Велинград - online - СХР и КС по туризъм предлагат: Клептуза и парковете на концесия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

СХР и КС по туризъм предлагат: Клептуза и парковете на концесия
Публикувано 2017-06-20 09:46:28 от Темпо

На свое заседание на 12 юни 2017 г. Консултативният съвет по туризъм в община Велинград е разгледал предложение на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Велинград и Западни Родопи. Обсъдени са и с две решения са приети проект за предоставяне на концесия на парковете на територията на Велинград и проект за визията и бъдещото стопанисване на района около Клептуза.

Тъй като на заседанието на Консултативният съвет по туризъм медии не бяха поканени, потърсихме повече информация от кмета Костадин Коев. По време на редовната си пресконференция в четвъртък, 15 юни, г-н Коев отговори, че е бил гост и е участвал в обсъждането в Консултативния съвет по туризъм. Той подчерта, че за момента това са само предложения и ще се види как ще се развие идеята, като “може това бебе и да не се роди”.
Темата засяга две от нещата, с които нашият град се слави и гордее: лесопарк Клептуза, който освен емблема на Велинград е и защитена територия и парковете, благодарение на които живеем и посрещаме гостите си в един от най-зелените градове в България. Когато се върви към подобни решения, е редно гражданите да получат максимално пълна и точна информация. Затова ето основните моменти от предложенията на Консултативния съвет:
ВИЗИЯ ЗА КЛЕПТУЗА
Според СХР Велинград - Западни Родопи в момента сградите и съоръженията на Клептуза са сериозен проблем за имиджа на туристическата дестинация Велинград и създават реална опасност за всички посетители. Затова се предлага ръководството на общината да вземе последователни мерки за решаване на проблема.
Първи вариант: в срок до 1 месец да се изготви количествено-стойностна сметка по идейния проект, който през 2014 г. спечели проведения от общината конкурс. В зависимост от калкулациите спешно да се потърси подходящо финансиране по европейска програма или кредит от ФЛАГ и в най-кратък срок да да започне ремонт, за да може през 2018 г. Клептуза да посрещне с нов облик празниците по случай 70 г. Велинград и 10 г. СПА столица ан Балканите.
Втори вариант: ако проектът в този му вид се окаже неосъществим, се предлага спешно да се направи нов конкурс за нов идеен проект, който да бъде по-реалистичен и да е осъществим във възможно най-кратки срокове - лятото на 2018 г.
Трети вариант: при положение, че общината не е в състояние са се справи със осбствени сили и средства, то СХР и Консултативният съвет по туризъм предлагат експресно да бъде взето решение за провеждане на явен търг/конкурс за концесиониране на обект “Парк и езера Клептуза”. Към документацията за концесията да се предвиди приоритетна възможност за предоставяне на определен дебит минерална вода за геотермално отопление на сградите в комплекса. Да се даде възможност на бъдещия концесионер сам да предложи собствен проект за модернизация на Клептуза, в който да бъдет включени по негово желание и без ограничения (освен законови) различни по предназначение търговски обекти и площи. Да се заложи изискване за сериозни банкови гаранции, а общината да скъси всички процедури, като приеме реализацията на проекта за приоритетна. Проекът да бъде подложен на обществено обсъждане и, ако няма съществени забележки, за бъде одобрен в кратки срокове.
ПРОЕКТ ЗА КОНЦЕСИЯ НА ПАРКОВЕТЕ
Според СХР и Консултативния съвет по туризъм целта на предложението е да се намерят по-ефективни начини за управлението на парковете във Велинград. Вносителите на идеята изчисляват, че при отдаването на парковете на концесия общината ще може да пренасочи към други дейности около 400 000 лева, които са предвидени годишно за озеленяване. Те предлагат общината да отдаде на концесия парковете публична общинска собственост при Болницата, Двореца, Кремъчна баня, Финансовото и др. Обсъждан е вариант за концесия на други паркове, включително парк Вельова баня.
Задължение на бъдещите концесионери ще бъде да осигурят осветление, паркова мебел, охрана, текущи ремонти и поддръжка и ще изградят необходимата среда за отдих. Предложението е за сметка на инвестициите за целия срок на концесията концесионерът да не плаща концесионни такси. Предвидено е в парковете, които бъдат дадени на концесия, да бъдат изградени кафенета, сладкарници, ресторанти, клубове за открит и закрит фитнес, тенис на корт и на маса, водни атракциони, картинг, луна парк, подземни и/или надземни паркинги и др. Предлага се концесионерите да имат право да отдават под наем търговски площи в парковете. В предложението се сочи, че наред с платените детски площадки и съоръжения концесионерът ще трябва да осигури и безплатни такива.
Кметът Костадин Коев каза, че идеята за концесиониране на паркове е взета от Столичната община и че ако предложението бъде одобрено, ще се изработят ясни критерии, за да може бъдещите концесии в парковете “да не станат като “Рим”, а като “Милениум”.
След дългото обществено очакване какви са намеренията на общинското ръководство за бъдещето на Клептуза отговорът вече е факт. Факт са и идеите за парковете. Дали тези предложения, неприсъствали в нито една предизборна програма, ще срещнат одобрението на велинградчани? Общинарите явно ще взимат “спешни” решения за “експресни” процедури. Така че сега е времето да питаме, да коментираме, да предлагаме. Страниците на “Темпо” са отворени за изразяване на различни мнения по тези толкова важни за нашия град теми - сега, за да не стане късно.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.11 %
PM 2.5 µg/m3 32.27
PM 10 µg/m3 35.02

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води