Велинград - online - Стоян Караиванов: Откриваме самородни таланти в спорта! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“
· Велинградчанка пробяга маратона в Копенхаген

Стоян Караиванов: Откриваме самородни таланти в спорта!
Публикувано 2017-09-05 09:39:00 от Темпо

Председателят на БАСС (Българска асоциация за селски спорт) Стоян Караиванов е на почивка във Велинград и използвахме възможността да разговаряме с него за дейността на тази спортна организация, която се грижи за развитието на различни спортове в малките селища с население до 10 000 души. От създаването на БАСС през 1995 г. досега без прекъсване се провеждат всяка година спортни игри за ученици до 15 г. (VIII клас) от малките населени места.
Вече са се провели 22 такива игри, които първоначално са наричани национални, а сега са държавни. Състезанията се провеждат в спортовете баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, лека атлетика, борба, тенис на маса, шахмат, конен спорт, летен биатлон и ръгби. През 2009 г. домакини на игрите бяха едновременно четири населени места: Ракитово, Костандово, Ихтиман и Стамболово. Активно участие в тези спортни надпревари вземат малките спортисти от Ракитово, Костандово и Сърница. Дълго време в ръководните органи на БАСС е бил Шукри Якубов от Сърница, а сред най-успешните треньори с най-много шампиони от техни състезатели по лека атлетика са Тодор Тодоров и Таня Пейчинова от Ракитово. В последните години своя принос дава и Стефан Сергиев за развитието на детския спорт в Костандово. БАСС членува в Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС) и в Европейската неправителствена спортна организация (ЕНСО).
- Г-н Караиванов, кои са основните цели на БАСС?
- Най-общо казано със създаването на тази организацич започна възраждането на спорта в малките селища, първоначално в селата, а после и в по-малките градове. Основаната в Пловдив през 1993 г. регионална Асоциация на спортистите от селата (АСС) след 2 години прерасна в национална БАСС, а в последните години тази абревиатура доби съдържание и вече може спокойно да се нарича Българска асоциация на спортистите от малките селища (БАСМС). В тази връзка сега се събира подписка за актуализиране промяна в названието, като се надяваме с решение на съда да се превърнем от БАСС в БАСМС. Нашата асоциация заема респектиращо място в спортния живот на страната ни. Тя дава равнопоставени условия и възможности за изява на малките спортисти, без да се чувстват пренебрегвани и подценявани. От тези деца се появяват много самородни таланти в различни спортове, които стигат до националните отбори и печелят много отличия и медали.
- Кажете имената на такива спортисти, тръгнали от малките населени места?
- Те са много и сега ще изброя една малка част от тях. Ще започна с капитана на националния отбор по волейбол Виктор Йосифов, който започна своя спортен път от училищния отбор в Омуртаг. Футболистът Тодор Неделев е една от звездите на „Ботев“ (Пловдив), който тръгна към големия футбол от село Белозем. Хандбалистът Николай Нейчев от с. Труд, който стигна до националния отбор и игра в първенствата на Дания, Франция и Германия. Павел Иванов стана шампион с отбора на с. Главиница през 2003 г. в игрите на БАСС, а по-късно игра за „Лукойл-Академик“ и влезе в националния отбор по баскетбол.
- Каква е равносметката от дейността на БАСС през тези 23 години, от които Вие сте председател вече трети мандат?
- За мене удовлетворението идва от факта, че успяхме да съживим интереса на децата от малките населени места към спорта, както желанието им да спортуват и да се доказват на спортните терени и писти. Ние търсим самородните спортни таланти и искаме от 800 деца да излязат поне 30 с възможности за развитие и бъдещи успехи в спорта. За тези години в игрите са се включили 1890 отбора от 178 малки населени места и между 15 и 16 000 деца.
- Как се финансира дейността на БАСС?
- Основно от държавния бюджет чрез Министерството за младежта и спорта (ММС). За нашата дейност правим задълбочен разчет на необходимата дейности и разходи, които главно са насочени към ежегодното провеждане на Държавните спортни игри на малките селища. Обмислят се и се пресмятат всички разходи, свързани с броя на участниците и техните треньори, настаняване, хранене, средства за награди и др. Необходими са между 40 и 50 000 лв. за организацията и провеждането на игрите през календарната година. Искам специално да подчертая, че през всичките години на игрите медалите и купите за победителите са изработвани от велинградските творци Борис и Радослав Костови.
- Предстои представянето на книга за историята на БАСС. Вие сте неин автор заедно с Илия Кисимов. Какво могат да научат читателите от нея?
- Книгата е озаглавена „БАСС и Държавните игри на малките селища 1993 – 2017“. Идеята ми е да споделя моята професионална кариера през последните 35 години, историята и дейността на БАСС, както и наученото от моите учители. Разказал съм за славата и успехите на българските спортисти, изказвам благодарност и признателност към колегите и треньорите за тяхната всеотдайност и безкористност при съвместната ни работа, за детския ентусиазъм в спортните състезания. Не на последно място е важната роля на общините, кметовете, спортните федерации и ММС, без чиято подкрепа и съдействие игрите са невъзможни. Само когато държавните и общински ръководители имат отношение към развитието на българския спорт, могат да се съхранят традициите в откриването на спортни таланти. Като потвърждение на това е една наша инициатива, която се надяваме да се проведе през октомври т.г. Подготвяме Национално съвещание за развитието на детско-юношеския спорт в малките селища. Предстои официалното представяне на книгата следващия месец.
Благодарим на г-н Караиванов, че екземпляр от книгата още преди нейната премиера бе подарен на вестник „Темпо“!
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.13 %
PM 2.5 µg/m3 27.67
PM 10 µg/m3 29.92

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай