Велинград - online - За чистотата и озеленяването са нужни пари и гражданско съзнание 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

За чистотата и озеленяването са нужни пари и гражданско съзнание
Публикувано 2019-06-18 09:29:07 от Темпо

Преди седмица градинката пред църквата „Успение Богородично“ в кв. Лъджене осъмна без десетки цветя и декоративни храсти. По най-нахален начин някой беше влязъл в наскоро оформените лехи, изкоренил и най-вероятно занесъл да си засади в собствения двор от току-що насадените растения. В грижливо оформените от работничките на „КМД“ кръгове с цветя зейнаха дупки, красотата и хармонията на градинката беше съсипана.

Кражбите на цветя са формалният повод за разговора ни с управителя на „КМД“ Славчо Лупов. В началото на най-активния туристически сезон разговаряме и за проблемите на чистотата, за току-що приключилото озеленяване, за състоянието на парковете.
- Г-н Лупов, от общината обявиха, че във Велинград това лято ще бъдат засадени 53 000 цветя. Не е ли пресилена тази голяма цифра?
- Нищо не е пресилено и веднага мога да го докажа с точни цифри. На кръговото кръстовище при жп гарата миналата година засадихме около 4000 цветя, сега са 7000 – не както традиционно садим през 15-20, а през 5-10 см. На колелото при „Лидл“ сме засадили общо около 8400 бр. Зацветихме новата градина пред Кремъчна баня, която преди това беше змиярник. С ново озеленяване е централният площад. Подменихме изсъхнала и открадната растителност по бул. „Съединение“ – около 100 туи и 50 лавровишна ще се засадят, но всичко струва пари. Много хора се възхищават на новото озеленяване на центъра, въпреки че има още какво да се желае.
Най-болното място е Клептуза – в най-знаковия парк на Велинград няма вода за напояване. Нека предишното ръководство на общината да отговори къде са милионите, които се дадоха за паркове. Нито един парк не се направи както трябва, а милионите ги няма! Кметът д-р К. Коев направи капково напояване на дясната страна на бул. „Съединение“ в посока Чепино, на парка пред Кремъчна баня, на кръговото кръстовище при гарата и „Лидл”. В момента общината е блокирана със запори по натрупани в предишния мандат дългове, няма пари.
От 40 години парковете не бяха пипани в посока озеленяване. Ние заварихме джунгли, в парковете не беше засята 1 кв.м. трева. Въпреки това „КМД“ успяхме да възстановим и реновираме редица паркове по европейски вид: „Двореца“, „МБАЛ-Велинград“, между „Централ“ и центъра, пред Кремъчна баня, при паметниците на Бандаков и Гяуров, пред църквата в Лъджене, до хотел „Свети Георги”, до „Паничките”, по ул. „Ал. Стамболийски“, парка при изгорялото училище в кв. Каменица. На всичко това велинградчани са очевидци.Също така ние чистим и мием чешмите и фонтаните в града. Като стана въпрос за фонтани, се сещам за фонтана пред паметника на Вела Пеева, който е направен по времето на кмета Лебанов. Нормално ли е според вас да се прави фонтан с размери 8м/2,2 м в квартал, в който от години се знае, че има проблеми с водата? Вода няма, а правят фонтани! Това не е ли цинизъм и дребни политически сметки? Кметът д-р Коев взе трудното решение мястото да бъде засадено с цветя и декоративни храсти, като са взети мерки при решаване на проблема с водата, отново да бъде възстановен като фонтан.
Моите съграждани трябва ясно да попитат кой и по какви причини допусна провала на водния цикъл във Велинград на стойност 43 млн. лв. Представете си колко красив и зелен щеше да е Велинград, ако ги имаше милионите за паркове!
Искам да обърна внимание, че парковите площи във Велинград са 271 декара, а алеите в парковете са 55 дка. За тях се грижат всичко на всичко 20 жени – тесене, метене, озеленяване. През лятото се налага да косим зелените площи по 7 пъти. Договорът и финансовата рамка за чистота и озеленяване са неадекватни!
- Договорът между Община Велинград и „КМД“ бе подписан в края на 2016 г. и е на стойност 6 226 532 лева със срок на действие 5 години. Къде е проблемът?
- Само в рамките на изминалите 2 години и половина три пъти се промени минималната работна заплата. Сметнете колко е увеличението на 100 човека на годишна база. Тогава цената на горивата беше около 1.60 лева, сега е над 2.20 лева, а финансовата рамка на договора остава една и съща. Разходите се вдигнаха и заради това, че боклукът вече се кара на депо в Пазарджик. Увеличи се и количеството боклук – има хора, които изхвърлят дори холови гарнитури, маси, секции и купища строителни материали, без да ги интересува как това ще бъде събрано и депонирано. Претенциите на гражданите се увеличават непрекъснато, въпреки че финансовата рамка не се променя и ние трябва да поддържаме чистотата със същите темпове. Фирма „КМД“ зададе висок стандарт на чистота и озеленяване и правим всичко възможно, да го поддържаме. Но трябва да се знае, че в чистотата работят 22-23 жени и в озеленяването още толкова. Пада се по една жена на 1000 жители на Велинград. Тези хора вършат изключително тежка работа срещу минимална работна заплата и полагат огромни усилия, за да поддържат града чист и зелен.
- Само финансови ли са проблемите?
- Голям проблем е, че липсва култура на тема чистота. Пример са кражбите и масовото палене на съдове за смет. Рекордьор е Драгиново, където от 35 доставени контейнера са изгорени 35! Същото се случва и във всички останали населени места в общината. Една от първите ни задачи, когато поехме чистотата, беше да съберем и отремонтираме стотици капаци, контейнери, кошове, да сложим колелца, да ги боядисаме. Хората, които палят контейнерите, не си дават сметка, че това е предпоставка за пожари и амортизиране на съдовете. Налага се работниците да изсипват боклука и да го чакат да изгасне, за да не се запали камионът. След това боклукът се товари наново и се вози.
Друг проблем е, че около 70% от улиците във Велинграднямат изградени тротоари. Предишното ръководство на общината пропусна проекта за цялостен воден цикъл, който щеше да изгради подземната инфраструктура и след това да се асфалтират голяма част от улиците в града и да се направят тротоари. Сега негативите на предишното 8-годишно управление рефлектират върху нас, включително върху чистотата.
Има проблем и със зимното поддържане – булевард „Съединение“ и улиците „Юндола“ и „Александър Стамболийски“ са част от републиканската пътна мрежа и за зимното почистване отговаряме не ние, а „Еко-Хидро“. Но на практика се получава така, че те хвърлят пясък и сол, шахтите се запушват, а след това ние метем,чистим и мием, въпреки че е това е тяхно задължение! Поехме и тези негативи в името на чистотата на Велинград и се вижда, че го правим. След енергичната намеса на кмета К. Коев бе изискано да извършват зимното поддържане с химикали, а не с пясък и сол, и включително прекратяване на договора с„Еко-Хидро“.
Често търпим критики и за пълните жълти контейнери. Искам да напомня на хората, че в жълтите контейнери се извършва разделно събиране на отпадъци и за тях не отговаря „КМД“. Друг е въпросът, че има нужда от много по-широка разяснителна кампания във Велинград за разделното събиране.
- Да се върнем на кражбите на цветя и декоративна растителност. Как могат да бъдат спрени?
- Общината постави камери за видеонаблюдение в центъра и в част от парковете и ще продължи да го прави. Но по-важното е да проявим съзнание и отговорност като граждани по отношение на счупените беседки и пейки, на купчините от семки и боклуци в парковете. Нека зеленината и красотата, които сме постигнали с толкова труд и усилия, да получат подкрепа от страна на гражданите, да ги пазим от кражби и унищожаване. Надявам се всички да бъдем съучастници в това Велинград да бъде по-чист, по-зелен и по-красив град.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.21 %
PM 2.5 µg/m3 35.63
PM 10 µg/m3 37.96

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica