Велинград - online - Много хора и песни край релсите тесни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград
· СУ „В. Левски“ диверсифицира отоплението: като няма газ, ще се топли с дизелово
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“ отчете 13 години успешна дейност
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Общината води разговори с швейцарска компания за пречистване на водата
· Чествахме 137 години от Съединението
· Приключи ремонтът на Центъра по хемодиализа
· КРИМИ ХРОНИКА 13.09.2022
· Хора и техника от Велинград в помощ на бедстващите
· Жители на община Ракитово помагат на с. Богдан
· Оперни звезди ще пеят в памет на Николай Гяуров
· Проект „ИКТ в класната стая:...
· Малки обяви: 13.09.2022
· В Ракитово възродиха конкурса за Царица на гората
· Общинската болница стартира инициатива „Дари пейка“
· Успешен Първи национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“
· В подкрепа на защитените видове в Родопите

Много хора и песни край релсите тесни
Публикувано 2018-08-14 08:58:16 от Темпо

Най-високата гара на Балканския полуостров Аврамово (1267 метра надморска височина) не помни толкова хора, колкото се събраха на 12 август 2018 г. за Първия национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката “С хора и песни край релсите тесни”. От жп гара Велинград влак “Родопи” в 10.05 часа потегли с 2 локомотива и 10 вагона, препълнени с пътници, решили да споделят емоцията от първия по рода си събор. А на гара Аврамово се бяха стекли хора от близо и далече. Отговорът на въпроса “Защо сте тук?” беше кратък, но точен: “Да почетем теснолинейката!”

Огромно възхищение и уважение заслужават усилията на организаторите - младите хора от Гражданско сдружение “За теснолинейката” начело с Кристиан Ваклинов. Както той каза, работили са с по-малко опит, но с много сърце и резултатът бе чудесен: огромно множество край релсите, на поляните, пред сцената, край сергиите с боб и пресни боровинки, скарите с якорудски телешки кюфтета, кафето на пясък, местните кулинарни специалитети, щанд със сувенири и вестник за теснолинейката.
Един прекрасен августовски ден между Родопите и Рила, изпълнен с български дух благодарение на участието на повече от 200 самодейци, всички те дошли на гара Аврамово, за да дарят абсолютно безвъзмездно своето изкуство в подкрепа на голямата кауза за опазване и популяризиране на Родопската теснолинейка. Тук бяха и пловдивчани от комитет “Родолюбие”, които впечатлиха не само с автентичните си военни униформи, а и с гърмежите за посрещане на влака.
За да се случи първият събор, много помогна държавното предприятие “НКЖИ” и лично инж. Георги Вардев от Велинград. Гарата стана центъра на празника, защото от “НКЖИ” дадоха разрешение да се ползва земята на гарата. Община Якоруда помогна със сцена, самодейци и организация по представянето на автентични гозби от якорудската кухня. Дърветата на гарата, красиво загърнати в ръчно тъкани черги, с кратки надписи разказваха най-интересното от историята на Якоруда. Община Велинград също доказа, че е сред приятелите на теснолинейката, поемайки разходите за озвучаването на сцената.
Минути след като хората на гара Аврамово приветстваха пристигането на влака от Добринище в 12.24 ч., съборът бе открит с българския химн, стихове на Иван Вазов и любимите песни “Хубава си, моя горо” и “Я кажи ми, облаче ле бяло”. С минута мълчание бе почетена паметта на героите на България. Водещите припомниха важните години: 1927 г., когато е открита жп станция Аврамови колиби и 1983 г., когато тя става Аврамово. В тази поредица вече се нарежда и 2018 г., когато ГС “За теснолинейката” организира Първия национален събор на най-високата гара не само по линията Септември - Добринище, а и в България и на Балканите.
Да опазим и популяризираме теснолинейката като местна необходимост и национално богатство - това е каузата на хората, обединили се в ГС “За теснолинейката”. И още да покажат на туристите непознатите земи по маршрута на влака, съхранили своя бит и фолклор, да сближат миналото и младото поколение. Откривайки събора, Кристиан Ваклинов изказа лична благодарност към всички дошли на гара Аврамово, защато ако поляните бяха празники, празникът нямаше да е същият. Той благодари на хората, участвали и помагали за организацията и на певците, музикантите и танцьорите, които подкрепиха събитието със своя талант.
Музикалната част на събора бе открита с изпълнения на певеца Георги Вардев от Якоруда и децата от вокална група “Бамбини” от пловдивското музикално училище “Д. Петков”, които са сред героите на фондация “Димитър Бербатов”. С три автентични хора омаяха публиката танцьорите от ТК “Росица” - Велинград. Велинградското присъствие бе силно и с участието на Мъжката фолклорна група “Каменица” към НЧ “В. Левски-1904” и ТК “Елица”. В програмата се включиха самодейци от Крумовград, Паталеница, Алеко Константиново, Капитан Димитриево, Величково, Главиница, Асеновград, Благоевград, Бачево, Якоруда, Пещера, Пловдив, Смолян.
С музика, хора и песни съборът посрещна и изпрати четирите влака “Родопи”, “Вихрен”, “Места” и “Рила”. Тази неделя Родопската теснолинейка беше не само пътуване от гара до гара, а и едно голямо приятелство. Това приятелство пази и ще продължи да пази малкото влакче, което вече 100 години свързва Тракия, Родопите, Пирин и Рила.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 84.96 %
PM 2.5 µg/m3 26.64
PM 10 µg/m3 28.74

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай