Велинград - online - Общината удържа блокада и “бомба” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Криминална хроника: Общината удържа блокада и “бомба”
Публикувано 2005-04-05 08:48:05 от темпо

Сутринта на 31 март 2005 г. сградата на община Велинград бе блокирана от протестиращи привърженици на Фидел Беев, познати и от други подобни протести. Сигнал за гражданско неподчинение даде декларация на Инициативен комитет за стабилна местна власт, прочетена от телевизионния екран от д-р Нели Дремалова на 25 март. Часове преди протеста официално бе обявено решението на Пазарджишкия окръжен съд за касиране на изборите за кмет на общината. Преди протеста обаче не бе спазено изискването на Закона за митингите и събранията да се подаде молба за разрешение до кмета на общината. Самият Инициативен комитет път се оказа без нужната легитимност, тъй като не е регистриран. В протеста публично не се включиха основни фигури от щаба на г-н Беев, а самият той обяви пред медиите, че е в София.
Точните искания на протестиращите не бяха обявени, но личаха от текстовете на трите плаката: Атанас Водев е незаконен кмет, хората искат да се върне законният Стоян Дулев и няма повече да търпят безобразията на общинските съветници. Опит да разговаря с блокиралите общината направи първо председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, но чу единствено викове и обвинения в предателство. Данъчни служители също неуспешно се опитаха да влязат в сградата и да обяснят, че на 31 март изтичат срокове за плащане на данъци и гражданите ще ги пропуснат. Извън сградата останаха всички служители на Общинска администрация и общинските съветници, които същия ден имаха насрочена редовна сесия. Между 8.30 и 9.05 часа пред общината нямаше униформени служители на РПУ-Велинград. След това пристигнаха няколко полицейски коли, но служителите видимо изчакваха разпореждания. Няколко общински съветници опитаха да влязат, но тълпата ги спря с викове и обидни квалификации. След 9.30 часа около 30 полицаи разбутаха протестиращите и направиха кордон, за да влязат временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев, общински и данъчни служители, съветници и граждани. Не мина без ръкопашни схватки между полицаите и блокиралите входа на сградата, които викаха и обвиняваха органите на реда в насилие и незачитане на гражданските им права. Няколко жени твърдяха, че са пострадали и заплашиха, че ще си извадят медицински и ще съдят полицаите. До 13 часа достъпът до общинската сграда бе нормализиран и се проведе сесия на Общинския съвет. В нейната работа не участваха четиримата съветници от Зелената партия, които в декларация обявиха, че подкрепят исканията на протестиращите. Присъстващите съветници с 21 гласа “за” и 1 “въздържал се” (Г. Панов) приеха обръщение, в което определиха протеста като провокация и опит да се наруши гражданския мир в общината и осъдиха подобни методи на общуване. Съветниците гласуваха да бъде изпратен сигнал до Районна и Окръжна прокуратура за проведения без законово разрешение митинг от страна на самообявил се Инициативен комитет. Според съветниците с декларацията д-р Дремалова подбужда към гражданско неподчинение. Те припомнят на прокуратурата и изказването на Фидел Беев на предизборна пресконференция в Пазарджик, че ако трябва, той ще доведе хората от горе и ще стане страшно в Общинския съвет.
Веднага след края на сесията бе съобщено, че в РПУ е получен сигнал за поставена бомба в общината. Анонимният глас не уточнил дали става въпрос за старата или за новата сграда. Временният кмет А. Водев незабавно издаде заповед за прекратяване на работния ден и извеждане на служителите и гражданите от двете сгради. Полицаите извършиха задължителните проверки и запечатиха сградите за 24 часа. В 9 часа на 1 април от РПУ на МВР са уведомили временния кмет, че в общината няма бомба и че са задържали лице, свързано с бомбената заплаха. По-късно от РДВР-Пазарджик уточниха, че са задържани Муса М. и Ахмед Г. от село Рохлево, срещу които е образувано бързо полицейско производство. Работата в общината отново бе възстановена, а към 14 часа започна нов протест. Този път привържениците на Фидел Беев застанаха пред неговата сграда, а пред общината бяха поставени заграждения. В охраната на общината се включиха повече от 30 полицаи, част от тях пристигнаха от Пазарджик.
От областния град дойдоха и патрулни коли, които останаха на входните и изходните пътища на града, за да се предотврати блокирането им. Предишния ден от Инициативния комитет бе изпратено уведомително писмо до началника на РПУ-Велинград, с което се обявяваха намеренията на протестиращите да затворят входа и изхода на Велинград. Лично началникът на РДВР-Пазарджик полковник Жоро Стоицев на спешно свикана пресконференция на 31 март вечерта осъди действията на протестиращите като незаконни и призова велинградчани да не се поддават на подобни призиви. До блокиране на града не се стигна и поради грешка в датата, допусната от авторите на уведомителното писмо, които са поискали разрешение за гражданското неподчинение вместо за 1.IV. (април) за 1.VI. (юни). Протестът пред общината на 1 април приключи без сблъсъци в края на работния ден, след като протестиращите отново освиркаха общинарите и врид кмета.
На пресконференция същия ден г-н Водев коментира, че няма никакви предпоставки за протеста и че е готов да осигури време и място на всеки, които желае да изрази своето мнение, но ако това става по законовия ред. Блокиране на общината и нарушаване правата на гражданите няма да бъдат допуснати, обяви той.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.40 %
PM 2.5 µg/m3 34.37
PM 10 µg/m3 36.63

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай