Велинград - online - Как Велинград празнува своите юбилеи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград
· СУ „В. Левски“ диверсифицира отоплението: като няма газ, ще се топли с дизелово
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“ отчете 13 години успешна дейност
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Общината води разговори с швейцарска компания за пречистване на водата
· Чествахме 137 години от Съединението
· Приключи ремонтът на Центъра по хемодиализа
· КРИМИ ХРОНИКА 13.09.2022
· Хора и техника от Велинград в помощ на бедстващите
· Жители на община Ракитово помагат на с. Богдан
· Оперни звезди ще пеят в памет на Николай Гяуров
· Проект „ИКТ в класната стая:...
· Малки обяви: 13.09.2022
· В Ракитово възродиха конкурса за Царица на гората
· Общинската болница стартира инициатива „Дари пейка“
· Успешен Първи национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“
· В подкрепа на защитените видове в Родопите

Как Велинград празнува своите юбилеи
Публикувано 2018-08-21 09:47:38 от Темпо

Наближават 1 и 2 септември – двата най-празнични дни в тазгодишния календар на Велинград, отредени от общината за отбелязване на 70 години от създаването на града и 10 години от обявяването за СПА столица на Балканите. В очакване каква ще бъде програмата за двойния празник, нека си спомним как Велинград е чествал своите юбилеи през годините. Няма да се спираме в детайли на нашата градска история, а ще покажем само картината на празника – в нея също се оглежда Велинград в различните етапи от своето развитие.
Правим го с помощта на архива на вестника и на Михаил Алексиев и Никола Делиев, които предоставиха част от богатата си база с информация за читателите на „Темпо“: 10 години: награди за първенците в труда
Първата кръгла годишнина от своето създаване Велинград празнува през 1958 г., когато кмет е Тодор Пеев. Официалното честване се провежда в салона на Народно читалище „Отец Паисий-1893“, а гости са видните ни съграждани Костадин Гяуров – секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив и Атанас Семерджиев – зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия. Местни самодейци изнасят концерт, наградени са 10 изтъкнати производители от велинградските предприятия, поднесени са цветя на паметника на патрона на града Вела Пеева и на партизани.
Интересно е, че през лятото на същата 1958 г., от 25 до 27 юли, планинският курорт Юндола е домакин на Първия национален туристически събор, в който участват около 10 000 туристи. Слово произнася държавният и партиен ръководител Тодор Живков, който години по-късно, през лятото на 1994 г., отново ще дойде на събор на Юндола, охраняван от настоящия министър-председател Бойко Борисов.
20 години: откриването на хотел-ресторант “Здравец”
На 8 юни 1968 г. Велинград празнува 20-и рожден ден. Кметът Георги Шулев посреща гости на най-високо ниво: Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Петко Тодоров – председател на Комитета по туризъм към Министерския съвет и др. Ръководството на държавата идва във Велинград не само заради юбилея, а и за откриването на новопостроения в центъра на курорта хотел-ресторант на “Балкантурист” - „Здравец“. Сградата е по проект на архитект Зорка Иванова, изградена е от строителна група от Велинград с технически ръководител инж. Георги Михов. Откриването на хотела задава посоката за развитие на Велинград като модерен национален курорт, а в словото си Тодор Живков обещава и бърза индустриализация на града.
30 години: паметник-костница на Вела Пеева
Месеци преди юбилейната 1978 г. Велинград преживява тежко земетресение – 5.3 по скалата на Рихтер разлюляват Чепинската долина сутринта на 3 ноември 1977 г. Пораженията са големи, но е създадена организация и градът постепенно се връща в нормалния си ритъм.
Юбилеят е отбелязан на 4 май 1978 г. В читалището в Лъджене се провежда тържествена сесия-пленум и концерт. Кмет е Георги Шуманов, а сред гостите са и делегации от побратимените градове Кисловодск, СССР и Хоенщайн-Ернстал, ГДР.
След концерта е официалното откриване на паметника на Вела Пеева в местността „Казармата“ (днес под “Кисловодск”), изграден по проект на арх. Балджиева. Това е паметник-костница, който става третия гроб на Вела Пеева, след като нейни кости са препогребани на това място на 23 април 1977 г., свидетелства Никола Делиев.
40 години Велинград: построяването на новия център
107 юбилейни обекта – това е планът на тогавашното ръководство на града начело с кмета Михаил Алексиев. Той разказва, че идеята е била честването да не се изчерпва само с празненства, а по трудов начин, с участието на цялото население. Наред с изграждането на Пазара, Информационния център, дендрариума и още ред обекти, главната задача е цялостният нов облик на новата централна пешеходна зона и централния площад на Велинград. Фонтаните „Чашата“ и „Слънцето“, пешеходната алея с мрамор и гранит, цветната алея и обособеното парково пространство просъществуваха 30 години – до проекта за нова визия на центъра, който общината изпълнява в момента.
50 години: безплатна бира и дарение
5 юли 1998 г. е датата, на която велинградчани празнуват 50 години от създаването на града. На тържествената сесия и официалния коктейл кметът Георги Аврамов и председателят на Общинския съвет Екатерина Каферинова посрещат депутати, почетни граждани, гости от Молодечно, Беларус. Наред с концерта на центъра най-голямата атракция е цистерна с 10 тона безплатна бира за празнуващите. За първи път под открито небе се прави сватбена церемония, защото ритуалната зала е заета заради официалните мероприятия (младоженците са Ваня Колева и Калин Софрониев). Част от програмата на юбилея са провеждането на национален литературен конкурс, пленер по живопис, волейболен турнир. За първи път в Художествената галерия е показано голямото дарение от произведения на изкуството и оръжия на ген. Атанас Семерджиев. Екатерина Боцева печели конкурса „Мис Велинград“.
60 години: паметник на Н. Гяуров и празник на минералната вода
Отново на 5 юли, но 10 години по-късно, Велинград празнува 60-ия си рожден ден. Ден преди празника е открит паметникът на Николай Гяуров, дело на скулптура Владимир Гиновски. Президентът Георги Първанов, който е поканен да прережи лентата, не идва и паметника открива кметът Иван Лебанов.
За тържествения концерт на площад е издигната нова сцена, а в градинката пред нея с цветя е оформен красив надпис „60 години Велинград“. Гост-изпълнител на големия концерт е Николина Чакърдъкова. Провежда се юбилеен пленер, на който Светлин Русев не успява да присъства, но дарява на велинградската Художествена галерия своята картина „Майка ми“. Историческият музей представя изложбата „Велинград – миг от вечността“, събрала миналото и настоящето на града. Важна част от юбилея е провеждането на Празник на минералната вода, за който председателят на Общинския съвет Борис Голомехов казва, че това е най-истинският празник на Велинград.
В самия край на юбилейната 2008 г., на 18 декември в Сараево, Световната хотелиерска и ресторантьорска асоциация „ИХРА“ и Балканската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите „БАХРА“ присъждат на Велинград - СПА столицата на България от 2006 г. още по-високата титла СПА столица на Балканите.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 84.96 %
PM 2.5 µg/m3 26.64
PM 10 µg/m3 28.74

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води