Велинград - online - Идеята за обединение на туристите катастрофира в стари скандали 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 27
· След гражданска петиция: Mинистър спря разпродаването на товарни вагони за тесно
· ПОЩА: Да настояваме за ремонт на Вельова баня
· Генералният консул на Турция посети Велинград
· Одобриха проект за основен ремонт на училището в Побит камък
· Община Ракитово е готова за зимата
· Ще запалят светлините на елхата на 4 декември
· КРИМИ ХРОНИКА 27.11.18
· Скандално и срамно: срещнаха се и дори не се чуха
· Инициативата „Алабак” с официално представяне
· Малки обяви: 27.11.18
· Тази пейка е нужна на автобусната спирка
· Надежда за по-толерантно бъдеще
· Безплатни дигитални обучения във Велинград
· Седмица на професионалните умения в ПГД „Иван Вазов“
· „Чепинец” ще зимува на второто място
· Футболен специалист от Велинград споделя своя опит в книга
· Бронзова републиканска купа за ВУИ - Ракитово
Tuesday, November 20
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.11.18
· Граждани на нов протест, полицията пише актове

Идеята за обединение на туристите катастрофира в стари скандали
Публикувано 2018-02-06 10:04:21 от Темпо

Двете туристически дружества във Велинград - “Юндола” с председател Неда Панайотова и “Юндола-1919” с председател Борис Голомехов избраха датата 3 февруари 2018 г., за да проведат общи събрания. Целта бе членовете на дружествата да вземат решения за обединение и да се насрочи дата за провеждане на обединително събрание. Разделението настъпи през 2003 г., а в самия край на 2017 г. със съдействието на кмета Костадин Коев, ръководството на Българския туристически съюз (БТС) и Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” се стигна до идеята за обединение.

Но след 3 февруари по всичко личи, че пътят от идеята до истинското обединение, ще бъде стръмен и осеян с препятствия. Истинските туристи са свикнали с трудни горски пътеки, но в случая изпитанията са от съвсем друг характер.
И двете събрания претърпяха пълен провал. В уречените часове нито едно от дружествата не успя да събере кворум. Което не е изненада, защото явно липсва яснота какъв е точният брой на членовете на “Юндола” и “Юндола-1919” към момента. А това ще се окаже проблем и при провеждането на обединително събрание, където ще бъде от голяма важност колко туристи имат право на глас при учредяването на новото дружество, избора на неговото име и на новото ръководство. Без ясни критерии е възможно повторението на познати сценарии за опорочаване на гласуването.
Независимо, че нямаха кворум, събранията все пак се проведоха. Сутринта се събраха членове на ТД “Юндола-1919”. Председателят Борис Голомехов каза, че предварително обявеният дневен ред има само точка: насрочване на общо събрание за обединение. Той предложи и проект за решение - събранието да се състои на 17 март 2018 г. и да бъде даден мандат на Управителния съвет за провеждане на предварителни уточняващи срещи с представители на ТД “Юндола”. Нашето дружество “Юндола-1919” е легитимното и затова трябва да настояваме бъдещото обединено дружество да носи това име, подчерта Борис Голомехов. Повечето от присъстващите се съгласиха с предложението за името, но заваляха въпроси по други важни теми. Как ТД “Юндола-1919” е легитимно, след като не са провеждани отчетни събрания всяка година и отчетно-изборни събрания на всеки 5 години, както изисква уставът. Защо на това последно събрание не се прави отчет за дейността, договорите и приходите на дружеството. Правени ли са ревизии и защо няма отчет на контролно-ревизионната комисия. Борис Гаджанов каза, че е очаквал да има отчет и че нито веднъж в последните години не се е събирал Управителният съвет на ТД “Юндола-1919”. За отчет за сключените договори, за да се успокоят страстите, настояха още Любка Зинкова, Митра Чопева и София Ключкова. Г-жа Ключкова обърна внимание върху всеизвестния факт, че част от хижите като “Кладова” са превърнати в конюшни. Единственото изключение е хижа “Христо Смирненски” на Куртово, за което туристите благодарят на наемателя Георги Банев, но искат да знаят какви са приходите на дружеството от наеми и членски внос. Последваха обвинения от страна на Г. Банев към София Ключкова, че е “на всяка манджа мерудия”. Думите и страстите ескалираха, а председателят Борис Голомехов заяви, че подава оставка от поста и напусна залата. На събранието се изговориха още много неща с поглед към миналото, но така и не се взеха никакви работещи решения за бъдещето.
Часове по-късно в залата на Туристическия информационен център се събраха едва десетина членове на ТД “Юндола”. Председателката Неда Панайотова обяви, че идеята е да се изберат 5 човека със стаж най-малко от 15 години, които да са представители на дружеството на обединителното събрание. Тя посочи за водещ на събранието Васил Марков. От своя страна той обяви, че участва “от името на кмета”. Неда Панайотова допълни, че помолила кмета Костадин Коев и той избрал Васил Марков да стане председател на ТД “Юндола”, за да тръгне напред дружеството.
От този момент нататък събранието се превърна във взаимни нападки и обвинения. Митра Чопева и Стефка Илинова настояха за отчет за активите и пасивите на ТД “Юндола”, за да се знае с какви членове и приходи то ще влезе в обединеното дружество. Недка Панайотова бе категорична, че отчетът вече е минал на събрание през 2017 г. и са се събрали за друго. Тонът стана толкова невъздържан и висок, че част от присъстващите напуснаха залата. Останалите поставиха въпроси за приходите от хижа “Юндола” и свързаните с нея дела, които останаха бе отговор. Туристи с дълъг опит и стаж се питаха къде са младите, може ли това да бъде чета и къде е войводата. И като че ли единствената останала обща кауза бе, че пътеките и баирите са свободни за всички...
Неда Панайотова предложи в обединителното събрание да вземат участие 5 човека, избрани на събранието през 2017 г. Но не можа да каже техните имена, а и в залата не бе останал кворум за каквото и да е гласуване.
В крайна сметка събранията (доколкото изобщо бяха легитимни при липсата на кворум) изобщо не гласуваха решения за обединение. Сега се планират нови събрания и нови дати за обединително събрание. Но опасността от нов градеж върху стари и прогнили основи остава! На 3 февруари за пореден път стана ясно, че през годините е натрупана грамада от проблеми, свързани най-вече със собствеността върху хижите и другите съградени от велинградските туристи обекти. Важно е на тези въпроси най-после да има ясни и коректни отговори. На срещата през декември от БТС обещаха да предоставят на кмета К. Коев цялата документация и всички договори за туристическите бази на територията на общината. Ако това не е станало, трябва да се настоява обещанието да бъде изпълнено. Обединението не бива да е повод за замитане на миналото и за удобно за някои затваряне на страниците. Дошло е време БТС и двете дружества да извадят на бял свят фактите кой и срещу какво ползва Туристическия дом “Кисловодск”, хотел “България” в кв. Чепино, хижите на Юндола и Куртово, къмпинг “4-ти километър”, както и кой носи отговорност за разсипването на ред други туристически обекти. Друг начин за истинско обединение и развитие трудно ще бъде намерен.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-10 23:57:27
Топл. индекс 0.47°C
Отн. влажност 93.30 %
PM 2.5 µg/m3 75.30
PM 10 µg/m3 167.80

Средно за последния час
Влажност 94.47 %
PM 2.5 µg/m3 83.45
PM 10 µg/m3 188.22

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500
Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.04 %
PM 2.5 µg/m3 119.14
PM 10 µg/m3 265.67

Тоника - Велинград , производтво на билков чай