Велинград - online - Oбщинските фирми или как общината управлява собственост и ресурси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· Приключение в библиотекатa
· Деца отбелязаха Международния ден на толерантността
· Предпазиха куполите на църква от корозия
· На театър в Ракитово
Tuesday, November 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.11.2022
· Камион с дърва и куп аварии оставиха половин Лъджене без вода
· В община Велинград: 15.9 висшисти, 1.5% неграмотни, 21.5% безработни
· ПРЯКА РЕЧ: Къде изчезна кристалният полилей от читалището в Каменица?
· С пари за магистрала „Хемус“ е купен хотел във Велинград
· Община Велинград купува автомобили с поръчка за 90 000 лева
· Вторият етаж на Детско отделение е изцяло обновен
· Първи дарения на детски книжки за Детско отделение
· Защитените територии: природно богатство, което трябва да пазим и популяризираме
· КРИМИ ХРОНИКА 15.11.2022
· НЧ „Васил Левски-1904“ откри сезона с благотоворителен концерт
· Малки обяви: 15.11.2022
· Николай Урумов представя нов прочит на „Службогонци“
· За пещерите на Ракитово - образователно и практично
· Футболните отбори на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ спечелиха три финала
· „Чепинец“ е втори след изиграни 8 кръга

Oбщинските фирми или как общината управлява собственост и ресурси
Публикувано 2019-04-23 09:27:05 от Темпо

Кратка справка с историята веднага ще покаже, че в началото на мандата си всеки нов Общински съвет на Велинград „запретва ръкави“ по темата дружества с общинско участие. Започват планове как общината ще си върне дялове, които предишни общински съвети са апортирали в различни дружества. След месеци тези планове се забравят и на практика, с малки изключения, нищо не се случва.
Кратка справка с историята веднага ще покаже, че в началото на мандата си всеки нов Общински съвет на Велинград „запретва ръкави“ по темата дружества с общинско участие. Започват планове как общината ще си върне дялове, които предишни общински съвети са апортирали в различни дружества. След месеци тези планове се забравят и на практика, с малки изключения, нищо не се случва.
Друга част от енергията и обещанията на всеки нов Общински съвет се насочва към двете големи общински фирми – болницата „МБАЛ-Велинград“ и „ВКТВ“ и към общинското предприятие „Спортни имоти и пазари – Туристически информационен център“. Тук първата стъпка е да бъдат сменени управителите – първо с временно изпълняващи длъжността, а след това (ако остане време и има обща политическа воля) и с провеждане на конкурс, който гарантира на управителя нов 5-годишен мандат. Изискването за политическо съгласие е базово – без такова не е избран нито един управител (и контрольор) на общинско дружество във Велинград през последните три десетилетия, а резултатите се проектират в състоянието на същите тези дружества.
По силата на законовите разпоредби Общинският съвет контролира работата на общинските фирми, които представят финансови отчети за всяко тримесечие и за всяка година. Обичайно приемането на отчетите е съпроводено с определена доза критики от страна на съветници и обещания за оздравителни мерки от страна на управителите.
Същите критики и обещания прозвучаха и на сесията на 18 април 2019 г. В дневния ред имаше 6 точки, свързани с отчети: отчет на „СИП-ТИЦ“ за 2018 г., отчет на „МБАЛ-Велинград“ за 2018 г. и за първото тримесечие на 2019 г., отчети на „Медицински център Велинград 2017“ за 2018 и първото тримесечие на 2019 г. и отчет на „ВКТВ“ за 2018 г. Отчетените финансови резултати, както е от години, отново не са добри. Накратко:
„СИП-ТИЦ“ с директор Георги Минков отчита загуба от 55 690 лева от работата на Синята зона, печалба от 139 094 лева от Пазара, печалба от 2 958 лева от Плажа, загуба от 74 019 лева от Закрития плувен басейн, загуба от 62 462 лева от Стадиона, загуба 28 431 лева от Кална баня, печалба 12 031 лева от Радонова баня, загуба от 67 532 лева от отдел „Маркетинг“ (Туристическия информационен център). Общо разходите са 1 010 178 лева и те превишават приходите с 314 261 лева.
„Медицински център Велинград 2017“ с управител д-р Иван Динев отчита за периода май – декември 2018 г. 200 000 лева приходи и 219 000 лева разходи, тоест загуба от 19 000 лева.
„МБАЛ-Велинград“ с управител д-р Жеко Чешмеджиев завършва 2018 г. с печалба от 23 000 лева, като е увеличила приходите си с около 500 000 лева в сравнение с 2017 г.
„ВКТВ“ с управител Георги Мяшков отчита за 2018 г. загуба от 153 000 лева, като за 2017 г. загубата приходите спрямо 2017 г. са намалели с около 250 000 лева.
В самото начало на сесията кметът Костадин Коев подчерта, че това състояние на общинските дружества не е от година-две и има натрупани негативи от предходни управления. Според него има порочен кръг, тъй като общината не пипа цените на водата, паркирането, наемите на Пазара, в същото време всяка година разходите се вдигат и в дружествата приключват с отрицателен счетоводен баланс. Кметът предложи Икономическата комисия към Общинския съвет заедно с директорите на всички общински фирми и предприятия да дискутират проблемите и след анализ да излязат с решения какво може да се подобри. От своя страна председателят на Общинския съвет Али Мареков бе категоричен, че цялата отговорност за дейността на общинските дружества е на съветниците, а не на кмета.
Дебати имаше по всеки от отчетите, като в тях се включиха и граждани. Съветникът Радослав Петаков каза, че загубите на синята зона не се дължат на ниска такса, а на слаб контрол и посочи като пример ситуацията с паркирането пред ДГС „Алабак“ и наличието на фалшиви пропуски. „Синята зона е за наши хора и за всички останали“, обобщи Р. Петаков. Съветникът Александър Даскалов посочи, че има възможност части от центъра да влязат в синята зона и че продължава практиката пред много хотели да се паркира без да се плащат такси. Али Мареков настоя ОП „СИП-ТИЦ“ да внесе предложение за нова схема с допълнени места за синя зона. На напомнянето от Г. Минков, че още миналата година е внесено такова предложение, г-н Мареков препоръча да бъдат активни „докато се отвори вратата“.
Никола Делиев бе критичен към загубите на новосъздадения от общината „Медицински център Велинград 2017“ и към отсъствието на управителя д-р Иван Динев, който работи в София, но получава заплата и от медицинския център. Какъв е смисълът да правим нови структури, от които да губим, попита съветникът. Д-р Жеко Чешмеджиев призова съветниците да не разглеждат „МЦ Велинград 2017“ като отделно дружество и да искат да бъде на печалба, защото това ще бъде за сметка на общинската болница. Според него основната задача на центъра е да подпомага дейността на болницата и да осигурява на пациентите достъп до специалисти. В помощ на МБАЛ е и закупеният от МЦ скенер, подчерта управителят на болницата. Али Мареков изрази тревога, че ако МЦ е постоянно на загуба, може да се декапитализира. Георги Янчев подчерта, че д-р Чешмеджиев говори като управител и на МЦ и му препоръча да не бъде адвокат на д-р Динев. Никола Делиев похвали д-р Чешмеджиев за увеличението на приходите на общинската болница, но в същото време препоръча да не се използва МЦ да трупа разходи, а МБАЛ печалба, която формира и заплатата на управителя. По предложение на Г. Янчев съветниците отложиха приемането на годишния отчет на „МЦ Велинград 2017“ за следващата сесия. Отчетът на болницата бе приет.
Отново най-много негативни оценки получи „ВКТВ“. Отчетът бе представен в последния възможен момент, оказа се, че има и технически грешки в цифрите. Радослав Петаков попита какво е наложило смяната на един работещ управител на „ВКТВ“ като Йордан Нанов с друг, който трупа задължения. В отговор управителят Георги Мяшков изброи поредица от цифри, за да докаже, че е намалили загубите, коректно се плащат кредита и задълженията към НАП, запазил е колектива и социалните придобивки, намалил е задълженията към доставчици и Басейнова дирекция, които не са били плащани от управителите на „ВКТВ“ в периода 2011 – 2017 г.
Иван Петаков зададе въпрос за сумата от 400 000 лева, посочена в отчета като „Други разходи“. Той подчерта, че месечното възнаграждение на управителя на „ВКТВ“ е около 3 500 лева, а в същото време дружеството е на загуба и Каменица страда за вода. Г. Мяшков отговори, че заплатата му е около 1 600 лева и че ремонтите в Каменица и техният контрол не са на „ВКТВ“. Никола Делиев също обърна внимание на по-ниските приходи за 2018 г., при положение, че има нови потребители, хотели и обекти. Според Г. Мяшков причина за по-малкото приходи са многото ремонти и чести спирания на водата през миналата година. Приемането на отчета на „ВКТВ“ бе отложено за следващата сесия.
В края на сесията съветници приканиха гражданите да присъстват на комисиите, където проблемите се гледат в детайли. Председателят Али Мареков изрази различна позиция – че по обществено значими теми гражданите трябва да получават информация и на сесията.
Но нека този процедурен спор да не измества главния въпрос. В края на мандата съветниците трябва да си дадат сметка за своя дял от отговорността по отношение работата на общинските дружества и предприятия. Тази отговорност не се мери с комисии и анализи, а с водоснабдяване, здравеопазване, паркиране, бани, Пазара, Плажа и т.н. Оценките – на изборите наесен.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 55.94 %
PM 2.5 µg/m3 17.08
PM 10 µg/m3 23.80

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica