Велинград - online - Поклон пред саможертвата на Вела 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Поклон пред саможертвата на Вела
Публикувано 2017-05-09 09:32:24 от Темпо

С панахида, отслужена от отец Иван, на 3 май започна отбелязването на 73 години от смъртта на Вела Пеева. Край паметника на патрона на Велинград под “Кисловодск” се събраха много хора, пред които кметът Костадин Коев определи Вела Пеева като нашата героиня с висок морал и идеали, символ на вечния стремеж към свобода и съвършенство. Името на Вела ни задължава да пазим историята, да ценим вярата и стремежите на обикновената девойка и да се поклоним пред нейната саможертва, каза Костадин Коев.

Никола Делиев, председател на НЧ “Васил Левски-1904” и общински съветник, се върна 73 години назад, към 3 май 1944 г., когато властите не разрешават загиналата в сражение на Бялата скала партизанка Вела Пеева да бъде погребана по християнски обичай. Тялото на 22-годишната Вела е погребано до лобното й място, а до 20 май 1944 г. главата й остава в сградата на старото училище в Лъджене, която е била превърната в казарма. След тази дата главата на Вела е заровена на мястото на днешния паметник, което по онова време е извън селото. След 9 септември 1944 г. събират тялото и главата и на 26 октомври е извършено погребение в Каменските гробища. През 1978 г., когато се отбелязват 30 години от създаването на Велинград, чийто патрон става Вела Пеева, по проект на архитект Балджиева общинските каменоделци Александър Ушев и Марин Вълев създават паметника под “Кисловодск”. На 23 април 1978 г. костите на Вела са извадени и на 4 май са положени в основите на паметника, разказа Никола Делиев. Той благодари на кмета К. Коев, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и на горското стопанство за почистването на пътеката и паметната плоча на Вела в местността Бялата скала.
Деца от школата “Журналисти” към ЦПЛР-ОДК с ръководител Нина Маврикова изпълниха свои авторски стихове за Вела Пеева, а водещият Иван Гергев прочете дареното същия ден на общината стихотворение “При кладенчето на Вела Пеева” от поетесата Гергина Давидова от Червен бряг. Две песни, посветени на Вела, изпълни носещата нейното име Група за стари градски песни към НЧ “В. Левски-1904” с художествен ръководител Иван Пещерски.
С венци и цветя паметта на Вела Пеева почетоха Общинска администрация, Общински съвет, ГЕРБ, БСП, Историческият музей, СОСЗР, общинският съвет на читалищата, ДГ “Радост”, ОУ “Н. Рилски”, ОУ “Хр. Ботев”, СУ “В. Левски”, СУ “Св.св. Кирил и Методий”, ПГГС “Хр. Ботев”, ПГД “Иван Вазов” и граждани.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай