Велинград - online - Отчетното събрание на “Зорница” прерасна в градско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· Приключение в библиотекатa
· Деца отбелязаха Международния ден на толерантността
· Предпазиха куполите на църква от корозия
· На театър в Ракитово
Tuesday, November 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.11.2022
· Камион с дърва и куп аварии оставиха половин Лъджене без вода
· В община Велинград: 15.9 висшисти, 1.5% неграмотни, 21.5% безработни
· ПРЯКА РЕЧ: Къде изчезна кристалният полилей от читалището в Каменица?
· С пари за магистрала „Хемус“ е купен хотел във Велинград
· Община Велинград купува автомобили с поръчка за 90 000 лева
· Вторият етаж на Детско отделение е изцяло обновен
· Първи дарения на детски книжки за Детско отделение
· Защитените територии: природно богатство, което трябва да пазим и популяризираме
· КРИМИ ХРОНИКА 15.11.2022
· НЧ „Васил Левски-1904“ откри сезона с благотоворителен концерт
· Малки обяви: 15.11.2022
· Николай Урумов представя нов прочит на „Службогонци“
· За пещерите на Ракитово - образователно и практично
· Футболните отбори на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ спечелиха три финала
· „Чепинец“ е втори след изиграни 8 кръга

Отчетното събрание на “Зорница” прерасна в градско
Публикувано 2019-04-09 09:04:44 от Темпо

Клуб „Зорница“ проведе редовно отчетно годишно събрание на 4 април 2019 г. Гост на форума бе кметът Костадин Коев, на когото председателката на клуба Катя Славова даде предложенията от името на членовете на „Зорница“ за 2019 г.
Първото предложение бе във Велинград да бъде направен център за социални грижи, който да се ползва от лежащоболни хора с уверждания.
Кметът оцени това като важна социална услуга, от каквато се нуждаят доста хора в общината. Той информира членовете на клуб „Зорница“, че в скоро време в общинския Медицински център „Велинград 2017“ ще заработи център за рехабилитация и балнеология, който ще има и малък басейн за възстановяване. Съвместно с управителя на общинската болница д-р Чешмеджиев е разработена стратегия за повишаване качеството на общинското здравеопазване – закупува се нов скенер, разработен е проект за енергийна ефективност на сградите и нова апаратура, изброи г-н Коев.
За поредна година бе поставен въпрос за подобряване на градския транспорт с настояване автобусите да имат по-ниски платформи, за да могат да се ползват и от хора с увреждания. Кметът отговори, че е провел среща с превозвача „Чепино автотранспорт“ и със съдействието на общинската служба „Инспекторат“ се прилагат мерки спирките на градския транспорт да не се ползват за стоянки на нерегламентирани таксита.
Без конкретен отговор остана и нееднократно поставяното през последните 5 години питане за осигуряване на карти за инвалиди. Катя Славова подчерта, че в голяма част от градовете в страната хората с увреждания имат осигурени карти с намаления и даде пример със София, където месечната карта за инвалиди е 6 лева за цялата градска мрежа, а във Велинград е 20 лева за много по-малко спирки.
Клуб „Зорница“ има и проблем с помещенията на ул. „Ал. Стамболийски“, предоставени от общината. Броят на членовете му наближава 300, като само от началото на 2019 г. са приети нови 32. Постоянно расте и броят на хората с увреждания в общината, които са около 2 400. Нужен е комплексен център за хора с увреждания, защото бяхме „дядовата ръкавичка”, но вече сме извън нея, каза г-жа Славова. Това е голяма лъжица, нека първо да тръгнем с център за домашни грижи, отговори кметът.
Костадин Коев заяви, че е изпълнил 95% от своята предизборна програма и е начертал какво трябва да се прави във Велинград през следващите 10 години. Кметът даде възможност на хората да задават въпроси и бе обсипан с питания и искания: за ново озеленяване и на другата страна на ул. „Ал. Стамболийски“ подобно на това пред блоковете с магазини и банки; за аспирация на Закрития плувен басейн, за която общината вече има оферта за около 40 000 лева; за почистване на парка срещу сградата на полицията; за парно отопление в съблекалните на Кална баня, което цяла зима не работи.
Остро бе поставен въпрос за чешмите с минерална вода, акто кметът отговори, че част от тях и в предишния мандат не са течали. Той пое ангажимент, че екип от общината ще започне да ремонтира чешма по чешма, но на места водоподаването е трудно да се възстанови заради прекъснати водопроводи – чешмите при Старата пожарна, при бившите Детски играчки, в Жаба махала и др. „Велинградчани трябва да си имат вода, детските градини също. Няма да допуснем разпродаване на цялата минерална вода“, каза г-н Коев. Хората говорят, че ние сте натпаривили така, че са спре водата на чешвата при „Власа“, каза жена, която от десетилетия живее в Каменица и твърди, че никога чешмата не е текла толкова слабо. Кметът отговори, че дебитът е паднал заради „малък технически проблем“ по новия топлопровод „Власа“ и когато той бъде отстранен, водата ще се върне в чешмичката. Вода на „Власа“ ще има, ще има и общински басейн, каза кметът. Той разказа и за многобройните ремонти на водопроводната мрежа, като подчерат, че те не се правят от “ВКТВ” и че е нормално да са свързани с проблеми с водоподаването.
Друго питане беше защо се говори само за Каменица и кога ще се оправи Клептуза в Чепино. Г-н Коев отговори, че не дели Велинград на квартали, а знае потребностите на всеки и има стратегия как да ги реши през следващите 4 години. Той изброи ремонтите на улици, които се правят в кв. Чепино и заяви, че е избрал правилната стратегия през първите години от мандата си да се заеме с ремонти по европейски програми, за да не бъдат изпуснати средства. Сега идва ред на Клептуза и Културния дом.
На събранието присъстваха Дияна Кехайова, директор „Социално подпомагане“ – Велинград и Поля Масларова,началник отдел „хора с увреждания“. Г-жа Кехайова обясни, че законодателството в социалната сфера е много динамично и през 2019 г. влизат в сила много промени. Затова от Д“СП“ всеки месец ще идват на място в клуб „Зорница“ и ще отговарят на конкретните въпроси на хората.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 55.35 %
PM 2.5 µg/m3 16.93
PM 10 µg/m3 23.57

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води