Велинград - online - Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода
Публикувано 2017-06-20 09:28:39 от Темпо

В рамките на своята програма по проекта “Твоят час” групата на младите еколози във ВУИ “Ангел Узунов” в Ракитово посети Плиоценския парк и крепостта Цепина край село Дорково. Идеята е надграждане на изученото в часовете по биология за изчезнали видове организми, за разпространени растения и билки в района на Западните Родопи. А участниците от Клуб „Млад журналист” се възползват от възможността да вземат поредното интервю - този път от екскурзовода на Плиоценския парк и да отразят впечатленията на момчетата от ВУИ при посещението на туристическите атракции.

Организатори на проявата са Галя Димова - ръководител на групата на младите еколози, Георги Костов - психолог, Надежда Димова - социален педагог, Иван Ковачев - възпитател и Свилен Топчиев - ръководител на клуб „Млад журналист”. Участват 11 ученика от клубовете на еколозите и журналистите.
Христос Тодоров и Петър Илиев от клуб „Млад журналист” разговарят с Ясен Максудов, екскурзовод в диорама „Плиоценски парк” от самото начало на неговото създаване. Младият екскурзовод споделя: “Малко след като завършихме специален курс за екскурзоводи през 2013 г. стана ясно, че аз съм един от избраните да работя тук. Първата беседа изнесе проф. Николай Спасов на 19 септември 2013 г. Тя бе за президента Росен Плевналиев и за официалните гости, който бяха пристигнал за откриването на музея. Проф. Спасов разказа накратко за българо-френската експедиция, проведена през периода 1985 – 1987 г., на която той е бил ръководител заедно с проф. Ербер Тома от Колеж дьо Франс. Той отбеляза и уникалността на диорама „Плиоценски парк”, която в момента е единственият в Европа палеонтологичен музей на мястото на разкопките. След края на беседата си, проф. Спасов каза простичко: „Колега, аз свърших. От този момент нататък грижата за посетителите на музея е твоя”. През този ден, освен от официалните гости, музеят бе посетен и от много жители на с. Дорково. Те са следили разкопките, коментирали са много пъти резултатите от експедицията и сега бяха дошли да видят експозицията и мастодонта в естествен ръст. Нямаха нужда от беседа. За мен това бе добре дошло, защото бях малко притеснен и не знаех как ще говоря след проф. Спасов. Ето така се получи, че първата ми беседа бе на другия ден и бе за група от Кипър.”
Младите журналисти продължават да питат, а Ясен Максудов отговаря:
- Интересна ли е работата на екскурзовода?
- По принцип да, защото се срещаш с много хора. За тях това, което казваш, е ново. Но екскурзоводът трябва да повтаря беседата си понякога по десетина пъти на ден. В такъв момент се радвам, ако има въпроси. Мога да кажа нещо различно, да се опитам да направя нещата индивидуални, да се създаде емоционална връзка с посетителите.
- Мастодонтът изглежда като истински. Има ли наистина нещо истинско в него?
- Идеята на диорамата е да се създаде илюзия, че сме в естествената среда на животните. Освен на мастодонта, има макет и на маймуна. Те са в естествената си среда от треви, дървета и храсти, като постепенно тревите, храстите и всичко останало преливат в същите или подобни на тях от снимките на стената. Получава се дълбочина на картината. Слушаме звуците и гледаме в далечината представители на над 30 животински вида, повечето от които вече са изчезнали. Илюзията е почти пълна, но мастодонтът и маймуната са изработени от пластмаса и фибран. От органичен материал са само космите и миглите им.
- Формата на музея е интересна. Какво ще кажете за нея?
- Музеят е с форма на цилиндър. Това е идея на арх. Явор Йорданов от Сдружение „Природа на заем”. Първоначално е трябвало всичко да е от стъкло и да се гледа вътре, но после стъклото остава само на тавана. Оказа се, че стъклото от тавана действа като лупа и слънчевите лъчи могат да нагреят, да разтопят и да повредят макета на мастодонта. Затова върху стъклото впоследствие е хвърлено специално покривало.
За нас всичко тук е много интересно, казват учениците от ВУИ “А. Узунов” и учебната им eкскурзия продължава към крепостта Цепина.
Христос Тодоров, Х клас, Петър Илиев, ХІІ клас, Свилен Топчиев, учител

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.25 %
PM 2.5 µg/m3 32.45
PM 10 µg/m3 35.51

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica