Велинград - online - Да помним, но и да градим 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Да помним, но и да градим
Публикувано 2019-06-18 09:11:37 от Темпо

На 12 юни в залата на НЧ „Будилник-1898“ в Ракитово се проведе отчетно-изборно събрание. То бе открито с молитва за благоденствие от отец Стоил Лазаров, местният свещеник, който активно участва в просветната дейност на читалището.

Именно с нейното значение започна и отчетният доклад на настоятелството за периода 2016-2018 г., поднесен от председателя Георги Балкански. Той подчерта, че „най-голямата заслуга на читалището е, че се грижи младите хора да не забравят мястото, от което са тръгнали, за да открият по-лесно и пътя, по който да продължат напред“. Въпреки финансовите затруднения, благодарение на служителите, ръководството и ръководителите на състави и дофинансирането от Община Ракитово, са реализирали значителен брой дейности и инициативи.
Работещите школи и колективи към читалището са няколко. Театрален колектив „Нишан“, който сега работи с Николай Станчев – актьор от Драматичен театър – Пловдив и заедно с талантливите самодейци поставиха пиесата „Когато жена ти…“, спечелила номинация за най-добър спектакъл в Тополовград. Сега възстановяват естрадно-сатиричният спектакъл „Бодливи ноти“ по текстове на Петко Райко след спечелен проект на стойност 3000 лева към „Фондация Пловдив 20119 – европейска столица на културата“. Новата постановка жителите и гостите на Ракитово ще видят на 3 юли в рамките на празника на града.
Класът по пиано с ръководител г-жа Стоянка Енчева, в който се обучават между 15 и 17 деца, всяка година изнася пред публика 2 концерта.
Децата от ДВГ „Дъга“ с ръководител Стоян Арабов вземат участие във всички общоградски тържества, имат и много самостоятелни изяви. Към читалището има и ВИС, рок група „Ренесанс“.
Детското театрално студио „Питър Пан“ с ръководител г-жа Райна Балабанова зарадваха публиката с пиесата „Малката русалка“ по Андерсен, а за края на септември подготвят премиера на новата си пиеса „Ваше въображение“.
Чрез пътуващо кино ракитовци имаха възможност да гледат няколко хитови български фирма. От 2016 г. в читалището са открити и 4 художествени изложби.
На 5 юли по традиция ще бъде връчена националната литературна награда „Милош Зяпков“, която е вече на 10 години.
През 2018 г. се навършиха 120 г. от създаването на читалището. Юбилеят бе достойно отбелязан. По този повод по предложение на ЧН за почетни членове бяха избрани: проф. Сузана Клинчарова, внучка на създателя на читалището, която гостува с концерта „Романтичната арфа“ и стожерът на читалищната библиотека Теменужка Гагова. Юбилеят бе повод и за началото на прекрасната инициатива – организиране на тематични вечери с музика и поезия. Тя стартира с поетична вечер, посветена на виното и любовта и продължи с „Руска поезия, самовар и водка“, която пък даде повод за провеждане на фестивал на руската култура в Ракитово на 20 април т.г.
В доклада си председателят Г. Балкански спомена всички хора, работили за развитието на читалището и изказа благодарност, а на настоящите дейци пожела да запазят и продължат традициите, като полагат усилия за привличане на повече самодейци.
Г-жа Ани Митева представи своя отчет за дейността на читалищната библиотека. Комплектуването на нови книги се извършва основно със средства, периодично събирани от читателска такса, дарения от читатели и приятели, от участниците в НЛК „М. Зяпков“, от благотворителния Коледен базар. Така към 12 359 тома за възрастни, 7 669 за деца и 1 876 отраслова литература за деца към фонда са закупени от библиотеката 517 заглавия на нови автори, като се следят читателските търсения и 774 броя книги от участниците в НЛК „М. Зяпков“. Библиотеката има абонаменти за научно-популярна литература, вестници и детски издания. Работи и по проект „Глобални библиотеки – България“. С гордост тя заяви, че броят на потребителите на библиотеката е 1 668 души при реално живеещи в Ракитово около 6000. Тук се провеждат и много дейности, посветени на бележити дати и личности, викторини, състезания, конкурси, творчески работилници, срещи с писатели, изложби и подреждане на тематични витрини. Работи се съвместно с училищата, институции, фондации, клубове. Спечелени са два проекта: „Единни в различията си“ и „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информиране“. Г-жа Митева завърши своя отчет с убедеността, че въпреки бързо развиващото се технологично общество, мястото на читалището и библиотеката е запазено в него.
Мариана Допчева, председател на Проверителната комисия, направи отчет на касовите приходи и разходи и съобщи, че няма нарушения.
Единодушно събранието гласува предложението на Свилен Топчиев новото ръководство на читалището да остане старото: председател Георги Балкански и членове Надежда Димова, Светла Коцева, Райна Балабанова, Ана Митева, Николина Лефтерова и Георги Хр. Янушев.
В точка „Други“ постъпи предложение новият-стар председател на читалището в бъдещата дейност да продължи събирането на прякорите на ракитовци. Г-жа Св. Коцева предложи да се подмени дюшамето на сцената, А. Пейчинов обясни как да стане, а всички се съгласиха да помагат.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.22 %
PM 2.5 µg/m3 38.41
PM 10 µg/m3 41.03

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води