Велинград - online - Шарената черга на Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Шарената черга на Дорково
Публикувано 2016-08-02 11:55:54 от Темпо

Докато скарите все още се разгарят, а покрай сергиите към площада бавно вървят най-нетърпеливите зрители, встрени от църквата “Свети Илия” в Дорково ансамблите се събират и подготвят за дефиле и концерт. Тази част от фестивала е малко “зад кулисите”, но е изключителна: танцьорите от различните страни с любопитство разглеждат всеки детайл от костюмите, музикантите сравняват инструментите, дорковският ансамбъл “Овчарска песен” поема ролята на домакин, а гостите разменят усмивки.
Минути по-късно езиковата бариера е преодоляна с музика, за която такава пречка не съществува. Тази година първи заиграха и запляскаха израелците, последва ги ансамбълът от Босна и Херцеговина, към чието хоро бързо се включиха съседите сърби, докато отстрани гърци, израелци и българи пробваха стъпките. Музикантите скъсяват дистанцията още по-бързо и в един момент всички свирят заедно, докато на мегдана хорото расте и расте. После от “Овчарска песен” подхващат “Йовано, Йованке” и... виждаш как се случва магията, как блясват сълзи и усмивки и хора от различни националности запяват с онова чувство, което извира само от сърцето. Ето това е фестивалът в Дорково...
От 29 до 31 юли 2016 Международният фестивал за автентичен фолклор се проведе за 18-и път. Дорковци, създали това неповторимо събитие, вярват, че е най-добре да доведат хората при извора на народните песни и танци, да стигнат до корените на традициите, да отворят широко вратата към света на автентичното. Казват, че техният фестивал е като родопска шарена черга и с уважение всяка година споменават имената на първите от поколения дорковци, изградили парче по парче историята на селото: основателите на фестивала Ангел Попов и Георги Пеев и основателите на ансамбъл “Овчарска песен” Васил Кривошийски и Щерю Дузов.
Честта да открие 18-ия фестивал по право се падна на кмета на Дорково Николай Ковачев, който от години е и председател на организационния комитет. “Прекрасно е талантът да срещне таланти, а фолклорът да ни зарази с вяра и оптимизъм”, каза той. Благодарност към организаторите - кметство Дорково, читалище “Св.св. Кирил и Методий-1919”, Министерството на културата и спонсорите изрази кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, който определи фестивала като голям празник. Поздравителен адрес изпрати лидерът на БСП Корнелия Нинова, а сред официалните гости бяха още кметовете на Падеш Драгослав Миланович, на Батак Петър Паунов, на Костандово Валентин Вигнев, зам.-кметовете на община Ракитово Цанко Молов и Димитър Топалов и общински съветници и професионалното жури на фестивала, водено от доайена Иван Тодоров.
Първият концерт бе открит с постановката “Гергьовско веселие на мегдана” на ансамбъл “Овчарска песен” с ръководител Атанаска Челебиева, който преди месец бе вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища - България”. След това на площада си дадоха среща танците, пусните и музиката на гостите от Босна и Херцеговина, Сърбия, Израел и Гърция. Според предварителната програма във фестивала трябваше да участват и състави от Грузия и Турция, но не дойдоха и ще ги чакаме догодина.
След петъчната вечер, изпълнена с музика и танци, така още два дни - в събота и неделя на сцената пред дорковското читалище излязоха над 70 фолклорни състава от цяла България. Около шарената черга имаше много веселие, много срещи на роднини и приятели, много гостоприемство и топлина - всичко, заради което всеки дошъл на този фестивал иска пак да дойде в Дорково.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.66 %
PM 2.5 µg/m3 16.10
PM 10 µg/m3 27.46

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica