Велинград - online - Заедност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Заедност
Публикувано 2016-08-09 10:44:29 от Темпо

Преди време ме впечатли началото на една телевизионна рубрика, която, кой знае защо, не просъществува дълго. Рубриката се казваше “Заедност”. Помислих си колко точно тази дума пасва на необходимостта от всеобщо пречистване от егоизма на разделението, носещ само беди на хората, за връщане към изначалната човешка същност, сърцевината на която е енергията на любовта. Тя, тази енергия, е силата, която крепи равновесието и не дава злото да вземе превес.

Само че днес живеем в друга реалност - на изкористена любов, на накърнена красота, на отровена жизнена среда, на рушене на вече създаденото; на търговия с умове и с позиции в обществената йерархия, на доминиране и безскрупулно отстояване на интереси. Властта и парите стават личностни характеристики, извечните човешки добродетели - средство за популизъм и манипулация, противопоставянето и разделянето - политика. Прибавете фанатизма, вдъхновен от омразата, който също е политика, както и тероризма - най-извратената модификация на човешката същност и картината става черна. Потърпевши са така наречените обикновени хора. А виновни за всичко са политиците. Затова тази рубрика сякаш внесе нещо ново и оптимистично. Съвсем за кратко. Целта й, мисля, беше да въздейства върху неубедените още, предубедените, безразличните и съмняващите се в силата на националното единение. Или на журналистите не са достигнали сили, за да бъде рубриката отстоявана, или мотивацията е била слаба, или пък натискът е бил решаващ.
Но думата ЗАЕДНОСТ има и много по-широк смисъл. В световен аспект би изразила волята, единомислието и единодействието на планетарна коалиция срещу тероризма, погубил и погубващ толкова хиляди невинни хора, до пълното му изкореняване. Чудесно би изразила волята на народите.
Всеки народ е неповторима цялост със своята история, традиции, култура, начин на живот, национални ценности, религиозна принадлежност. И всички заедно съставляваме човечеството, чийто общ дом е планетата Земя. Това, което ни свързва, е грижата и тревогата за съдбата на планетата и това, което наричаме общочовешки ценности: свободата, демокрацията като обществен механизъм, осигуряващ достойинството на личността; нравствените критерии, формиращи понятията за добро, справедливост и щастие, цяла поредица от морални, икономически и естетически разбирания, пренебрегването или елиминирането на които слагат съдбовен отпечатък върху всички, носят страдания и разруха. Примери за това има много. Злото шества с ужасяващи модификации по планетата, отнемайки живота на хиляди невинни хора. Човечеството е в стрес. Заплахата над него ще стои дотогава, докато не се изтръгнат корените на тероризма.
Светът има общ проблем, който може да реши с усилията на всички здравомислещи сили, с тяхната всеобща убедителна, решителна, неотстъпна и успешна ЗАЕДНОСТ.
И не дипломатическите ходове, колкото и мъдри да са, ще го решат, не и абсурдното схващане за употреба на сила, зад което въпреки благонамерени предлози без съмнение стоят великодържавни, корпоративни и личностни интереси. Световната практика доказва това. Колкото и странно да звучи, пътят към човешкото единоначалие в името на доброто е този - на всеобщо осъзнаване и пречистване.
Катя Славова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 81.39 %
PM 2.5 µg/m3 22.44
PM 10 µg/m3 32.88

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води