заради неразплатени задължения към фирми общината в момента е в примката на съдебни дела и частни съдебни изпълнители. И тази примка все повече се затяга.
През изминалата седмица общината окончателно загуби собствеността си върху земята и голяма част от сградата на Старите хали. Върху този имот бе наложена възбрана от частен съдебен изпълнител по искане на „Еко-Титан“. Дълго проточилата се процедура по продажбата на отделните помещения приключи и новите собственици бяха въведени във владение. Така общината вече е собственик само на помещенията на ОП „СИП-ТИЦ“ на първия етаж на сградата. Подобни процедури през съда и ЧСИ текат и за още общински приходи, имоти и земи, които са запорирани от фирми, на които общината дължи плащания.
Само в един ден – 7 юни 2019 г., общината загуби две съдебни битки срещу две от фирмите, които водят най-голям брой дела срещу нея – „Ето Титан“ Видин и „Айрмед-2008“ с. Кръстава.
Видинският Окръжен съд отхвърли иска, с който Община Велинград твърди, че не дължи плащане на „Ето-Титан“ по фактура от 30 декември 2015 г. на стойност 108 303 лева. Общината се обосновава, че договорът за обществената поръчка с „Еко-Титан“ от 2007 г. е нищожен. Според съда обаче договорът не може да се счита за нищожен и до декември 2015 г. е изпълняван успешно. Налице е свършена работа, плащането е дължимо, отсъжда Видинският Окръжен съд. Към сумата, която общината дължи само по тази фактура на „Ето-Титан“, се прибавят лихви, 4800 лева за адвокатското възнаграждение на защитника на фирмата и 2 166 лева държавна такса. Решението подлежи на обжалване.
На 7 юни Районен съд – Велинград също отхвърли иска на общината за неплащане на 4 фактури от 2014 г. на „Айрмед-2008“. Общата стойност на фактурите и около 80 000 лева, а натрупаните до момента лихви около 24 000 лева. Фактурите са издадени за възстановяване на пътища в района на Кръстава след поройни дъждове. Общината твърди, че дейностите не са били възложени, фактурите не са подписани от тогавашния кмет Иван Лебанов, работата реално не е извършена и има заобикаляне на закона, защото не е проведена обществена поръчка. От фирмата представят протоколи за извършена работа, подписани от гл. експерт в ОА и фактури с подпис на кмет. Съдът приема, че има заповеди за възлагане на дейностите и протоколи за приемането им. И присъжда освен дължимите суми по фактури и лихвите по тях общината да заплати и 4 359 лева за съдебни разноски. И това решение може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция.
Министерството на финансите вече веднъж помогна на Община Велинград с безлихвен заем от 3 милиона лева, с който бяха разплатени част от старите задължения. Общината направи оздравителен план и успя да излезе от „черния списък“ на общините с най-големи дългове. Сега въпросът е дали МФ ще хвърли нов спасителен пояс?
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.95 %
PM 2.5 µg/m3 34.78
PM 10 µg/m3 37.06

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай