Велинград - online - Църквата “Успение Богородично” в Лъджене става на 120 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Църквата “Успение Богородично” в Лъджене става на 120 години
Публикувано 2016-08-02 11:49:03 от Темпо

Наближаващият храмов празник на църквата “Успение Богородично” в центъра на Велинград тази година ще бъде двоен. На 15 август заедно с тачения християнски празник Голяма Богородица църквата ще отбележи и 120 години от своето създаване. В два последователни броя в навечерието на годишнината ще отворим за читателите на “Темпо” Летописната книга, която пази най-важните моменти от историята на църквата в Лъджене:
На 5 юли 1900 г. до Пловдивския митрополит е изпратена покана за освещаването на новопостроения храм “Успение на Света Богородица” в село Лъджене. Поканата е подписана от кмета Никола К. Бояджиев, първия свещеник на църквата Георги Иванов Баев и църковните настоятели Стою Докумов, Ангел Иванов, Петър Чорбов, Иван Масларов и Илия Попов.
С оригинала на тази покана започва Летописната книга на църквата, за чието начало са послужили спомените на църковния настоятел Георги Иванов Масларов от Якоруда. Книгата е започната да се пише през 1953 г. от тогавашния председател на Настоятелството иконом Филип Паунов. От Летописната книга на църквата “Успение Богородично” научаваме, че инициатори за построяването й са свещеник Георги Иванов Баев, преселил се от Якоруда в село Лъджене през 1892 г. , кметът на селото Георги Благов-Бакърджията, Иван Тодоров Масларов (баща на Георги Иванов Масларов), Стою Докумов и Илия Хрисчов Калъчев. Било е зимата на 1896 г., когато на едно събрание на Общинския съвет в Общината, където авторът на спомените е бил писар, се взима решение през лятото да се построи православен храм и за целта е избрана комисия с председател свещеника Георги Баев. Тухлите за строителството на храма са приготвени от Иван Стоянов от Пазарджик, камъните и плочите са извадени от Георги Симеонов и сина му Иван Похлупков от Гулийна баня, варта е закупена от дядо Петко Пипев от Каменица, дървеният материал е даден без такса от общинската гора. Материалите ги превозват безплатно общинските съветници, участвали в събранието - Юсуф Дивов, Юсеин Шольов и Юсеин Потурнаков.
Строителството започва през м. август на 1896 г. и до есента църквата вече е покрита. Имената на строителите зидари са: Илия Калинков и зет му Апостол от село Скребътно, Неврокопско (Гоце Делчев), а планът на храма е изработен от арх. Емануил Лупос от Пловдив, който през 1894-1895 г. е участвал в изготвянето на плана на село Лъджене.
В спомените си Георги Иванов Масларов пише, че църквата е построена на мястото на някогашен храм, името на който не се знае, но според преданията след потурчването на българите християни от селищата на Чепинското корито това място е запазило името “Черквището” и е запазено като “светиня от потурчените българи до заселването на българите християни в село Лъджене, започнало след Съединението на Северна и Южна България през 1887 г., които изкупуваха недвижимите имоти от изселниците българо-мохамедани (помаци)”.
Църквата е окончателно построена през есента на 1897 г. Иконостасът е приготвен през зимата на 1896-1897 г. от майстора-резбар Йосиф от Костур, Вардарска Македония и от калфата му Яне Марангозов от Пловдив. Иконите са изписани от дядо Симеон Молеров от Банско, мазилката на храма и покриването на камбанарията са извършени от Васил Мицов и Лазар Василев от София. В основния камък на църквата в стъклено шише са поставени написаният от Стою Докумов и Атанас Зидаров възпоменателен Акт и монети, които са били в обръщение по онова време. За довършването на цялата работа и за разплащането с майсторите са взети 2 500 лева заем от Костадин Хаджи Калчев от Пловдив. Заемът е трябвало да бъде изплатен за 2 години, но лъдженчани го изплащат по-рано със събрани помощи. Помощите са най-вече от власите “квартируващи лятно време по близките балкани, баташко, бельовско, и другаде, които отец Георги Баев ги постояно обикаляше.”
От спомените на Георги Иванов Масларов научаваме и имената на първите заселници, дошли със семействата си в Лъджене и те са: Никола Невенов Гюшков, Захари Макреев, Кръстю Попов от с. Елешница, Георги Благов-Бакърджията и брат му Иван Благов, Костадин Пачеров, Захари Тошков Масларов от Якоруда, Илчо Хрисчов Калъчев, Тодор Христов Шуманов, Гюре Шуманов, Илия Георгиев Попов, Стою Докумов от Провадийските села, дядо Георги Аврамов-Даскала и брат му дядо Панте Аврамов “и след тях още семейства от други селища”.
(Продължава в следващия брой)
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.32 %
PM 2.5 µg/m3 31.50
PM 10 µg/m3 59.63

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай