Велинград - online - Община Велинград ще плаща финансови корекции по европроект 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори
· „Чепинец“ натрупа нови три точки в актива си
· Изключително представяне на плувеца Антон Тупаров
· В ПК „Белмекен“ трупат медали и опит
· „Велинград волей“ започна участието си в първенствата
· 24 училищни отбора на старта на волейболния турнир

Община Велинград ще плаща финансови корекции по европроект
Публикувано 2019-04-30 09:08:05 от Темпо

На 17 април 2019 г. Административен съд - Пазарджик отхвърли жалбата на Община Велинград срещу решение на Деница Николова, зам.-министър на Министерство за регионалното развитие и благоустройство и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР). Според съдебното решение общината ще трябва да плати финансова корекция от 58 510 лева по проекта “Обновяване и доизграждане на материално-техническата база на Професионална гимназия по горско стопанство “Христо Ботев””.

Бенефициент по договора е общината, защото в момента на подписването му гимназията беше общинска. По този проект през май 2017 г. общината стартира обществена поръчка за избор на изпълнител с прогнозна стойност е 980 662 лв. без ДДС. На първо място бе класирана асеновградската фирма “Запрянови-03”, след което поръчката бе прекратена с решение на кмета К. Коев.
През февруари 2018 г. бе обявена нова обществена поръчка по същия проект. Обявлението за тази поръчка е изпратено и публикувано в регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Въз основа на обществената поръчка на 12 юли 2018 г. кметът К. Коев е сключил договор с ,Делчев инженеринг” ЕООД на стойност 975 179 лв. за проектиране, изпълнение на строителни и монтажни работа и упражняване на авторски надзор по време на строителството по проекта.
При предварителен контрол върху проведената процедура за възлагане на обществената поръчка е подаден сигнал за нередност, регистриран в Управляващия орган на ОПРР. Сигналът е във връзка с неправомерни критерии за подбор и възлагане, посочени в обявлението за обществената поръчка и документацията за участие. Образувана е процедура по чл. 73 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, за което общината е уведомена с писмо от 15 ноември 2018 г. На 29 ноември общината с писмо възразява срещу констатациите в сигнала за нередност и настоява за прекратяване на процедурата за налагане на финансова корекция.
След като е разгледал и обсъдил констатациите в подадения сигнал за нередност и направените от общината възражения, ръководителят на УО - Д. Николова, е издал процесното решение, с което приключва производството по сигнала. За нередността определя финансова корекция на Община Велинград, която трябва да заплати 5% от стойността на допустимите разходи по договора - 58 510 лева.
Според съда жалбата на Община Велинград срещу това решение на зам.-министър Д. Николова е неоснователна. Решението е издадено от компетентния орган и в него не са допуснати административно-правни нарушения. Ръководителят на УО подробно е аргументирал защо приложената от Община Велинград методика за оценка на офертите противоречи на разпоредбите на ЗОП. Съдът намира, че посочените общи и бланкетни формулировки в методиката като "качествено изпълнение", "повишаване качеството на изпълнение" и "и други дейности, извън посочените" не са изчерпателно дефинирани и дават възможност за субективната преценка на комисията и определяне на точки в широк спектър. Методиката за оценка следва да съдържа ясни и непротиворечиви указания как се оценява офертата на участника. Тези указания следва да са ясни както за самите участници, така и за комисията, като не допускат част или цялото съдържание на отделни показатели за оценка да бъде запълвано по нейна субективна преценка. Тези императивни изисквания са нарушени в приложената от Община Велинград методика, пише в съдебното решение. Поради обстоятелства, които смекчават тежестта на нарушението, УО на ОПРР е определил размерът на финансовата корекция в минимален размер от 5% от стойността на договора. Затова съдът отхвърля жалбата на Община Велинград и я осъжда още да заплати на Министерство за регионалното развитие и благоустройство съдебни разноски в размер на 2 742 лева. Общината има възможност да обжалва това решение пред Върховния административен съд.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.18 %
PM 2.5 µg/m3 28.31
PM 10 µg/m3 43.24

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води