Велинград - online - Единна Европа може да се справи с всички проблеми 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

Единна Европа може да се справи с всички проблеми
Публикувано 2018-09-19 11:04:12 от Темпо

На 12 септември в Туристическия информационен център (ТИЦ) във Велинград се проведе дискусия на тема „Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС – ролята на младите хора”. Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев се срещнаха и разговаряха с млади хора от община Велинград. Това бяха ученици и техни учители от 6 училища – велинградските СУ „Васил Левски”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПГИТ „Алеко Константинов”, ПГД „Иван Вазов”, НПГГС „Христо Ботев” и СУ „Методий Драгинов” от с. Драгиново.

Като домакин на дискусията кметът Костадин Коев приветства участниците и им пожела ползотворна работа, след което тръгна за среща с посланиците ха страните от Дипломатическия корпус.
В своето експозе министър Захариева, която е родом от Пазарджик, припомни и сравни какво е било преди демократичните промени и след това, особено през последните 11 години, откакто България е член на ЕС. За млчади хора, родени през 21 век е трудно да разберат как старата система е създавала пречки за различно мислещите хора и е нарушавала техни права, както и свободното изразяване на мнение или трудности за завършване на желано образование и специалност, ако не си от подходящо семейство и др. Сега като граждани на ЕС имаме много повече възможности, като право на свободно придвижване и само с показване на лична карта преминаваме бързо и лесно границите с други страни от съюза – нещо, което беше немислимо преди. Екатерина Захариева призна и за някои грешки и пропуски на сегашните политици. Те забравят да обясняват и да напомнят какво означава това да бъдем член на ЕС, България е част от един голям съюз и ние всички заедно определяме какво ще се случва и как ще се развива ЕС.
По отношение на българското Председателство на ЕС министър Захариева категорично заяви, че то е признато от всички страни като успешно. Неговото лице бяха много добре подготвените млади хора в администрацията. България даде тласък в асоцирането на държавите от Западните Балкани с последователна и принципна политика, която беше подкрепена от целия ЕС. Те видяха нашата култура, история и най-бече се запознаха с човешкия потенциал на България. Показахме им и това, че можем да водим дебат и конструктивен диалог за постигане на съгласие. И не на последно място се засили интереса към България, а това , ще увеличи инвестициите, ще стимулира икономиката и ще се отрази положително ъ всички сфери на живота. Вицепремиерът Захариева се обърна към младите хора с искането да помислят върху два въпроса: 1. В какво виждат бъдещето – в един силен съюз или в това всяка страна да се справя сама? И 2. Какво трябва да постигнат Брюксел и София като най-важни приоритети в различни области – работни места, образование, сигурност и т.н.?
В своето изложение Огнян Златев припомни, че ЕС е общност от 28 равноправни държави с население от 500 млн, души, които са изпратили там свои представители, избрани по демократичен начин. Много е важно да заявим в какъв ЕС искаме да живеем, защото това касае всеки от нас. Погрешно е да се мисли, че нищо не зависи от нас. Успешното ни Председателство на ЕС се превърна в национална кауза и премина на високо ниво. България стана по-разпознаваема на картата на Европа, засили се трафика на чуждестранни гости, разви се туризмът. За нас е важно да знаем какво ще се случи след напускането на Великобритания, какъв бюдвет ще бъде приет след 2020 г. и как ще продължи приобщаването на страните от Западните Балкани.
Учениците зададоха много конкретни и актуални въпроси, които бяха насочени главно към следните теми: за единението и съгласието в ЕС, но и за различията, за неравенството в страните от ЕС по отношение на стандарта на живот и заплащането, за подобряване качеството на образованието, за присъединяването към еврозоната, за корупцията, за купуването на гласове и манипу;ации на изборите, дори и за бездомните кучета.
Министър Захариева отговори на всички въпроси, като изтъкна, че само единна Европа може да се справи с проблемите. Само заедно ще намерим решения и ще излезем по-силни. Образованието и неговото качество е много важно. И затова ЕС ще увеличи със 100% парите за образование през следващата година. Всяко вложено евро не е харчене на пари, а инвестиции. Оставането на младите хора в България и реализирането им тук е възможно с разкриване на работни места по специалности и адекватно заплащане. Макар и бавно, държавата работи в тази посока. За качествено образование са необходими добри преподаватели. На въпроса колко от присъстващите искат да станат учители, нямаше нито един утвърдителен отговор. Нужно е отново да се възстанови високия авторитет и престижа на учителската професия, за да има и интерес към нея. Това може да стане с по-високи заплати на учителите, добра материална база в училищата и работещи програми. По отношение на неравенството в стандарта на живот и в заплащането между страните основните причини са в икономическото развитие и производителността на труда. Ние все още изоставаме, но се работи в тази посока и резултатите показват, че в момента сме на 4. място по икономически растеж в Европа. Въвеждането на еврото в България ще означава сигурност, защото това ще покаже, че сме покрили редица критерии и изисквания, включително и стабилна банкова система.
В заключение министър Захариева сподели едно свое откритие, което силно я е впечатлило след среща с министъра на външните работи на Швейцария. Той й разказал за срещата си с швейцарци, които живеят в България. Когато ги попитал защо са избрали да живеят точно в България, всички посочили като причина любовта! Всеки от тях се влюбил в нещо българско – кой в страната, кой в някой град, кой в любим човек – мъж или жена! И след като нашата страна е привлекателна за чужденци, защо младите хора да не останат тук и да спре изтичането на мозъци? А в допълнение Огнян Златев припомни народната мъдрост, че камъкът си тежи на мястото!
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica