Велинград - online - Велинградчанин консултира българи в Германия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Велинградчанин консултира българи в Германия
Публикувано 2017-05-09 09:29:35 от Темпо

Велинградчанинът Николай Млеканов от няколко години следва и работи в Германия. 31-годишният наш съграждани е завършил първо ОУ “Христо Ботев” в кв. Каменица, после ПГГС “Христо Ботев” във Велинград, а висшето му образование е бакалавърска степен по „Политология” в ПУ „Паисий Хилендарски”. В момента учи за магистър по „Политически науки” в университета в Хайделберг. Работи като съветник към проект „Справедлива мобилност” в град Маннхайм. Той е един от петимата българи в Германия, които консултират българите-мигранти по социално-трудови въпроси.

Манхайм се намира в югозападната част на Германия, във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Разположен е между градовете Франкфурт и Щутгарт и е на около 20 км от Хайделберг. Възможности за контакт с Николай Млеканов са: тел. (+49) 0621 150 470 14 и 004915129415161, като и E-Mail nikolay.mlekanov@faire-mobilitaet-mannheim.de. Адрес в Германия: Gewerkschaftshaus Mannheim , Hans-Bockler-Stra?e 368161 Mannheim, Deutschland.
Разговаряхме с Николай Млеканов за същността на неговата работа и реалната полза за българите в Германия по проекта „Справедлива мобилност”.
- Николай, от кога работиш като консултант към Федералната организация на Съюза на германските синдикати (DGB) в град Манхайм?
- Здравейте, имам удоволствието да бъда част от едан огромна организация от 1 март тази година . Централните немски синдикати имат дълга история. Основни цели са по-добри условия на труд, достойно заплащане и опазване здравето на работниците. Организирани, солидарни и единни , повече от 6,5 милиона членове имат силата да променят. Моите лични усилия ще бъдат насочени в същата посока, само че към и за моите сънародници, конкретно чрез проекта „Справедлива мобилност”. Надявам се на успехи в бъдеще.
- В какво се изразява дейността на консултанта?
- Дейностите на консултанта обхващат най-вече следното: информация и консултации на работници от България по трудови и социалноосигурителни въпроси като заплащане, работно време, социално осигуряване и протоколиране и анализ на извършените консултации. Те се извършват както в офиса на консултативния център в град Манхайм, така и на терен , когато е наложително. Инициирането на информационни мероприятия също е част от дейността на консултанта.
- С какво помага проектът „Справедлива мобилност” на мигрантите?
- Проектът “Справедлива мобилност” помага за налагането на справедливи заплати и справедливи трудови условия за работниците от държавите на ЕС от Централна и Източна Европа на германския пазар на труда. Проектът е предназначен да помага на работниците мигранти от България и Румъния. Работницитe-мигранти по начало изпитват голяма нужда от информация по отношение на германското трудово и социално законодателство. Някои работодатели се възползват от този факт, както и от липсата на достатъчно владеене на немския език и наемат мигрантитe при условия на труд, които не съответстват на законовите изисквания в Германия. Ние им предлагамe безплатнa консултация и обучение на място на български език. Убедени сме, че само този, който знае правата си, може да ги защитава.
- Какви рискове има за работниците, ако не си знаят правата?
- Много често работниците полагат извънреден труд, който не им се заплаща - например в селското стопанство по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. Освен това те биват настанявани в места за подслон - т. нар. контейнери, разположени на полето или на строителната площадка, където условията на живот често са недостойни: по 4-5 души живеят в малка стая без гардероб, маса, столове и хладилник, a общите санитарни и кухненски помещения са недостатъчни за всички, пестеливо оборудвани или мръсни. В сферитe на строителството, селското стопанство, почистването на сгради, месопреработвателната промишленост, транспортa и логистикатa не са рядкост случаитe, в които работниците мигранти се сблъскват с добре организирани престъпни мрежи на пазара на труда, с участието и на чуждестранни агенции за трудово посредничество (например румънски) и чуждестранни фирми в качеството си на подизпълнители (включително и български). Българските и румънските граждани имат всички права на граждани на Европейския съюз и могат да се ползват неограничено от всички предоставени свободи. Няма и не може да има “второ качество европейци”.
- На какво могат да разчитат мигрантите, когато се обърнат към вас?
- Работниците мигранти напускат за дълъг период своята родина и своето семейство, за да работят в чужда страна. Те оставят уют и обкръжение, в което са израснали и което познават. В приемащите страни никой не говори техния език. Разбирането и завързването на контакти е трудно. Това е особено тежко, ако те изпаднат в трудности - било то злополука или проблеми със заплащането. Ние работим съвместно с различни немски институции. Необходимата първоначална информация е конкретно обработена, след което влизаме в контакт с служба „Финансов контрол”, местните трудови борси, общини, различни социални, църковни и политически организации, фондации, посолството на Република България и много други. Казано накратко - има ли проблем, има и решение.
- И в заключение да припомним най-важните акценти в проекта „Справедлива мобилност”.
- В най-кратък вид може да се каже, че основната задача на проекта е оказване на съдействие на мобилни работници от държавите на ЕС от Централна и Източна Европа при налагането на справедливи заплати и справедливи трудови условия на германския пазар на труда. А начинът за постигането е чрез консултация на мобилни работници на техните национални езици за техните права и възможности в Германия. Към това се добавя изготвяне и разпространяване на информация и на материали за образование и обучение.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.32 %
PM 2.5 µg/m3 35.59
PM 10 µg/m3 37.92

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай