Велинград - online - Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
Публикувано 2018-09-19 10:41:37 от Темпо

На територията на община Велинград се намират общо 15 училища и 8 детски градини. 8 от учебните заведения са в града, а 7 в населени места извън него. При детските градини съотношението е 5 в града и 3 в селата.
По данни на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности – образование и култура” към Общинска администрация (ОА) общият брой на учителите само в общинските училища е 360 (189 във Велинград и 171 в другите населени места).
Към тях се прибавят и 6 учители към ЦЛРП, но в този брой не влизат педагозите от двете държавни училища – ПГИТ „Ал. Константинов” и НПГГС „Христо Ботев” (общо около 70 учители) и ЦСОП във Велинград (бившето ПУ „Драган Манчов”) с 23 души педагогически персонал, включващ ресурсни учители от Велинград и Ракитово.
В детските градини работят общо 85 учителки (59 във Велинград и 26 извън него). Така общият брой на всички учители в община Велинград в общинските училища, детските градини и ЦЛПР става 451. Ако се прибавят и педагозите от двете държавни училища и ЦСОП, числото на учителите нараства до 544. На фона на общия брой учители в област Пазарджик, който е 3461, в нашата община работят около 16% от всички педагогически специалисти.
Наблюдава се обаче една тревожна тенденция, която е характерна и за цялата страна. Почти половината от учителите са на възраст между 50 и 60 години, което означава, че в близките 10 години ще се пенсионират голяма част от тях и ще настъпи сериозен проблем с намирането на техни заместници. За община Велинград това се отнася за около 200 учители! Възможността за ранно пенсиониране на учителите (58 г. при жените и 61 г. при мъжете) също може да усложни ситуацията, ако част от педагозите се възползват от това свое право. Като се добави и намалелият интерес у младите хора към учителската професия и изучаването на педагогически специалности през последните години, се очертава доста тежка картина за бъдещето в образователната система като цяло. Засега от МОН не се прави достатъчно за справяне с този проблем и насочването на повече млади педагози към образователната система. Като изключение могат да се отбележат фактите, че периодично от 2017 г. всяка година се вдигат с 10-20% учителските заплата. Освен това от януари 2019 г. стартовата заплата на млад учител ще стане 920 лв. и това донякъде може да насочи млади педагози към училищата, но само това дали ще бъде достатъчно?
Някак встрани остават натрупани от години проблеми, които също влияят за отлив от учителската професия и намаляване на нейния престиж. Само се говори за демографска криза, за намаляващия брой на учениците и свързания с него делегиран бюджет, който показва все повече недостатъци. А в същото време се засилва бюрокрацията в училищата с прекалена бумащина, която постепенно превръща учителите в чиновници, занимаващи се прекалено с документи и трупане на излишна информация. Те все по-малко са преподаватели, работещи с деца и млади хора. Странични и допълнителни ангажименти отнемат от времето за същинската работа на учителите да обучават и възпитават учениците. Някои странни нововъведения и изисквания в Закона за предучилищното и училищно образование (ЗПУО) също поставя учителите в различни деликатни и направо неудобни ситуации, превръщайки ги в буфер между образователната система и претенциите на някои родители, които търсят проблемите в незнанието и възпитание на децата си единствено в учителите. Борбата е насочена към привличането на повече ученици за сметка на доброто обучение и възпитанието. Всичко това неминуемо води до спад в качеството на образованието и отново всички насочват недоволството си към учителите.
Ясно е, че без учители образованието е обречено. И е добре да се запитаме дали е възможно до 10 години да се намерят около 30 000 учители за училищата и детските градини. Толкова ще са необходими да заместят онези, които вече са приключили с професията, изграждаща характери и личности.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.02 %
PM 2.5 µg/m3 35.69
PM 10 µg/m3 37.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай