Велинград - online - Нови правила за прием в I клас и детски градини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нови правила за прием в I клас и детски градини
Публикувано 2017-02-28 09:37:59 от Темпо

Приемът на ученици в първи клас в общинските училища от следващата учебна година ще се осъществява по правила, съобразени с промените в Закона за предучилищно и училищно образование. В населените места, където има повече от едно общинско училище, се въвеждат критерии за класирането на първокласниците. Системата за прием ще важи само за Велинград, тъй като в останалите селища от общината има само по едно училище.

Директорите на училищата във Велинград ще обявят и започнат процедурите по прием на първокласници през март 2017 г. Водещ критерий при приема е близостта до общинското училище по настоящ адрес на родителите. План-приемът за първи клас се публикува на сайтовете на училищата с подробна информация за организацията на обучението, обедното хранене, изучаваните чужди езици и др. Родителите (настойниците) подават заявление за участие в класирането, като по-ранната дата на заявлението не дава предимство. Предвидени са три класирания по график, който се оповестява предварително, а резултатите от всяко класиране се поставят на информационни табла и на сайта на училищата. Всяко дете може да бъде класирано само в едно общинско училище. Записването се прави от училищна комисия при наличието на всички нужни одкументи. Контролът по спазвянето на условията и реда за класиране и записване се осъществява от ресорния заместник-кмет в община Велинград.
На сесията на 23 февруари Общинският съвет прие и Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. Директорът “Хуманитални и социални дейности” в ОА Мариана Зинкова увери съветниците, че наредбата е в синрхон с новия образователен закон и е изработена след серия от обсъждания в работни групи.
Според приетата наредба записването на децата в общинските детски градини се осъществява по желание на родителите или настойниците, а постъпването е целогодишно. Децата постъпват в общинска детска градина не по-рано от учебната година, в която навършват 3-годишна възраст. В яслените групи се приемат за отглеждане деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. Децата могат да се преместват в друга общинска детска градина през цялата учебна година, но при наличие на свободни места. Свободните места се обявяват от директора на информационни табла в детската градина. Заявления за постъпване се приемат целогодишно след обявяване на свободните места, като по-ранната дата на заявлението не дава предимство при класирането. Срокът за подаване на заявления за прием на деца, навършващи 3 години в годината на приема за първа възрастова група, е в периода от 15 януари до 1 юни. Деца със специални образователни потребности и хронични заболявания се приемат с предимство. В наредбата подробно са описани нужните документи, които родителите подават за записване на детето.
Предучилищното образование е задължително при навършването на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират формата - целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна. Задължителното преучилищно образование се осъществява освен от общинските детски градини и от общинските училища, които могат да осигурят нужните условия.
Таксите, които се заплащат за ползване на общинска детска градина, се определят по Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на община Велинград.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай