Велинград - online - Белодробната болница представи програма за пулмонална рехабилитация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 23
· Лошият терен не спря „Чепинец” във Ветрен
· Ученическите спортни игри започват с футбол
Tuesday, October 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.10.18
· Местни рецепти за болното здравеопазване
· Къде “потъва” река Луковица?
· Срещата на кмета в Чепино завърши с напрежение по темата “Клептуза”
· “МЕТАЛИКА СТРОЙ” ВЕЛИНГРАД- ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ВАС!
· Приключи асфалтирането на пътя до Чепинските бани
· Кой ще чисти зимните пътища през 2019 и 2020 г.
· СБУ гледа с оптимизъм към бюджета за 2019 г.
· КРИМИ ХРОНИКА 16.10.18
· Центърът за услуги в домашна среда в Ракитово получи оборудване
· Лайънс клуб продължава да помага
· Дарителска акция в ОУ “Христо Ботев”
· Човещината не идва само по празниците
· Герасим Георгиев-Геро и Валентин Танев гостуват с комедията “Швейк”
· Малки обяви: 16.10.18
· Поетична вечер в Чепино
· Гурбетът – спомени и песни през сълзи
· Творческо удовлетворение за ВГ “Велина”

Белодробната болница представи програма за пулмонална рехабилитация
Публикувано 2017-11-06 22:35:43 от Темпо

От 20 до 22 октомври в Боровец се проведе Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Симпозиумът бе посветен на на белодробната рехабилитация и в него взеха участие учени и медици от България и водещи специалисти от чужбина, които представиха нови проучвания и терапии за лечение на астма и ХОББ. Участниците се запознаха с опита на България, Чехия и Швейцария.

Д-р Елена Шопова, управител на СБПЛРПФЗ „Света Петка Българска” - Велинград, представи пред НАД 200-те участници в симпозиума „Българската реалност в белодробната рехабилитация”. Научният доклад е дело на д-р Елена Шопова и д-р Динкова - началник ОФРМ. Докладът е със заглавие „Програма за пулмонална рехабилитация” и включва голям обем от научна информация и снимков материал, свързан с белодробната болница във Велинград. Залата се запозна с началото и причините за създаването през първите десетилетия на 20. век на противотуберкулозното заведение, за построяването на която държавата тогава отпуска 5000 лева, а на Учителския конгрес в София се взема решение всеки учител заделя по 10 лева от заплатата си. Изграждането е в продължение на 30 години, като през 1938 г. е преобразувано в Санаториум за туберкулозно болни, през 1952 г. е Държавен санаториум за гръдоболни „Васил Коларов”, от 1972 г. е Пневмологична болница „Васил Коларов” , а от 2000 г. СБПФЗ – Велинград и вече 17 години носи името „Св. Петка Българска”. Днес в България са останали само белодробните болници в Искрец, Роман, детската болница в Трявна и нашата, въпреки, че бичът в световен мащаб, а у нас наречен от Христо Смирненски “жълтата гостенка” набира скорост и взема своите жертви. Според световната статистика в света белодробните заболявания и смъртност са на четвърто място.
Днес СБПЛРПФЗ „Св. Петка Българска” разполага и предлага на своите пациенти най-модерна техника, с която работят висококвалифицирани лекари и медицински специалисти, служители и работници . Болницата се гордее със секторите електро- и светлолечение, кинезетерапия, водо- и топлолечение, ОФРМ-физиакална терапия и рехабилитация при болести на периферната нервна система и на опорно- двигателния апарат. Изработват се индивидуални рехабилитационни програми, както и образователни, създават се и индивидуални програми за отстраняване на вредни фактори като тютюнопушенето. Прилага се и ландшафна терапия заради прекрасната природа, включваща и красивия символ на Велинград - карстовия извор Клептуза.
Представянето на СБПЛРПФЗ „Св. Петка Българска” на Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести в Боровец д-р Елена Шопова завършва с думите на Шри Рави Шанкер „Виж миналото като съдба, бъдещето като свободна воля и живей в настоящия момент”.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай