Велинград - online - Банско показва богатото си културно наследство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Банско показва богатото си културно наследство
Публикувано 2018-05-15 09:04:27 от Темпо

На 11 май - oенят на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, в Голямата зала на Историческия музей, в присъствието на граждани, гости на града и ученици от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” и ПГИТ „ Христо Ботев”, бе представена изложбата на Музеен комплекс Банско „Банско - книжовен и просветен център”.

Снежана Велева, директор на велинградския музей, каза, че на днешния светъл празник обръщаме поглед назад към нашите, българските будители и книжовници и продължи с думите на родения в Банско първи български будител Паисий Хилендарски: „ От целия славянски род най-славни са били българите, първи те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. ... и най- много славянски светци просияли от българския род и език...”
Изложбата „Банско - книжовен и просветен център” бе представена от Мая Амунджиева и Людмила Юнчева от Музейния комплекс. Изложбата представя Банско като утвърден духовен, книжовен и просветителски център център с богато културно-историческо наследство. Значителният принос на Банско е свързан с дълбоки корени в по-старата история, която отвежда много назад във вековете. И затова си има свой „Златен век”, създаден през Възраждането от просветители, видни търговци и ктитори, талантливи майстори, художници, строители и с активното си участие в национално-освободителните борби.
Изложбата е създадена през 1989 г. и се състои от 21 табла с богат документален и снимков материал, книги и предмети, представящи богатото културно наследство на Банско. В нея са включени едни от най-големите имена в историята на България: родените в Банско Паисий Хилендарски - основоположник на Българското възраждане, Неофит Рилски - патриарх на българските педагози и поетът Никола Вапцаров. Заслужена почит е отдадена и на Марко Теодорович Везьов - спомощоствувател на издаването през 1792 г. във Виена на буквар за деца, предшествал появата на Рибния буквар с почти 32 години. Заслужено място е отделено и на последователя на Неофит Рилски и изразител на новобългарското светско образование Никола Попфилипов. Изложбата ни запознава и с братята Димитър и Костадин Молерови, изявените учители-революционери, фолклористи, автори на много публикувани стихове, драми, статии...
Включени са и интересни експонати като късен препис на „ История славянобългарска”, изработен в Банско от иконом Константин Чучулайн и съвременни ученически преписи, взаимоучителни таблици, части от лексикона и граматиката на Неофит Рилски. Показано е и фототипното издание на “Историята” на Мавро Орбини, “Царственик”, публикуван от Христаки Павлович през 1844 г. и др.
Зам.-кметът на общината Исмаил Моллов прочете поздравителен адрес от името на кмета Костадин Коев.
Изложбата „Банско - книжовен и просветен център” ще гостува на Исторически музей - Велинград до 10 юни 2018 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай