Велинград - online - Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград

Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
Публикувано 2018-09-19 10:44:19 от Темпо

Десетки пъти на страниците на вестник „Темпо“ е поставяна темата за оформянето на нерегламентирани сметища на най-различни места във Велинград и извън него. Има приета от Общинския съвет Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград, поставени са предупредителни табели със забрана за изхвърляне на отпадъци, съставят се и актове на нарушителите, но pасега нищо не спира безотговорните и недобросъвестните жители на града и околните населени места да изхвърлят свои битови и строителни отпадъци на такива места, които за тях са по-удобни и лесни.
Те не знаят и не се интересуват да разберат, че могат да си поръчат контейнер за отпадъци от фирмата КМД, която извозва отпадъците на територията на община Велинград, за да бъде всичко законно. И ако те лично не изхвърлят боклуците си, наемат други, най-често цигани с каруци, които срещу заплащане (дори по-скъпо от фирмата по чистотата) откарват отпадъците някъде наблизо извън града. „Любимите“ им места са поляните зад Вельова баня и страничните горски пътища след комплекс „Зора“ към Юндола. Десетки са местата. където се изхвърлят непрекъснато всякакви боклуци и отпадъци: стари мебели, дюшеци, юргани, дрехи, домашни консерви, развалени ел. уреди, пластмасови бутилки и всевъзможни ненужни вещи.
Два конкретни примера от миналата седмица показват как се нарушават забрани и разпоредби за чистотата. В района на 6-ти км по посока Юндола, в близост до туристическия заслон, е изхвърлено голямо количество битови отпадъци. Това място е в район от горския фонд, стопанисван от ДГС „Алабак“, и по думите на неговия директор инж. Иван Гюров, боклуците трябва да бъдат вдигнати от тях. И в тази връзка той допълни, че им се е налагало да извозват десетки товарни коли с боклуци от гората около пътя между Велинград и Юндола, включително и образувалото се голямо сметище под с. Света Петка. Една част от него ще бъде извозена, друга - засипана с пръст и ще бъде оградено с мрежа. Но дали това ще реши проблемите с незаконното изхвърляне на отпадъци? Другият случай е в града, точно зад автогарата, където след премахването на един от павилионите, стоят непочистени отпадъци.
Трудно е да се промени съзнанието на хора, които са свикнали да нарушават правилата и не се съобразяват с установения ред и изисквания. При тях липсата на съвест и морал е очевидна, а доброто възпитание и опазването на природата са само далечни понятия. И когато липсва достатъчен контрол от институциите или той е доста занижен, нарушителите плуват в свои води. Много често актовете за нарушения са обжалвани и падат в съда, заради това, че нарушителят не е хванат в момента на изхвърляне на отпадъците или заради други пропуски в акта, които не са според законовите изисквания.
Съществува и размиване на отговорности от една институция към друга и прехвърляне на топката по отношение на задълженията. Инспекторатът към Общината отговаря за контрола в рамките на града. Извън него покрай пътищата отговорността е на Областното пътно управление към АПИ, а за горския фонд отговаря ДГС. И докато всяка институция се чуди какво да прави и действа сама, сметищата не намаляват, а се увеличават.
Явно сегашната система не работи и това не е начинът за справянето с този проблем, който е общ. Може би е наложително спешно да се предизвика среща на всички страни, засегнати от проблема с нерегламентираните сметища, като се започне от кмета на общината и кметовете на всички населени места заедно с представители на горските стопанства и на Пътното управление. Нужни са адекватни решения и ефективни мерки, за да се спре замърсяването на околната среда и да се преустанови порочната практика да се изхвърлят отпадъци на забранени за това места.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.85 %
PM 2.5 µg/m3 29.76
PM 10 µg/m3 32.12

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай