Велинград - online - Изборите са опорочени изцяло 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Криминална хроника: Изборите са опорочени изцяло
Публикувано 2005-04-05 08:49:42 от темпо

Изборът на Ф. Беев касиран, той обжалва Тричленен състав на Пазарджишкия окръжен съд (ПОС) отмени решението на Общинска избирателна комисия (ОИК), с което Фидел Беев бе обявен за спечелил частичните избори за кмет на община Велинград. Съдебното решение се обжалва от г-н Беев пред Върховния административен съд (ВАС), който ще реши спора окончателно. Председателката на съдебния състав Пенка Янева спази обещания срок и решението излезе в края на работния ден на 30 март. Ден преди това във Велинград витаеше новината за касиране на изборите, но от деловодството на ПОС отричаха, че вече има решение по дело 45/2005 г. В десетте страници на съдебното решение са изброени нарушения на повече от 15 членове на Закона за местните избори. Крайният извод е: “Съдът приема, че всяко от тези нарушения самостоятелно не може да доведе до опорочаване на крайния резултат, но разгледани в съвкупност, дават основание да се направи категоричен извод, че избирателният процес е бил опорочен изцяло”. Основните факти, на които съдът базира решението си, са следните:
* в 6 избирателни списъци липсва подпис на кмет (това са секциите в Драгиново, Пашово и Цветино, където списъците по закон се подписват не от кмета на общината, а от кмета на селото). В секцията в Бозево липсва подпис на секретар на общината. Поради липсата на подписи списъците нямат доказателствена сила и съдът приема, че отчетените в тези секции 3018 гласа за Фидел Беев са недействителни.
* съдът счита за особено съществени нарушения на закона фактите, че 4 избирателни списъка (в Рохлево, Бирково, Юндола и Медени поляни) са без данни за постоянния адрес на избирателите. Така не може да се установи контрол върху вота, защото не е ясно дали избирателите са вписани само в един избирателен списък. В нарушение на закона в самия изборен ден са извършвани поправки в списъците и са дописвани лица без данни за адресна регистрация. Допуснато е гласуване на лица под 70 години със стар личен паспорт, вместо с изискваната по закон лична карта. Това нарушение също прави гласовете недействителни. * като нарушение се сочи, че 7 членове на СИК са подменени с лица, които не са утвърдени с решение на ОИК. Съдът постановява, че има нарушения на законовите разпоредби за предизборна агитация от страна на Ф. Беев: публикуване на агитационни материали в негова полза във в. “Чепинец” в деня за размисъл 11 февруари 2005 г. и излъчвания по радио “Велинград” на честота, за която няма лиценз.
Съдът взима под внимание и заключенията на двете вещи лица, извършили експертизи на бюлетините. Според специалиста полиграф Н. Тонев са открити общо 42 бюлетини на Ф. Беев, които са ксерокопия. Според заключението на специалиста математик Црънчев при броенето се установява, че са намерени 1235 плика по-малко от бюлетините. Съгласно закона бюлетините без пликове е трябвало да се отчетат като недействителни, но са отчетени от ОИК като действителни. Вещото лице е анулирало 388 бюлетини на Ф. Беев и е констатирало редица нарушения на секционните избирателни комисии при отчитането на неизползваните пликове и бюлетини. Съдът приема, че при отчетени общо 22 029 гласове на първия тур в кметските избори обявеният за спечелил Фидел Беев е трябвало да получи 50%+1 или 11 016 гласа. Официално отчетените гласове за него са 12 839, но от тях следва да се приспаднат като недействителни 3018 гласа в седемте секции без подпис върху избирателните списъци и преизчислените 228 анулирани бюлетини, констатирани при ръчното преброяване. При това положение получените от кандидата Фидел Беев гласове на първия тур са 9 593, което означава, че той е получил по-малко от 50% от действителния вот на избирателите. Като е обявила Фидел Беев за спечелил изборите за кмет, ОИК-Велинград е постановила незаконосъобразно решение, защото кандидатът не е получил на първи тур повече от половината действителни гласове, смята съдът и отменя решението на ОИК.
Съдебният спор продължава във ВАС. По закон срокът, в които върховните съдии трябва да се произнесат, е 14 дни след постъпване на жалбата от страна на Ф. Беев.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.16 %
PM 2.5 µg/m3 34.58
PM 10 µg/m3 36.85

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води