Велинград - online - Повишение на такси и наеми, талони за синя зона и повече контрол 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Повишение на такси и наеми, талони за синя зона и повече контрол
Публикувано 2017-04-04 13:17:54 от Темпо

На 29 март 2017 г. в голямата зала на община Велинград се състоя обществено обсъждане на Оздравителния план на общината за периода 2017-2019 г. На общественото обсъждане, обявено на 27 март единствено на сайта на общината, не присъства нито един гражданин. Инетресуващите се трудно биха се запознали и с текста на плана, защото той не бе качен на посочения в поканата линк, а на друго място в сайта. По о време на обсъждането в залата бяха единствено няколко служители от ОА и председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев,а на финала се включиха зам.-кметът Атанас Палигоров и общинският съветник Радка Димитрова.

Оздравителният план бе представен от Янка Тренчева, началник отдел “Финанси и бюджет” в ОА. Тя припомни, че до изготвянето на такъв план се стигна, след като Велинград попадна в списъка на 36-те общини с финансови затруднения, определени по критерии от Министерството на финансите (МФ). С писмо от МФ от 9 юни 2016 г. Община Велинград влезе в процедура на финансово оздравяване и започна и изготвянето на плана. Той е базиран на текущото финансово състояние на общината, което е тежко заради натрупани големи задължения през предходния кметски мандат и последвалите съдебни процедури. Целта на оздравителния план е да доведе до трайно оздравяване на общинските финанси, като политическата отговорност за строгото спазване на финансовата дисциплина се носи от кмета Костадин Коев и ръководството на общината.
С плана общината иска безлихвен заем от МФ на стойност 3 милиона лева. С тези пари ще бъдат разплатени стари задължения: 1 482 552 лева за неплатени вноски за депониране на отпадъци към РИОСВ и 1 517 441 лева за задължения към доставчици, като сред тях не попадат три фирми, с които общината води съдебни дела - “Еко Титан”, “Айрмед” и “Евинис”.
Оздравителният план включва система от общо 10 мерки, които и без това са задължение на Общинска администрация:
1. Кампания за събиране на стари недобори от местни данъци. През юни 2016 г. общината изпрати на длъжниците покани за доброволно плащане на данъци за периода от 2006 г. насам. Натрупаната сума е близо 3 милиона лева, а кампанията ще продължи и през 2017 г. Ако данъчните задължения не бъдат внесени доброволно, общината ще пристъпи към принудителното им събиране.
2. Увеличаване на събираемостта от данъци за текущата година. Тъй като събираемостта е под средната за страната, общината ще предприеме мерки и ще затегне контрола. Нови постъпления се очакват от въведения през 2017 г. годишен данък за таксиметровите автомобили.
3. Увеличаване на таксата за битови отпадъци с 0.5 промила. През годините събираемостта на тази такса също е под средната за страната. Планираното увеличение би прибавило приход от 277 456 лева, но ако събираемостта е на 100%.
4. Подобряване на събираемоста от други такси: такси за детски градини, приходи от реклама и разрешителни за водоползване.
5. Туристически данък - общината планира да повиши приходите с въвеждането на системата ЕСТИ, която има възможност за текущ контрол на декларираните нощувки в реално време.
6. Подобряване събираемостта на приходи от наем на общинска собственост - очакваните мерки са актуализиране на цените за наеми, сключване на анекси към договорите, повишение на цените на общинските имоти през 2018 г. и др.
7. Привличане на допълнителни средства от регистрация и категоризация на новооткрити хотели и места за настаняване.
8. Приходи от такси за пазари, тържища, тротоари, улични платна и др. Общината планира през 2017 г. да въведе талони за синята зона, като ограничи субективния фактор и повиши приходите от местата за паркиране с 66%.
9. Оптимизация на структурата и разходите за персонал. Като съществен за общината е определен разходът за наетите на граждански договори. Отчетено е, че оптимизацията на структурата на ОА е затруднено от липсата на квалифицирана работна ръка в общината.
10. Капиталови разходи - планира се да бъдат ограничени до размера на субсидията.
Оздравителният план бе гласуван от Общинския съвет на сесията на 30 март. Единственият спор бе във връзка с дължимата сума от близо 1.5 милиона лева към РИОСВ, за която Александър Гагов попита къде са парите, щом таксите не са внесени. Кметът Костадин Коев съобщи, че на 6 април ще излезе пълният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. От дълго чакания доклад на АДФИ може би ще получим отговор поне на част от въпросите как Община Велинград стигна до тежкото финансово състояние и до нуждата от план за финансово оздравяване.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.85 %
PM 2.5 µg/m3 23.02
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай