Велинград - online - Започна нов пазарлък за управител на общинското “ВКТВ” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започна нов пазарлък за управител на общинското “ВКТВ”
Публикувано 2017-02-28 09:39:18 от Темпо

На 15 май 2017 г. ще се проведе конкурс за избор на управител на общинската фирма “ВКТВ”. Това реши Общинският съвет на сесията на 23 февруари 2017 г. с 19 гласа “за” и 5 “въздържал се”.
Предложението за обявяване на конкурс за управител на “ВКТВ” бе повторно внесено от кмета Костадин Коев, след като през януари точката бе оттеглена от дневния ред.
Дебатите откри съветникът Александър Гагов с искане този, който преди време е предложил за временно изпълняващ длъжността управител Йордан Нанов, да се извини на Общинския съвет. Според Ал. Гагов съветниците са били подлъгани за гласуват за врид управител, който няма право да заема тази длъжност заради липса на образователен ценз. “Знаем какви са политическите договорки, всички ги правим, но ги правете в рамките на закона”, посъветва съветникът и кандидат за депутат.
Екатерина Каферинова настоя, че не е време да се обсъжда врид управителя Йордан Нанов, който дотук добре си е свършил работата, но Общинският съвет е длъжен да спази закона и да обяви конкурс. “Обстоятелствата бяха такива, назначихме го временно”, каза Георги Мяшков. Сашка Целева припомни, че Йордан Нанов е бил предложен от ГЕРБ, като са били спазени изискванията на Търговския закон, в който за разлика от Наредбата за общинските дружества на община Велинград няма изискване за висше образование. Предложението е било подкрепено от голяма част от съветниците и затова всички сме отговорни за работата до момента, подчерта С. Целева. Тя призова да не се рови назад, за да не се правят сравнения с хора, които са подкрепяли предишния управител на “ВКТВ”.
В защита на работата на Йордан Нанов, особено във връзка с определянето на вододайните зони в района на “Грънчарица”, което временно спря концесионните намерения за създаване на волфрамова мина, се изказа и София Ключкова от ИК “Да поработим за Велинград”. Част от думите й за предишните управители на фирмата обидиха съветника Никола Делиев, който също е управлявал “ВКТВ”. Той подчерта, че в годините са били проучени всички вододайни зони с изключение на Бистришката деривация и това е нова вододайна зона, чието проучване и оформяне е разпоредено от Й. Нанов.
Откриването на процедурата по конкурса бе подкрепено от 20 съветници, а шестимата от “Бъдеще за община Велинград” и “Заедно за Велинград” се въздържаха.
Изборът на комисия, която да проведе конкурса, се превърна в показен пазарлък и симптом, че всяка от политическите сили има свои залози и интереси. Първоначално съветниците гласуваха комисията да има 7 членове. Обаче бяха издигнати 10 кандидати, 4 от тях от ГЕРБ. Това предизвика недоволството на малките партии и Ал. Гагов предложи 7-членната комисия са влезе по един представител на всяка от партиите в Общинския съвет. След оспорвано гласуване, в което ГЕРБ и ДПС бяха против, предложението бе прието. Но отново се стигна до патова ситуация, защото броят на партиите и коалициите в местния парламент не е 7, а 8. Екатерина Каферинова предложи и всички приеха компромисното решение комисията да бъде от 9 съветници, като двама от тях да са от ГЕРБ.
В комисията, която ще проведе конкурса, бяха избрани: Ирина Шумарова (ГЕРБ) - председател, Никола Делиев (БСП) - секретар, Тодор Шейнов (МК “Патриоти”), Пламен Хаджиев (ДПС), Радка Димитрова (МК “Бъдеще за община Велинград”), Радослав Димов (МК “Заедно за Велинград”), Александър Даскалов (Народен съюз), Орце Орцев (СДП) и Валентин Бозев (ГЕРБ).
Срокът за подаване на документи от кандидатите за управител на “ВКТВ” е 15 април, а датата на конкурса е 15 май 2017 г.
Цялото решение бе подкрепено от 19 съветници, петима от ГЕРБ, ДПС и СДП се въздържаха, а С. Целева излезе от залата по време на гласуването. Кметът К. Коев беше в залата, но не се изказа.
Начинът, по който стартира конкурсът, силно напомня предишни процедури, започнали и завършили с предизвестен избор. Ред е на поредните договорки, които вече години наред превръщат всеки конкурс за ръководна общинска позиция във Велинград във фасада, зад която се крият политически, икономически, лобистки и лични интереси.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води