Велинград - online - Във Велинград се проведе обществено обсъждане за язовир “Яденица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Във Велинград се проведе обществено обсъждане за язовир “Яденица”
Публикувано 2017-06-27 09:23:29 от Темпо

Строежът на бъдещия язовир Яденица беше предмет на общественото обсъждане на допълнителния доклад за ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), което се проведе на 21 юни 2017 г. във Велинград. Експерти, участвали в изготвянето на доклада, представиха темата пред присъстващите представители на МОСВ, Община Велинград и граждани.

Проектът включва изграждането на язовирна стена, малка ВЕЦ и реверсивен напорен тунел. Язовирът ще бъде разположен в източната част на планината Рила, на 21 км от град Белово, в землищата на общините Белово и Велинград. Малката ВЕЦ ще обработва екологичните води, които се пропускат за оводняване на река Яденица. През лятото пропусканите води ще осигуряват по-голямо водно количество в реката от съществуващото положение. Проект „Яденица“ ще бъде свързан с тунел към долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“ и ще обработва води от язовир „Белмекен“ с обем от над 140 милиона кубически метра. Тунелът е с дължина почти 7 км и диаметър 7 метра. ПАВЕЦ „Чаира“ е стратегически елемент на българската електроенергийна система и най-голямата помпено акумулираща централа в Югоизточна Европа. Проект „Яденица“ ще увеличи обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“ три пъти и ще позволи работа в генераторен режим 20 часа. Европейската комисия обяви Яденица за „Проект от общ интерес“, включен е и в десетгодишния план за развитие на енергийната система.
Плановете и първият доклад за ОВОС за язовира са още от 1995 г., но са спрени заради финансови спънки. Сега процедурата по ОВОС започва отново, а междувременно през 2012 г. язовир Яденица е обявен за обект от национално значение, а през 2015 г. е включен в националния план за инвестиции. С изграждането на язовира работата на ПАВЕЦ “Чаира” ще се увеличи от 6 на 20 часа в генераторен режим и от 8.5 на 22.5 часа в помпен режим, което дава възможност за годишно производство до 1 милион мегават часа.
Доцент Росица Николаева от екипа на изпълнителите на проекта подчерта, че по-голямата част от язовир Яденица попада на територията на община Белово. Община Велинград е отдалечена от обекта и има отношение само към определени елементи на ОВОС-а. Засегнатите територии в нашата община са държавен горски фонд в землищата на Юндола и Пашово, които са встрани от язовира. Според извършените проучваният строежът на язовир “Яденица” няма да окаже отрицателно въздействие върху чистота на въздуха в община Велинград. Няма опасност от замърсяване на водите на река “Яденица”, тъй като обектът разполага с канализация. Отпадъците и опасните вещества ще се транспортират през територията на община Белово до регионалното депо, като траспортът не минава през Велинград. Обектът е извън защитената зона “Яденица” и е отдалечен на около 300 метра. От УОГС “Юндола” няма възражения за унищожаване на ценни растителни видове при строежа на язовира, а по отношение на животинския свят ще се вземат мерки за защитени видове прилепи, каквито са се появили в галериите.
Направена е оценка на риска от наводнения, който тревожи жителите на Белово, пострадали сериозно от наводнението през 2005 г. Доц. Николаева подчерта, че оттокът на река “Яденица” се запазва като в момента и в Белово не трябва да има притеснения за наводнения. Бъдещият язовир дава възможност рисковете от наводнения да бъдат ограничени и избегнати, защото речните води могат да се прехвърлят в язовира и към ПАВЕЦ “Чаира”.
Оценен е и сезиомологичният риск, като доц. Николаева напомни, че благодарение на експертизата на професионалистите в България няма аварирали язовирни стени. Избран е вариантът за язовирна стена с асфалтобетонна диафрагма.
Множество въпроси към авторите на доклада зададе инж. Мрамор Полежански, който както през 1997 г., така и сега даде положително становище за строежа на язовира. Според него е по-добре да бъде избран вариант за язовирна стена със стоманетобетонна диафрагма заради карцерогените в асфалта. Той постави въпрос дали водите в язовир “Яденица” са предвидени и за питейно водоснабдяване, тъй като водата ще бъде една от най-ценните стоки в бъдеще. Доц. Николаева отговори, че България разполага с 330 милиарда кубика вода в язовирите си, но конкретно язовир “Яденица” няма да се ползва за питейно водоснабдяване заради спецификата на неговото предназначение.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.19 %
PM 2.5 µg/m3 32.47
PM 10 µg/m3 35.21

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай