Велинград - online - Оживели мечти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград

Оживели мечти
Публикувано 2018-09-25 09:28:49 от Темпо

Една от мечтите ми беше да чуя вълшебните звуци на арфата на Терпсихора (музата на танците) от свитата на бог Аполон, изобразена в изящна поза върху старогръцки съд.

Мечтата ми стана реалност, когато проф. Сузана Клинчарова засвири в НЧ “Будилник-1898” в Ракитово на 19 септември 2018 г. Потомката на основателя на читалището Иван Клинчаров изтръгна от своята арфа вълшебни звуци и покори публиката. Нейният концерт “Романтичната арфа” бе в памет на дядо й и в чест на 120 г. от създаването на читалище “Будилник” от него.
Гостенката бе представена от секретаря на читалището Мария Гергененова. Проф. Сузана Клинчарова е родена в София, но живее в Париж и Ню Йорк. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира, като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто" в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България. Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Член е на жури на най-престижните интернационални арфови конкурси. Освен в България, в Нов български университет, проф. Клинчарова провежда майсторски класове в Европа и САЩ – NYU, Консерваторията в Бостън, American Harp Society, Virginia Harp Center, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж... Разностранната международна концертна дейност я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други.
От сцената прозвучаха творби на Уилиям Пассе, Феликс Годефроа, Михаил Глинка, Алфонс Хаселман. Проф. Клинчарова поясни, че е избрала творби от романтизма (средата на 19. век), защото това е била музиката, която са слушали хората, живели във времето на създаването на читалището. Една фина податка за приемственост, за съпреживяване на културното наследство, което не е даденост, а отговорност. С цялата си музикална дейност - и като световно известна арфистка, и като преподавател, проф. Клинчарова е чувствата тази отговорност и се е старала да дарява на хората порива да мечтаят, да преследват мечтите си, да ги реализират.
На зрителите в салона М. Гергененова припомни и изпълнения с трудности и дръзновения живот на Иван Клинчаров и неговия син Евгени Клинчаров, баща на проф. Сузана Клинчарова. Бележитият художник-илюстратор и публицист остави за поколенията тритомника “Пантеон на българската култура” - антология на бележитите дейци, белязали възходящия път на българската култура. Признателната наследничка сподели, че до тях са стояли и достойни жени - нейната баба Костадинка Клинчарова, учителка по литература и сподвижница на Дънов и майка й - пианистката Вера Панова, която същата дата на концерта 19 септември е имала рожден ден.
Виртуазната арфистка изпълни и специлано написаната от композитора Александър Кандов пиеса “Спомени от старите тетрадки”. Концертът завърши с музиката на Сен Санс, а публиката, омагьосана от чутото, дълго аплодира Сузана Клинчарова. “Толкова беше хубаво, че виждах картини”, сподели зрителка.
Проф. Клинчарова получи званието “Почетен член на НЧ “Будилник-1989” и почетен знак, изработен от ракитовската дърворезбарка Дора Балинова. Тя бе поздравенато от името на общинското ръководство от зам.-кмета Димитър Топалов. Днес, когато бездуховността е завладяла всичко, личният принос на хора като проф. Клинчарова е огромен за съхраняването на нашата историческа и културна памет. Дано с изкуството си е докоснала и душите ни като струни на арфа.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.68 %
PM 2.5 µg/m3 29.78
PM 10 µg/m3 32.14

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica