Велинград - online - Поредно “златно” доказателство за ансамбъл “Драгиново” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Поредно “златно” доказателство за ансамбъл “Драгиново”
Публикувано 2017-04-04 13:02:31 от Темпо

На 25 март в Пловдив се проведе Първият фестивал със състезателен характер “Орфееви таланти”. Нашата община бе представена от Ансамбъл за автентичен фолклор “Драгиново” с. Драгиново с главен художествен ръководител Грета Кадьова. За нея участието е било особено важно, защото по думите й “От 2-3 години не сме участвали във фестивали и конкурси със състезателен характер и беше крайно време да видим къде сме.”

Авторитетно жури под ръководството на диригентката на хора на космическите гласове Ваня Монова оцени ансамбъл “Драгиново” с най-високата награда “Златна лира”. Това е поредното “златно” доказателство за хармония, красота и талант на гласове, танц и носия, които нашите представители притежават и носят в сърцата си. Аплодисментите и сълзите в очите на жури и публика както и признанието, че показват “аовтентичен фолклор, интелигентно поднесен” определи участие на драгиновския ансамбъл и на заключителния концерт в Дома на армията в Пловдив.
Ето какво сподели Грета Кадьова след поредния успех: “На сцената на Пловдивската филхармония, където беше нашето представяне, излязахме с двугласно акапелно, характерно за нашия край изпълнение на шест от всичките четиридесет изпълнители на Ансамбъла на песента “Каква мома видях, мамо, в горната махала...”. Последваха ни и останалите и това бе знак цялата зала да започне с аплодисментите, а на финала председателката на журито да дойде на сцената да ни се поклони и със сълзи на очите да изрази въхищението си от нас и да ме попита “Как ги учите?”. Отговорих й, че дотук се стига - 47 години да не слезеш от сцената без злато, с много труд, постоянство, любов към хора и традиции в името на родината България. А младите ръководители, които се занимават с автентичен фолклор, трябва да внимават, защото това е не само съдба, но и класиката на нашия народ, на България. И не по- малко важно е, ти да го мажеш, за да го предадеш и като пример на младите хора. Освен това трябва да знаеш как много умело да го пипнеш този наш роден фолклор заради новостите и интелигентно да го поднесеш, за да привличаме младите хора, за да я има нашата родина България.
Фолклорът в България няма да загине, но ще бъде някак си по-добре за всички нас, които работим в името на духа и културата българска, ако властимащите виждаха “чудото”, което всеки един от нас сътворява на сцената. Тогава щяха със сърцата си да разберат, защо трябва да се подобри финансирането на самодейните творчески колективи и на най-уникалната българска институция - Читалището. Ако хората още не са разбрали, нека им кажа, че читалищата са тези, които пазят децата ни от лошите пороци на улицата и така пазят България.
Искам и да благодаря на кмета д-р Коев, който не наруши традицията, създадена от велинградските кметове и с абсолютното си уважение към нас и нашия ансамбъл за пореден път ни помогна да участваме и в този фестивал. Благодарности и за зам.-кмета на общината Сергей Кичиков, на кмета на Драгиново Бисер Маджиров и председателя на НЧ “Методи Драгинов” Емил Налбантов.
Освен това моля чрез в. Темпо” да се намери финасиране и да се създадат школи за битови инструменти - кавал, тамбура и тарамбука, а и за акордеон, все инструменти типични за нашия край.
За мен и за целия ансамбъл бе особена чест думите и поканата на странджанската певица Златка Ставрева: “Останах в захлас, такова чудо не бях чувала. Каня ви на нашия фестивал в Китен, за да ви видят, чуят и насладят на автентичното народно пеене, хора и носии.” Председателката на журито Ваня Монова също ни покани на фестивала “Приморска перла” в Приморско.
Пожелавам на целия ансамбъл “Драгиново” и на всички, които по един или друг начин са свързани с него, много здраве и де не забравяме никога, че сме силни, защото сме заедно - аз, гласовитите момичета и създадените от мен изключителни музиканти като Митко Дедов и Джамбо Налбантов...
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.66 %
PM 2.5 µg/m3 16.12
PM 10 µg/m3 27.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай