Велинград - online - Сбъдна се един от заветите на дарителката Цвета Шуманова 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Сбъдна се един от заветите на дарителката Цвета Шуманова
Публикувано 2017-05-23 08:26:40 от Темпо

35 години след като Цвета Шуманова-Дамянова дарява къща и имот в центъра на родния си Велинград, една от нейните заръки най-после е факт. На 18 май - международeн ден на музеите, в Къщата на Цвета отвориха врати 3 ателиета за приложно изкуство. В тях майстори ще учат деца на български народни занаяти: Айка Дивова от Драгиново ще им показва тайните на тъкането и работата с плъст, Ани Попова ще работи заедно с тях в ателието по грънчарство, а с Альоша Кадьов ще овладяват трудното и красиво изкуство на дърворезбата.
Ще има и специална група за оцветяване на заготовките за ателиетата, ръководена от Кръстьо Мичев. Така българската традиция, която Цвета Шуманова цял живот е следвала и пазила, ще продължи да живее в новия век и новото поколение българи-велинградчани.
Ателиетата за приложни изкуства са в приземния етаж на къщата и за ремонта на помещенията много труд са вложили Историческият музей и общината. Откриването започна със спомен за дарителката Цвета Шуманова, за чийто живот разказа Надежда Ангелова, уредник в музея. Тази година се навършват 120 години от раждането на Цвета в семейството на Здравка и Тодор Шуманови. Тя учи в Лъджене и Пловдив, 3 години учителства в родното си село, а после любовта към плетенето, шиенето, тъкането, бродирането я отвежда в Модната академия в Дрезден и към специализиране по машинно тъкачество в Лайпциг, Германия. След това започва да учи медицина в швейцарския град Берн, като успоредно с това води часове по ръкоделие и постъпва във фабрика за текстил и бродерия. Получава диплома за рентгенов техник в Цюрих, омъжва се за Константин Георгиев от Банско и през 1933 г. двамата заминават за САЩ. Цвета прекосява океана заедно с колекцията си бродерии, купува стан, започва да тъче и в разгара на голямата икономическа криза отваря малко магазинче със стоки, в които вплита багрите и красотата на българските шевици. Младото семейство губи всичко заради кризата, но “любовта към България ни дари с кураж”, споделя Цвета. Надмогнала трудностите, тя прави над 100 изложби в различни американски градове, изнася лекции, прави копия на картини на любимия си художник Владимир Димитров-Майстора, извайва скулптури. На 14 декември 1955 г. на церемонията по приемането на България в ООН Цвета Шуманова носи българския флаг и излиза на трибуната в собственоръчно ушита и избродирана национална носия. 50 години тя популяризира българското изкуство в САЩ, 17 пъти се връща в България, а през 1972 г. прави първата си изложба във Велинград. 10 години по-късно със съдействието на Людмила Живкова Цвета Шуманова построява къщата в центъра на Велинград и я дарява на НДФ “13 века България”. Дарява и тъкани, картини, скулптури, плетива, станове, за да бъде продължено делото й. Още много може да се разказва за тази изключителна жена, както го прави и изложбата “Дарителката Цвета Шуманова”, която вече е експонирана за постоянно до ателиетата.
Поздравителен адрес от кмета Костадин Коев до Историческия музей връчи Марияна Зинкова, която определи възраждането на ателиетата като символичен мост между миналото и бъдещето. Вълнението, че изпълняват волята на дарителката, споделиха директорката на музея Снежана Велева и етнологът Георги Куманов. Всеки от гостите на откриването получи ценен дар - малка покривка с щампа на българска шевица от Цвета Шуманова.
Ателиетата вече работят, а следващият етап е организирането на лятно училище за децата, които проявяват интерес към българските занаяти.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.27 %
PM 2.5 µg/m3 38.57
PM 10 µg/m3 41.21

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай