Велинград - online - От гара Аврамово по-високо няма! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

От гара Аврамово по-високо няма!
Публикувано 2018-08-07 17:36:19 от Темпо

Поредната ни среща с Кристиан Ваклинов - председател на Гражданското сдружение “За теснолинейката”, е дни преди провеждането на Първия фолклорен събор “С хора и песни край релските тесни”. Съборът ще се проведе тази неделя, 12 август, на емблематичната гара Аврамово.


- Родопската теснолинейка не спира, не спират и инициативите, които направиха малкото влакче разпознаваемо и любимо за много хора. Как се роди поредната идея на Гражданското сдружение "За теснолинейката" за провеждане на първия по рода си фолклорен събор на теснолинейката на 12 август 2018 г.?
- Това е моя мечта. Поредната, която ще се сбъдне с помощта на стотици хора. Както всяко градче, село и много курортни местности имат свой ден в годината, когато оживяват и се пълнят с хора - жители и гости, така и теснолинейката - като транспортно средство, свързващо много селища и правеща ги едно цяло, исках да има своя събор. Събор, който да събере всички приятели на теснолинейката, всички жители на региона, свързани с нея. Българският дух се е съхранил благодарение на фолклора. Днес също смятам, че народът ни има нужда от подкрепа и намира утеха в народното творчество, интересът към който отново се засилва и той все повече остава на раменете на самодейността, която ври и кипи, въпреки всички трудности и го казвам като самодеец.
- Защо срещата е точно на гара Аврамово?
- Е, как къде, ако не на най-високата гара на Балканите, която ние си имаме! Освен това гара Аврамово има историческа стойност - някога там е минавала границата на България и Османската империя и изместването на сегашната граница става благодарение на тежките сражения, водени между българи и турци именно там - над гарата, край връх Велийца.
- Много е хубаво мотото "С хора и песни край релсите тесни". Нека кажем повече за програмата?
- Ще започнем в 11:15 ч. с пристигането на влак "Родопи" от Септември. До 12:20 ще направим представяне - дегустация на традиционни якорудски родопски ястия, приготвени по автентични реценти от Якоруда. В 12:25 посрещаме влак "Вихрен" от Добринище. Официалното откриване на събора ще бъде от 12:30 ч., а от 13:10 започват изявите на самодейци от цялата страна, разделени в две части. От 15:15 до 16:15 изпълнителят на македонски песни Борислав Коцаков ще изнесе празничен концерт, след който до 19:30 продължава представянето на самодейците. Общият брой на участниците, които ще минат през нашата сцена, е над 200 души, разпределени в над 20 колективи и индивидуални изпълнители. Гостите ще чуят гайди, песни и танци. Освен това сме поканили местите хора да представят своите домашни продукти - сладка, билки, картофи, боб и млечни продукти. За всички присъстващи ще има скари - местни, с уникалните телешки кюфтета от Якоруда и гостуващи търговци с различи вкусотии.
- Кой помага за организирането на събора и ще има ли и други изненади за посетителите на събора?
- Всички замесени помагат. Преди всичко ще спомена самодейците - всички тези над 200 души, млади и стари, от цяла Южна България - от Крумовград до Благоевград, ще участват напълно безвъзмездно - наистина само за каузата да опазим българщината и теснолинейката, да предадем традициите на младото поколение. За да се изяват всички тези туптящи български сърца на обикновени малки хора - герои за мен, сцена ще осигури безвъзмездно Община Якоруда, а Община Велинград ще наеме озвучване. Железниците, в лицето на НКЖИ, ни разрешиха да се разположим на техния терен, за да го има празника. И на последно място, но не и по важност, е помощта на моите хора - екипът на ГС "За теснолинейката", които всячески помагат в организацията повече от месец по-рано. Направихме много, всичко върви по план, голяма инициатива, голяма работа, голям хъс у нас виждам и ще бъде с голямо удовлетворение, сигурен съм. Така че благодаря на всички чрез вашата медия. Благодарен съм, защото обединяването на местната власт, самодейците и нашето сдружение без материална изгода за никоя от страните, точно на границата на две области и общини, ще покаже онова обединяване, онова "заедно", което единствено ще ни води по пътя към по-доброто бъдеще за всички нас. И дори да звучи изтъркано, аз всеки ден повече и повече вярвам в това!
- Как ще става придвижването до там, с теснолинейката или?
- Трябва да отбележа, че "БДЖ-Пътнически превози"ЕООД ще осигури отново техническия максимум от вагони, но той няма да бъде достатъчен. Всички знаем тежкото положение на железниците у нас и въпреки пълната подкрепа чрез осигуряване на пълния капацитет, той ще бъде малък за големия интерес към нашето събитие. И все пак, тези, които се вредят за билети - такива ще се продават след първи август в големите гари в страната със запазени места. Възможно е да се случи на някого да пътува прав. Затова призоваваме хората да дойдат при нас и с автомобилите си, помолили сме местната община Якоруда за съдействие относно организацията на движението и паркирането на предстоящия по-голям поток от автомобили за мероприятието през целия ден.
Пак да напомним деня и мястото за среща на всички приятели на Родопската теснолинейка: 12 август 2018 г. (неделя), гара Аврамово, първи фолклорен събор “С хора и песни край релсите тесни”!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.85 %
PM 2.5 µg/m3 36.52
PM 10 µg/m3 38.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica